Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Українські композитори Альберт Саприкін, Борис Логінов і Максим Коломієць створили музичний твір на основі роману Софії Андрухович «Амадока». Проєкт триває з 2021 року, а вже сьогодні, 5 квітня 2024 року, у США вперше представлять цей музичний твір. Подія відбудеться у Каплиці Роллінса в Дартмутському коледжі, Гановер, Нью-Гемпшир, відвідати її можна безплатно.

«Мені здається, ми всі страждаємо від відчуття неможливості розповісти потрібні речі про Україну. Слів завжди бракує, а щось важливе залишається непромовленим. Музичний твір — це дуже широке й абстрактне повідомлення, яке ґрунтується на романі та пропонує індивідуальне проживання тем і персонажок, а також і власних відчуттів, через що концерт перетворюється на дуже особистий досвід», — розповіла кураторка проєкту Вероніка Ядуха для медіа Лірум, який є інформаційним партнером події. Також на сайті Лірум зазначили, що цією подією організатори прагнуть не лише познайомити глядачів із подіями, що відбуваються у житті героїв, а й продемонструвати сучасні твори української академічної музики. 

Радіємо, що цей надзвичайно важливий роман зазвучить по-новому!

    

Про книгу «Амадока»:

Понівечений до невпізнаваности в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману «Амадока» тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам’яти: чоловік не пам’ятає ні свого імени, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені клапті понівеченої свідомости, зшивати докупи спільну історію.

Амадока — найбільше в Европі озеро, розташоване на території сучасної України, вперше згадане Геродотом і впродовж кількох століть відтворюване на мапах середньовічними картографами, аж до свого раптового і цілковитого зникнення. Яким чином безслідно випаровуються великі озера, як зникають цілі світи, цілі культури — і що залишається натомість? Чи може існувати зв’язок між єврейською Катастрофою Східної Европи і знищенням української інтеліґенції в часи сталінських репресій? Чи може забуття однієї людини сягати на кілька поколінь під землю? Чи пов’язують нас знаки і шрами понівеченої пам’яти? Чи здатні любов і терпіння дати змогу торкнутися свідомости іншої людини?

    

Проєкт «Амадока: концерт сучасної академічної музики за романом Софії Андрухович» створено ГО TRANSLATORIUM у співпраці з музикантами і композиторами з України, а також музикантами і викладачами з Дартмута і Верхньої Долини. Цей проєкт фінансується Програмою Гарріса у Дартмутському коледжі та відбувається за підтримки Department of Music at Dartmouth, Digital Ethnic Futures Lab, Hopkins Center for the Arts.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage