Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Творчий спокій нам і не снився!
Франкфуртський книжковий ярмарок – це щось таке масштабне, що не підлягає осягненню. З одного боку, абсолютно неможливо побачити всі виставкові зали з розмаїттям стендів. Не вистачить людського життя, аби хоча би погортати всі ці книги. А з іншого боку, така кількість уже знайомих за весь період професійного спілкування облич звідусіль дає стовідсоткову впевненість у тому, що на цьому ярмарку ти серед своїх. Хоча, ну який це ярмарок – це одна з найпотужніших інтелектуальних подій у світі. Тут тисячі розумних, талановитих, освічених людей з усіх куточків планети творять якусь гіпермережу професійних і просто людських контактів, тут зароджуються тренди, крутяться шалені гроші, гупають серця. Для літературних агентів – це зашкальний рівень адреналіну, пора жнив, робота на виснаження. Для письменників – можливість висловити на глобальному рівні свої найважливіші думки. Для видавців – точка відліку професійного року.
 
 
 
Те, що національний стенд України вже третій рік поспіль органічно вписується у загальну стилістику, - це насправді велика перемога. Нічого особливого, але це така добра «нормальність», до якої треба було довго іти. Канули в забуття пластмасові соняшники та порожні очі держуправлінців. На стенді працюють мотивовані видавці та ефективні організатори. Відкриття, хоч і не без офіціозу, однак з великою кількістю відвідувачів, добрим вином і таки добрим настроєм.
 
 
Цьогоріч ми вирішили приєднатися до колективного стенду – і це було правильне рішення. Тут, на стенді України, наш куточок Старого Лева перетворився на активне місце переговорів. І головне, що ті наші знайомі видавці, з якими ми вже маємо давні напрацьовані стосунки, тепер мають змогу побачити нас у контексті країни. Нарешті ми дочекалися «скромної привабливості» українського стенду, читай українського ринку, який – разом із цілою країною, що стоїть поза цими книжками, - стає видимим для світу. Те, що до організації стенду тепер має причетність директорка Мистецького Арсеналу Олеся Островська та директорка Інституту Книги Тетяна Терен, дуже позитивно вплинуло на загальну концепцію стенду – вибір видавців, програму заходів і загалом на атмосферу. Я впевнена, що в нас є усі шанси, аби за кілька років, наприклад, за п’ять, Україна стала спеціальним гостей Франкфуртського книжкового ярмарку. Просто для цього потрібна злагоджена робота Інституту Книги, культурних дипломатів та українських видавців.
 
  
 
«Видавництво Старого Лева», що приємно зауважити, для багатьох видавців міжнародного ринку є вже видимим і для когось уже стало улюбленим. З цієї виставки ми поїдемо не лише з новими контактами, але і з конкретними домовленостями, а це значить, що маршрут наших книжок на мапі світу знову розшириться.
 
 
Так приємно, що цього рокунаша книжка знову опинилася у каталозі найкращих дитячих книжок світу «Білі круки» («TheWhiteRavens») - цього разу це книжка Софії Андрухович та Мар’яни Прохасько «Сузір’я Курки». Така особлива, тепла і дуже новаторська книжка, яка не могла бути непоміченою в очах міжнародних експертів. Бо те, чим займається Катя Вібе та Міжнародна молодіжна бібліотека в Мюнхені (InternationaleJungendbibliotek) – це дуже фахова оцінка дитячого книжкового ринку на рівні сильних ідей.
 
 
І ми також збагатилися новими ідеями – ах, нас аж розпирає від ідей. Може, це є найголовнішим профіцитом ярмарку, бо так – це ще і ярмарок. Ярмарок прав, фестиваль емоцій, зустріч близьких людей одної книжкової раси.
 
 
Перше, що мені впало в око, коли я опинилася всередині виставки, напис на одному зі стендів: «Neverstopcreating!». А ми і не збираємося зупинятися. Творчий спокій нам і не снився!
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage