Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

ТОП-100 найуспішніших жінок
НВ вперше представляє проект про українок, які досягли висот в бізнесі, політиці, громадському житті та інших сферах життя країни.
 
Розділ КУЛЬТУРА/МЕДІА
 
Софія Андрухович
 
письменниця, перекладач, 33 роки  
 
Незважаючи на відомого письменника-отця Юрія Андруховича, Софія Андрухович вважається абсолютно самодостатнім літератором, причому прозаїком, якому пророкують велике письменницьке майбутнє.
 
В її активі вже п'ять успішних творів прози. А останній роман письменниці Фелікс Австрія, який вийшов в 2014 році, став найбільш популярним і отримав чимало престижних нагород в Україні та за кордоном. 
 
 
 
 
 
Мар'яна Савка
 
головний редактор і співзасновник видавництва Видавництво Старого Лева, поетеса, 43 роки  
 
Мар'яна Савка створила Видавництво Старого Лева, одне з найкращих видавництв в країні, книги якого славляться оригінальними ілюстраціями. Окремі книги Старого Лева охоче купують видавці Франції, Південної Кореї, Аргентини і навіть Китаю.
 
Сама Савка є автором багатьох поетичних збірок і дитячих книг. Її твори перекладено на польську, англійську, білоруську, російську, литовську, німецьку та португальську мови. 
 
 
Оксана Забужко
 
письменниця, поетеса, 55 років  
 
Оксана Забужко — знаменита письменниця, поетеса, літературознавець і публіцист. У 90‑х роках вона викладала україністику в США. Найвідоміший її літературний твір — роман Польові дослідження з українського сексу, який вийшов в 1996 році. Він користувався великою популярністю у читачів і був переведений на десять іноземних мов.
 
Забужко також є автором публіцистичних та філософсько-літературознавчих творів. Одне з найбільш значущих — Notre Dame d'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій про поетесу Лесю Українку.  
 
 
Ірена Карпа
 
письменниця, співачка, голова Українського культурно-інформаційного центру при посольстві України у Франції, 35 років  
 
Ірена Карпа встигла багато чого, побувавши письменницею, поетесою, телеведучою, громадянською активісткою і навіть лідером музичної групи.
 
У 19 років вона заснувала групу Фактично самі, пізніше перейменовану в QARPA, а через рік видала свою першу книгу. Тепер вона є автором кількох романів, які завоювали популярність не тільки в Україні, але і в інших країнах, зокрема в Польщі. Також Карпа стала лауреатом кількох літературних премій.
 
Вона брала активну участь у протестах під час Євромайдану. А в жовтні 2015‑го року очолила Український культурно-інформаційний центр при посольстві України у Франції, головне завдання якого — популяризація української культури.
 
Олександра Коваль
 
організатор книжкового Форуму видавців у Львові, 58 років  
 
Олександра Коваль очолює львівський Форум видавців, найбільший книжковий ярмарок України і один з наймасштабніших в Європі. У 2015 році у форумі взяли участь понад 300 видавництв з усього світу, було проведено понад 250 заходів за участю відомих письменників.
 
Львівським ярмарком Коваль займається більше десяти років.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ліна Костенко
 
поет, прозаїк, 85 років  
 
Ліна Костенко — живий класик української літератури, одна з найяскравіших поетес країни за останні 50 років.
 
Її перші поетичні збірки вийшли в 50-60‑х роках минулого століття і відразу ж стали літературним явищем. Однак послідуючий надалі тиск з боку радянської влади не дозволяв Костенко друкуватися довгі роки. Тим не менш вона писала і створювала справжні шедеври. Серед найвідоміших її творів — роман у віршах Маруся Чурай.
 
У 2010 році Костенко видала свій перший прозовий твір Записки українського самашедшего, який містить гостру критику української дійсності після здобуття незалежності.
 
Повний перелік - у джерелі
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage