Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Світ літератури: гід «Книжковим Арсеналом»
Марія Бєляєва,  Forbes Україна
 
Які події варто відвідати на головному для видавців заході сезону.
 
Із 20 по 24 квітня в Києві пройде VI Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». У його насиченій програмі – презентації 350 книжкових новинок від 170 вітчизняних і зарубіжних видавництв, арт-проекти, кінопокази, концерти та зустрічі з літературними зірками.
 
На церемонії відкриття Центр Довженка покаже перший кримськотатарський фільм «Алім», знятий 1926 року режисером Георгієм Тасіним, із новим саундтреком у виконанні гітариста Енвера Ізмайлова. Кіноперфоманс стане прологом спеціальної кримськотатарської програми фестивалю «Къырым», присвяченої культурі та повсякденному життю кримських татар. Спеціальний гість – співачка Ельвіра Саріхаліл – виконає кримськотатарський фолк-модерн (23 квітня, о 22.00).
 
Спеціальні проекти цьогоріч уперше створено за прикладом європейських книжкових ярмарків: 18 програм різних форматів підготували різні куратори. Одну з них покаже український письменник Юрій Андрухович. У рамках «Чотирьох архівів» він презентує свій проект із берлінською фотохудожницею Йоганною Діль про закинуті синагоги в Україні, артефакти співпраці з польським гуртом Karbido, організує зустріч Олександра Мільштейна і Юрія Іздрика, поділиться особистими фотографіями Чорнобильської зони.
 
Серед найочікуваніших новинок – відвертий нон-фікшн Saint Porno українського блогера Богдана Логвиненка, перша дитяча книжка Софії Андрухович «Сузір'я Курки», есе філософа Вахтанга Кебуладзе «Чарунки долі», перша збірка іронічних віршів Сергія Полежаки «Стіхи о жизні», «Антологія української поезії ХХ століття» видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» та антологія любовних романів 20-х років «Беладонна» від «Темпори».
 
Творчості лауреата Нобелівської премії Світлани Алексієвич, українські переклади кількох книжок якої було видано цьогоріч, буде присвячена дискусія «Синдром homo soveticus пострадянського суспільства» з участю Оксани Забужко, Світлани Скляр і Тетяни Трофименко (22 квітня, о 17.00). Художник і драматург Лесь Подерв'янський зустрінеться з читачами на дискусії «За келихом червоного сухого» (24 квітня, о 15.00).
 
Напередодні відкриття «Книжкового Арсеналу» буде запущено спеціальний мобільний додаток із гідом. Тим часом Forbes вибрав у програмі 10 пунктів, на які варто звернути увагу.
 
«Обмін речовин»
 
Цикл діалогів «Обмін речовин» відбудеться на «Книжковому Арсеналі» вчетверте. Цього року теми бесід заздалегідь визначено. Письменниця і ведуча Лариса Денисенко з поетесою Любов'ю Якимчук поговорять про фобії інакшості (21 квітня, о 19.00), поетеса Маріанна Кіяновська з головним редактором і співзасновником «Видавництва Старого Лева» Мар'яною Савкою – про місце на Землі (22 квітня, о 19.00). Відомі письменники Юрій Андрухович і Олександр Бойченко обговорять тему своїх і чужих (23 квітня, о 19.00), а філософ Володимир Єрмоленко та перекладач і видавець Завен Баблоян – погляд мандрівника і погляд чаклуна (24 квітня, о 19.00).
 
Дитяча програма: скандинавський фокус
 
Юні читачі зможуть ознайомитися ближче з дитячою літературою скандинавських країн. Почесний гість програми – знаменитий шведський письменник Ульф Старк – презентує українські видання своїх книжок. Старк пише реалістичну прозу, його твори вражають чесністю і повагою до дітей, глибоким розумінням світу, вмінням говорити просто про складні проблеми і водночас – із гумором та доброзичливістю. У рамках «Книжкового Арсеналу» «Видавництво Старого Лева» презентує нову книжку Старка «Чи вмієш ти свистіти, Йоганно?»
 
Ще одним гостем дитячої програми буде норвезька письменниця Вігдіс Йорт, яка візьме участь у читанні-квесті (21 квітня, о 15.00). Автор понад 20 книжок для дорослих і дітей, 2014 року вона здобула престижну норвезьку літературну премію Brageprisen, того ж року її твір «Йорген + Анна = любов» вийшов українською мовою у «Видавництві Старого Лева».
 
У рамках дискусії «Скандинавська панель: Скандинавський досвід/українські реалії» (21 квітня, о 19.00) закордонні гості й українські книжкові експерти обговорять, чому скандинавська література відверто пише про теми, які українські письменники зазвичай оминають, у чому таємниця привабливості книжок скандинавських авторів і чим їхній досвід може бути цікавим для України.
 
Поетично-перформативна програма «Перехідність»
 
Програма досліджує метаморфози в мистецтві: що відбувається з текстами, коли вони переходять у музику, зображення, відео чи театр, і чим стають інші медіа, коли переходять у текст. А також: що переходить у тексти після втрати чи набуття, катастрофи чи особистої травми. Українські та зарубіжні учасники програми читатимуть тексти, взаємодіятимуть з іншими видами мистецтва й аналізуватимуть свої відчуття прямо перед глядачами.
 
Поет Мирослав Лаюк у проекті «Повітря» зосередиться на красі та відразі, дитячих спогадах і дорослих страхах (20 квітня, о 21.15). Про поезії в проекті «Листи» поговорять видавець Мар'яна Савка, поетеса Маріанна Кіяновська, філософ Володимир Єрмоленко, поети Борис Херсонський та Арсеній Тарасов (21 квітня, о 18.00; 22 квітня, о 17.00). Театралізоване дійство на основі поеми Олени Герасим'юк «Тюремна пісня», присвячене життю після війни і катівням української в'язниці, пройде в підземеллі «Мистецького Арсеналу» (23 квітня, о 17.00). Фільм «Глина» Олександра Фразе-Фразенка на вірші Юлії Мусаковської розглядає процеси взаємодії вогню, металу і поезії (24 квітня, об 11.00). Поетеси Сона Ван (Вірменія) і Катерина Калитко (Україна) в діалозі «Коротка пам'ять» обговорять трагедії, втрати і спогади (26 квітня, о 17.00). У своєрідному батлі зійдуться поети Павло Коробчук, Юрко Космина, Артем Полежака і репери Freel та Vanek (24 квітня, о 17.30).
 
Територія фантастики
 
На любителів жанру очікують презентації українського перекладу саги Анджея Сапковського «Відьмак» від видавництва «Клуб сімейного дозвілля» (21 квітня, о 17.00), першого тому українського видання повного зібрання прози Лавкрафта (22 квітня, о 14.00) і перекладу антиутопічного роману Буалема Сансаля «2084: Кінець світу» від «Видавництва Жупанського» (23 квітня, об 11.00), першого ілюстрованого видання книжки «Гаррі Поттер і філософський камінь» від «А-ба-ба-ба-га-ла-ма-ги» (23 квітня, о 17.00), казки-фентазі класика англійської літератури Овена Барфілда «Срібна труба» від видавництва «Наірі» (24 квітня, о 15.00).
 
Перекладачі та фанати Стівена Кінга, серед яких Олександр «Фоззі» Сидоренко та Олександр Положинський, розкажуть, чому люблять творчість цього письменника (21 квітня, об 11.00). До виходу першого українського зібрання творів Станіслава Лема письменники, літературознавці та директор Польського інституту в Києві Єва Фогель обговорять сучасне прочитання романів фантаста (24 квітня, о 17.00).
 
Українські новинки фантастичної прози презентують Дара Корній і Марія Галіна, Сергій Легеза, Катерина Дудка та Остап Українець (24 квітня, о 17.00). А про футуристичний роман «Маша, або Постфашізм», який вийшов у «Видавництві Старого Лева», у відкритому інтерв'ю Ользі Герасим'юк розповість автор Ярослав Мельник (21 квітня, о 15.00).
 
Повний текст – у джерелі 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage