Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старі книги пахнуть кавою та шоколадом, – вчені
Британські вчені продовжують дослідження у книжковій галузі. Цього разу вони визначили, які саме запахи мають старі видання. Виявляється, найчастіше давні книги пахнуть кавою та шоколадом.
 
 
Дослідники з Лондонського інституту збереження спадщини вважають, що реакції, які відбуваються між папером, чорнилом та клеєм, мають унікальні запахи. Ба більше, класифікація запахів як індикаторів різних хімічних процесів повинна допомогти визначити, чи знаходяться архівні документи та давні книги в небезпеці розпаду.
 
Вчені визначили, які конкретні запахи притаманні давнім книгам і поділили їх на кілька категорій, серед яких хімічний – вуглеводний, земний – затхлий – пліснявий, рибний – гіркий, духмяний – овочевий – фруктовий – квітковий, трав'яний – лісовий, лікарський, димчастий – горілий і солодкий – пряний. Також кожну з цих категорій поділили на 2-6 підкатегорій, таких як «зола», «паливо», «нафталін», «ваніль» тощо.
 
 
Але як же дослідники визначили, що старі книги пахнуть шоколадом і кавою? Вони опитали 79 людей, які запахи вони відчувають від старих книг. 27 з опитаних назвали шоколадний аромат, 10 – асоціювали запах з кавою. Також серед відповідей лунали «вугілля», «рибний ринок», «брудна білизна», «старий двір» та ін.
 
Детальніше ознайомитися з дослідженням можна за цим посиланням.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage