Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Усміхаки» Лариси Денисенко: книжка про любов і відповідальність
У Книгарні «Є» у Львові Лариса Денисенко презентувала свою яскраву книжкову новинку – «Усміхаки», яка вийшла у «Видавництві Старого Лева». Книга легко й невимушено вчить основних лайфхаків поводження із собаками, дає зрозуміти, що песик – велике щастя, але й не менша відповідальність. «Усміхаки», яких проілюструвала художниця Марія Фоя, вже встигли полюбитися і дорослим, і дітям, а господарі песиків приводять своїх чотирилапих друзів на самі презентації. Модерувала неймовірно веселу та позитивну львівську зустріч Галина Вдовиченко.
 
«Якби раніше запитали, хто з українських письменників може написати книжку про собак, яка б подобалася і дітям, і дорослим, то я б одразу сказала, що зробити це має Лариса Денисенко, – говорила Галина Вдовиченко. – Її ставлення до собак особливе. Вона так круто вміє розповідати про своїх песиків, що всі ці історії – готові книги. Я також «собачниця» із досвідом. Але коли прочитала «Усміхак» в рукописі, відкрила для себе багато нового».
 
Наприклад, Лариса Денисенко пише, що у жодному разі не можна сміятися, коли твій пес зробив якийсь «гризозлочин». Якщо бачимо, що маленький песик накоїв з іграшкою і сміємося з цього, надалі він буде думати, що приносить господареві неймовірну радість – і не зупиниться у своїх поганих справах.
 
 
Лариса Денисенко – письменниця, юрист, правозахисниця, радіоведуча і неймовірно завантажена персона. Коли ж у неї знайшовся час на, як вона сама каже, «різні історії про різних псяк»? «Завжди важливо бути готовим до того, що у тебе в квартирі з’являється істота, за яку ти відповідаєш абсолютно не менше, ніж якби до вас приїхав пожити хтось з людей. Неможливо комусь віддати песика, бо у вас змінились обставини чи ви передумали. Або ж ви просто не даєте собі раду і не знаєте, як поводитись, чого від нього очікувати. Тому й написалася така книжка. Творилася вона від достатньо дражливих тем. Наприклад, цуцики вночі прокидаються. Вони пісяють і какають, коли їх приносиш у дім. У моєї подруги є три хаскі. Коли треба залишити їх комусь на певний період, вона дає роздруковану інструкцію – як поводитись, чого чекати, з чим доведеться зіштовхнутися. І коли люди кажуть: «Як же так, йому три місяці і він постійно пісяє вдома!», вона відповідає: «Ви ж в три місяці також, напевно, пісяли? І хтось за вами прибирав, міняв підгузки». Мені хотілося б, що всякі такі штуки були зібрані в одній книзі. Щоб їх можна було читати й обговорювати. А потім думати, підійде мені це чи не підійде».
 
Лариса Денисенко й Галина Вдовиченко потішили гостей величезною кількістю історій, від яких усі перетворились на «усміхак». Бо неможливо було втриматися, щоб не зареготати. Скажімо, Лариса Денисенко розповіла, як її подруга безрезультатно водила свою кішку до котячого психолога, аби та перестала боятися феєрверків. «Часто не розумію котів, – зізналась письменниця. – Я в очікуванні різної комунікації від них, але просто не знаю, чого вони хочуть. От собак я розумію одразу. Мабуть, тому, що в моїх батьків були собаки. Першою мордочкою з лиць, які я побачила після того, як мене принесли з пологового, була морда нашого данського дога. Він усюди був зі мною».
 
 
Багато цікавого можна будо дізнатися і про імена собак. «Мого пса, французького бульдога, звати Люк, – каже Лариса Денисенко. – Часто я називаю його Бармалій. Особливо, коли хочу, щоб він прийшов до мене під час прогулянки. Проте, його повне ім’я – Люцифер. Так я звертаюсь до нього, коли він дуже мене розізлив. Уявіть собі обличчя людей довкола, коли я вигукую серед натовпу: «Люцифер!». Називаю його по-різному – Баклажан, Жаба-хаба, Каструля з вухами, Хто це зробив?. Собаки дуже орієнтовані на нашу інтонацію і на наші голоси. Ви для них – це все. Вони відштовхуються від вашого голосу і ваших манер. Інколи треба побути віртуозними психологами, приглушити в собі певні емоції, зіграти іншу роль».
 
Ще більше цікавих псячих лайфхаків читайте у книжці «Усміхаки». А наступна презентація Лариси Денисенко відбудеться вже в цю суботу, у Вінниці, в Книгарні «Є» (вул. Соборна, 89). Початок – о 12.00.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage