Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Сузір'ї Курки» - книжка-кіно
Створення книжки - це неймовірна магія. А особливо, коли за справу беруться такі творчі особистості, як Софія Андрухович та Мар'яна Прохасько. Їхнє «Сузір'я Курки», яке вийшло у рамках проекту Мар'яни «Напиши мені книжку», - живий тому доказ. Ця історія народилася як наслідок багаторічної дружби. На її написання надихали гори. І творилася вона так, як твориться кіно. Про книжку і те, як вона народжувалася, про її героїв, сузір'я і курей розповідали в рамках Книжкового Арсеналу Софія Андрухович, Мар'яна Прохасько, Устина Шкутяк, яка «зіграла» у «Сузір'ї Курки» роль Орисі. А модерувала цю розмову письменниця та режисер Ірина Цілик. 
 
«Я ніколи раніше не писала дитячих книг, - говорила Софія Андрухович. - І мені дуже цікаво було поєднати розповідь для дітей з історією про людину старшого віку. Спочатку мені було дуже страшно братися за цю книжку. Здавалося, що я не зможу поєднати необхідну простоту з чесністю і щирістю. Але в певний момент, перебуваючи у горах, милуючись цієї красою, розмовляючи з Мар'яною, Варварою, Устиною та людьми, з якими ми там зустрічалися, я зрозуміла, що досить сумніватися - треба писати. І коли я почала це робити, то зрозуміла, що різниці між писанням дорослого тексту і дитячого - немає. Річ у тому, що ти просто розповідаєш історію, кожного разу по-іншому, але завжди це робиш ти». 
 
Долучилася до створення книжки і донька Софії - Варвара. «Варвара постійно брала участь у цьому процесі, - каже Софія. - Вона весь час була разом із нами і дуже допомагала, підтримувала і радила багато цікавого. Я постійно обговорювала з нею різні моменти цієї книжки. Вона у ній присутня. І не знаю, чи без неї я змогла б написати такий текст».
 
 
Фотографії, які стали частиною ілюстрацій Мар'яни Прохасько, зробила Олена Субач. А сама фотозйомка відбувалася у Криворівні. «Мені дуже цікаво було перевтілитися в героїню книжки, - розповіла Устина Шкутяк. - Я дуже люблю тварин, хоч і не змогла б жити у лісі так, як це робить Орися». 
 
Бачили «Сузір’я Курки» й інші герої ілюстрацій. «Василина, яка зіграла бабусю Марію, неймовірно пишається цією книжкою, - розповідала Мар'яна Прохасько. - Вона вже показувала видання своїм подругам і казала: «Отут я впала в яму, а отут мені дуже страшно, а тут бій з вовками. І щоб зробити фотографії до цього бою, я мала розсердитися, але не могла цього зробити. Хоча от на цьому фото трошки більше змогла». Вона дуже переживала, чи вдасться їй ця роль. І вона таки їй вдалася». 
 
«А я виконала у цій книжці роль режисера, - продовжувала Мар’яна Прохасько. -  І ця роль полягала, перш за все, у комунікації. Я обрала того, хто написав для мене книжку. Хто б сфотографував героїв. Хто б зіграв наших персонажів. І мені вдалося зібрати справжню і найкращу команду».
 
 
«Ця книжка присвячена бабусям, - говорить Ірина Цілик. - Та хоча її головна героїня бабуся, я б не сказала, що ця книжка про старість. Бо ця старість тут така бешкетна. Бабця Марія у чомусь нагадала мені мою бабцю Ліну, яка часом значно активніша, ніж я. Її двигун ніколи не зупиняється. Бабусі - це ж ті самі дівчата, просто трішки по-іншому виглядають».
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage