Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Таня Малярчук написала дитячу книжку... про кінець світу!
Відома письменниця Таня Малярчук, роман якої «Забуття» став «Книгою року ВВС-2016», написала свою першу повість для дітей. «MOX NOX» — це історія химерної цивілізації рукокрилих істот, які заселили зруйновані міста після того, як звідти із невідомих причин щезли люди. Головна героїня птеропус Тереза намагається розгадати цю таємницю, а також вчиться розпізнавати справжніх друзів і боротися за правду, в яку вірить. Читачі стануть гостями неймовірного світу, створеного авторкою і відтвореного в непересічних та атмосферних ілюстраціях київської художниці Каті Слонової. «MOX NOX» побачить світ у «Видавництві Старого Лева».
 
Таня Малярчук — авторка романів «Забуття» та «Біографія випадкового чуда», збірок оповідань «Звірослов», «Говорити», «Як я стала святою», лауреатка премії «Книга року ВВС-2016» та премії ім. Джозефа Конрада-Коженьовського, есеїстка. «MOX NOX» — її перша книжка для дітей. Хоча означення «для дітей» не зовсім правильне, адже цікавою вона буде для читачів будь-якого віку. «"MOX NOX" з латинської означає "надходить ніч", – розповідає Таня Малярчук. – Така тривожна, апокаліптична назва пасує до тексту, який народився з моєї тривоги. Я боюся майбутнього, хоча чудово розумію, що зараз людство переживає часи свого найвищого розвитку».
 
 
«"MOX NOX" я вигадала, коли лежала хвора в київському готелі під час презентаційного туру із романом "Забуття", – згадує Таня Малярчук. – Презентацію довелося відмінити, температура підскочила до сорока, я марила, і тоді, власне, в голові спалахнула картинка: сіро-чорний урбаністичний ландшафт і вогняна лисиця, яка тут живе, в неприродному для себе середовищі, самотня, розгублена, в кінці всіх часів. Потім я ще довго носилася з тією лисицею, кілька разів починала писати про неї дорослу книжку, поки не зрозуміла, що, аби здійснити свій задум, мушу сама ступити в неприродну для себе стихію, наприклад, в дитячу прозу. Лисиця врешті змінила свій зовнішній вигляд, отримала крила і стала фрукторіанкою. Для зовсім маленьких я навряд чи змогла б щось написати, а от для дітей від десяти років ризикнула. Напевно, тому, що моєю найкращою подругою є племінниця Софійка, зараз їй чотирнадцять. Софійка стала керівником проекту. Вона запитувала мене мало не щодня, як просувається писання, дорікала, коли я затягувала чи лінувалася, а по завершенню стала першою найважливішою і найвідповідальнішою читачкою. Під час читання вона підкреслювала нецікаві та малозрозумілі місця, які я потім всі переписала. Також вона підкреслила фразу, яка їй сподобалася найбільше —"О святі кокоси!". Я дуже раділа, бо це і моя улюблена фраза».
 
 
 
За словами авторки, книжка також не з’явилася б, якби багато років тому ілюстраторка Катя Слонова не надіслала їй кілька малюнків до попередніх книжок. «Я тоді пообіцяла собі і їй, що колись ми обов’язково попрацюємо разом, – зізнається Малярчук. – Я захоплююся стилем Каті, він дуже близький моєму внутрішньому світові, грубувато-романтичний, зосереджений на деталі, непричесаний, бунтівний».
 
«Таня – одна з моїх улюблених письменниць, – розповідає ілюстраторка Катя Слонова. – Не можу описати рівень ейфорії, з якою я почала працювати над ілюстраціями, і відчуття власної важливості через те, що саме вона запропонувала мені працювати над своєю новою книжкою. Найважливішим завданням було знайти основну візуальну концепцію, адже умови життя героїв і самі герої "MOX NOX" дуже цікаві і водночас дуже складні. Якщо вони не літають, то висять вниз головою. Тому й вийшло таке "перевернуте середовище існування", світ догори дриґом». 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage