Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Топ-7 книжок для тих, хто не любить готувати

Леся Коверзнєва, Espreso.tv

Люди не люблять готувати з різних причин. Одних дратує сам процес, у інших не вистачає часу, настрою або грошей, а треті просто лінуються

Еспресо.TV пропонує огляд книжок, після прочитання яких приготування їжі, якщо й не перетвориться на свято, але, в усякому разі, заходити на кухню ви станете з більшим ентузіазмом. У цьому переліку дуже різні книжки, тому кожен обов’язково знайде серед них свою. На когось справить враження класична збірка рецептів з яскравими фотографіями та детальними інструкціями. А комусь сподобаються розлогі історії, що пов’язані з приготуванням тої чи іншої страви. Є в нашому огляді навіть оповідання.

Об’єднує всі книжки те, що після знайомства з ними навіть у кулінарного профана з’явиться неабияке куховарське натхнення. А це найголовніший інгредієнт будь-якого рецепту.

Джеймі Олівер. Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі. Львів: Видавництво Старого Лева, 2015.

Професійний кухар Джеймі Олівер вчить дещо більшому, ніж просто приготування їжі, він вчить як отримувати від куховарства справжнє задоволення. Після появи цієї книжки у вашому домі кожен раз перед тим, як іти вечеряти до ресторану, ви гарненько подумаєте, а чи варто, власне, туди йти. А може, краще швидко приготувати щось смачненьке самому? У книзі зібрано 50 меню з докладною інструкцією. Все розписано таким чином, щоб кухар-аматор не гаяв на кухні жодної зайвої хвилини. Олівер стверджує, що всі ці смачні страви можна приготувати за півгодини. Вам доведеться лише уважно виконувати його детальні напучування. Кухар радить не експериментувати з пропорціями та інгредієнтами, оскільки він вже винайшов ідеальну формулу приготування та сумісності однієї страви з іншою. Попри педантичну уважність до процесу приготування, приваблює в цій книжці те, що вона дуже особиста. "Улюблена страва моєї дружини…" зауважує в назві рецепту автор, і кожен розуміє, що це має бути надзвичайно смачно.

Олена Костюкевич. Їжа. Італійське щастя. Х.: Фоліо, 2015.

Книжка зацікавить як давніх шанувальників Італії, так і тих, хто лише мріє про подорож цією країною. Завдяки авторці, перекладачці Олені Костюкевич, читач мандрує різними регіонами Апеннінського півострову, дізнається про звичаї, історію та культуру італійців і, звісно ж, знайомиться зі стравами, характерними для кожної місцини. Ви почнете відрізняти сицилійську та венеціанську кухні, зрозумієте, якою має бути справжня піца, та навчитесь визначати різновиди паст. Утім, той, хто сподівається побачити добірку банальних кулінарних рецептів, буде розчарований. Бо ця книжка - набагато більше, ніж інструкція з приготування італійських страв. Це справжній культурно-гастрономічний путівник по Італії.

Костянтин Грубич. Смачна країна. Л.: Видавництво Старого Лева, 2015.

Ця книжка не зовсім схожа на типову збірку кулінарних рецептів. Точніше — зовсім не схожа! Як зізнається сам автор, Костянтин Грубич, "кулінарне в цій книзі лише тло, а серцевина — людські  історії". Враження для книги він назбирав під час зйомок телепередачі з однойменною назвою, яка виходила десять років тому на одному з українських телеканалів. Тоді Костянтину Грубичу вдалося не лише перепробувати національні страви кожного регіону України, вишукуючи найсмачніше, а й познайомитися з реальними людьми, культурою і традиціями тих місць, куди він потрапляв. Тому кожен рецепт — окрема замальовка, яка дозволяє подивитись на певний регіон нашої країни очима талановитого журналіста. До кожного рецепту на додаток йде обов’язкова ремарка "Порада від Грубича". Невеличка, проте надзвичайно корисна деталь, без якої страва би смакувала по-іншому.

Леся Гончар, Руслан Найда. Козацька кухня. К.: Ярославів Вал, 2014.

Ще одна незвична кулінарна книга. Ґрунтовне дослідження журналістки та перекладачки Лесі Гончар і скульптора та графіка Руслана Найди містить 200 рецептів козацької кухні. Після прочитання переконуєшся, що "козацька їда" не лише "хліб та вода", як багато хто вважав раніше. Крім власне рецептів, ця книга є своєрідним екскурсом по українській історії та літературі. Рецепти тут поєднуються з народними прислів’ями та цитатами з української класики. І хоча назви багатьох страв можуть здатися вам знайомими, все ж таки козацька кухня має свої секретні особливості приготування, без знання яких трапеза може й не вийти.

Руслан Сенічкін. Сніданки. К.: Самміт-книга, 2015.

Здається, що може бути простішим за сніданок? Тим не менш для багатьох людей його приготування перетворюється на справжню проблему. Телеведучий Руслан Сенічкін, який дуже любить готувати, настільки смачно описує процес куховаріння, що якось непомітно перетворює на кухаря кожного. Не встигаєш озирнутися, а вже один із поживних сніданків від Сенічкіна стоїть на столі. А оскільки автор не є професійним кухарем і сам також постійно навчається, готувати за цією книгою буде не дуже важко навіть тим, хто зранку не відрізняється особливою моторністю. До речі, багато страв зі "Сніданків" можна приготувати звечора. Це особливо актуально для "сов". Зранку їм залишиться тільки підігріти сніданок, який забезпечить потрібний заряд енергії.

Українська кухня. Найсмачніші страви з душею. Х.: КСД, 2014.

Ця книга сподобається шанувальникам традиційної кухні - тим, для кого кулінарна книга - це чіткість формулювань та виважена  точність інгредієнтів. Ідеальний порадник для людей, які цінують свій час і не потребують додаткових розважальних історій. У книжці зібрано прості та зрозумілі рецепти знайомих із дитинства страв з усієї України. На перший погляд здається, що при приготуванні всіх цих наїдків вже не можна відкрити нічого нового, однак навіть класичний червоний борщ готується інакше в різних областях нашої країни. Що вже казати про рибну та грибну юшки, голубці, крученики. Виявляється, звичні страви також можуть дивувати.

Оксана Куценко. Печені яблука: оповідання. – Київ: Фонтан казок, 2015.

Тоненька книжечка на десерт є, мабуть, найнесподіванішою у нашому переліку. У ній немає жодного готового рецепту якоїсь страви, і навіть як конкретно героїня пече яблука, залишається таємницею. Утім це й неважливо. Бо ця книга надихає іншим — своїм особливим настроєм. Що ж до яблук, то найважливіше ви і так, знаєте — їх треба пекти восени. А як саме ви ці яблука будете готувати — немає значення. Все і так вийде. Головна умова — готувати з радістю.

 

Переглянути повний перелік кулінарних книг нашого видавництва можна за посиланням

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage