Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Тепер щоденники Леонардо да Вінчі може почитати кожен
Чудові новини для усіх, хто захоплювався постаттю відомого італійського винахідника, митця та інженера Леонардо да Вінчі! Фахівці з Музею Вікторії та Альберта у Лондоні оцифрували та виклали у вільний доступ щоденники Да Вінчі. Тож тепер усі зможуть дізнатися більше про його революційні ідеї та концепції.
 
 
Зібрання записів під назвою «Codex Forster I» складається з двох щоденників, об'єднаних в один том ще після смерті Леонардо. Отримали ці записи таку назву на честь Джона Фостера, який заповів їх музею в 1876 році. У «CodexForsterI» є як ранні (близько 1487-90 рр., Мілан), так і пізні записи Да Вінчі (1505 р., Флоренція).
 
«Codex Forster I» датується часом, коли Леонардо перебував у суді Мілана, та зосереджує увагу на гідротехніці: вміщує малюнки інструментів для копання каналів та руху й підйому води. Сюди також увійшли записи щодо геометрії та твердих тіл.
 
 
Сьогодні у найбільшому в світі музеї декоративно-ужиткового мистецтва зберігається ще три записники Да Вінчі, поєднані у два томи – Codex Forster II і III. «Ми плануємо також оцифрувати ці два томи і зробити їх загальнодоступними у 2019 році, щоб відзначити 500-річчя смерті Леонардо, – розповідає кураторка спеціальних колекцій у Національній художній бібліотеці Музею Вікторії та Альберта Катерина Івард. – Якщо ми хочемо, щоб ці записи пережили ще п'ять століть і більше, ми повинні переконатися, що їхній захопливий зміст буде доступний читачам, не пошкоджуючи щоденники».
 
Переглянути оцифровані записи можна тут.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage