Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

У Південній Африці знайшли найдавніший малюнок у світі
У 2011 році у південноафриканські печері Бломбос, розташованій у 300 км на схід від Кейптауна, археологи знайшли фрагмент давнього малюнка. Проте лише зараз дослідники змогли з’ясувати, що це зображення – найдавніший виявлений малюнок, і його створили приблизно 73 тисячі років тому. 
 
The Guardian; фото - Craig Foster/University of Bergen/Nature
 
Вчені вважають, що знайдений фрагмент – жорно, що використовували для розтирання вохри (землисті скупчення мінералів) у порошок. На уламкові каменю зображені червоні хрестоподібні візерунки, що, як вважать вчені, були намальовано вохровим олівцем з домішками гематиту (червоного залізняку).
 
Лінії обриваються на краях каменю, тож дослідники не впевнені, що там було намальовано, однак переконані, що це частина цілісного зображення, яке розуміли тогочасні люди. 
 
«Це найдавніший відомий малюнок в історії людства, – сказав Франческо д'Ерріко, дослідник з Університету Бордо (Франція). – Що він означає? Не знаю. Але те, що виглядає дуже абстрактно для нас, може означати щось важливе для людей у ​​суспільстві, яке його створило».
 
«Немає сумніву, що це символ, який означав щось для людей, які його зобразили, – сказав Крістофер Геншилвуд із Бергенського університету (Норвегія). – Це символ, який повторюється знову і знову, і він постійно з’являється в Австралії, Франції та Іспанії та ін.».
 
До сьогодні найстарішими відомими малюнками вважали більш масштабні й зрозумілі роботи, знайдені у печерах Ель-Кастильо (Іспанія) та Марос (Індонезія) близько 40 тисяч років тому.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage