Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Теодозія Зарівна: «Життя кожної людини трішки схоже на сходження»
У середу, 27 лютого, у київській Книгарні «Є» (вул. Хрещатик, 46) відбулася перша презентація збірки короткої прози театрознавиці та письменниці Теодозії Зарівної «Сходження на Кайзервальд», що нещодавно вийшла у «Видавництві Старого Лева». Вів розмову про творчість письменниці та особливість мови її новел письменник Богдан Жолдак. 
 
«Теодозії вдалося сумістити вишукану лексику та легкість її сприйняття у своїх творах, – розпочав зустріч Богдан Жолдак. – Я довго думав, як їй це вдається. А потім зрозумів, що Теодозія винайшла українську поетичну прозу. Цю прозу легше сприймати внутрішнім чуттям, а не логікою». 
 
«Це мінорна, хоча й тепла книжка, – пояснила Теодозія Зарівна. – Я маю біблійські асоціації зі сходженням, і думаю, що наше життя теж трохи схоже на сходження, адже у долі кожної людини трапляється різне»
 
 
Кайзервальд – історична назва горбистої місцевості у Львові, що наразі займають парк «Знесіння» та Шевченківській гай. Авторка розповіла, як він потрапив до книги: «Одного року у Празі на конференції мене запитали, що залишилося у Львові зі старих часів. Я відповіла – архітектура. Віденське і австрійське живе у кожному західнякові. Навіть у моєму рідному Чорткові є залишки цієї архітектури і часу. Коли навчалася у Львові, жила біля Кайзервальду, і мене постійно туди тягне. Саме з цієї історії виникла новела, яка називається «Сходження на Кайзервальд», яка і дала назву цій книжці».
 
«Мова у Теодозії вишукана, але легко читається. Про що її проза: не обов’язково кожен із нас несе хрест, це не хрест, а спокута за нашу безхарактерність. Її герої можуть існувати лише тому, що могли виплекати свій внутрішній сад», – додала гостя зустрічі, письменниця Людмила Таран, яка вже прочитала книжку. 
 
 
Теодозія Зарівна народилася у Чорткові Тернопільської області. Закінчила Львівський національний університет ім. І. Франка і Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого. Авторка поетичних книжок, упорядниця антологій, головна редакторка журналу «Київ», учасниця літературних фестивалів та перекладачка. У нову збірку короткої прози Зарівни «Сходження на Кайзервальд» увійшли вісім нарисів-спогадів.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage