Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Спитайте Мієчку! Уривок із книги Євгенії Кузнєцової
Євгенія Кузнєцова – письменниця, дослідниця, перекладачка, захистила дисертацію з магічного реалізму в Іспанії. Написала книжку гумористичної кулінарної етнографії «Готуємо в журбі». Дуже гарну. Дуже… несподівану, живу, цікаву («Помилка 404» — це про українське вегетаріанство).
 
 
Ще вона переклала біографію Лінкольна («Команда суперників. Біографія Лінкольна» Доріс Ґудвін) та книжку про фактчекінг, «Диванних експертів» Томаса Ніколса — тобто нонфікшн. «Спитайте Мієчку» — її перший роман (художня проза — магічний реалізм), який незабаром вийде у «Видавництві Старого Лева».
 
З анотації:
 
… Сестрам хочеться поставити життя на паузу, хоча б до вересня, та повернутися у місце свого дитинства. Заплетені стіни старого будинку відгороджують від усього світу з його безліччю питань, а бабуся Тея нічого не запитує, зате завжди поруч.
 
Але літо час не спиняє: на порозі будинку з’являються люди з колишнього, теперішнього і майбутнього життя. Всі у цьому домі — і самі сестри, і бабуся, і індійська кузина, і розгублена мама, і навіть рудий кіт без імені — на порозі змін. Літо іде, ростуть гарбузи на експорт, розмови не стихають, а проблеми і рішення біжать наввипередки.
 
Уривок
 
Будинок ніс на собі відбиток минулої слави. Як особливо красивих жінок стає особливо шкода у старості, тому що видно, які вони були гарні, так і цей будинок мав на собі тавро колись гамірного, а тепер порослого малиною місця.
 
— Я сюди, дівчата, приїхала, як мені було двадцять, бо думала, що тут рай, так я все життя своє у цьому раю прожила, що й вгору ніколи було глянуть, все життя з бетономішалкою у дворі. Хіба я думала, коли учила напам’ять Рабле, що декламуватиму його тільки рачки, аби швидше докрасити підлогу, поки не почалися перейми і не родилася ваша мама?
 
Дівчата мовчали. Цю класичну бабусину промову вони знали майже напам’ять, і заперечувати їй не було ніякого сенсу. Хоча Мієчка звично сказала:
 
— Ну, ба, для нас ти зробила рай.
 
— І чого рай робиться тільки рачки? — спитала бабуся і усміхнулась, але потім продовжила. — І кому він тепер нужен?
 
Мієчка і Лілічка взялись після сніданку мити всю хату. Бо навіть рай вимагає, аби в ньому підтримували чистоту. Їхня мама у цьому раю бувала нечасто, бо бабусину промову знала детальніше, ніж дочки, і все дитинство гралася з щебнем, дошками, цвяшками і будівельним піском. Молода Теодора бігала між купами каміння і шукала серед них дітей, які кудись розповзались. «Ти навіть не думай тут лишатися, бо усе життя рачки простоїш», — казала вона своїй дочці Марії, яка радо у п’ятнадцять з половиною років поїхала вчитись і більше у батьківський дім не вернулась. Проте її обох онучок, вже після першого літа в раю, тягло сюди так, що вони були готові готувати самі і прати самі, аби лиш опинитись у малинових кущах.
 
— Це дід у них говорить, — казала бабуся. — Тягне їх сюди, як пороблено їм.
 
— Мам, ну хай будуть тут, — казала Марія у телефон.
 
— Я хочу, аби вони у своєму віці на танці ходили, а не ховались по кущах.
 
А вони місяцями висіли на старій груші, яка кидала тінь ще на прадідівський хлів, читали і шукали в корі акації мурашині маршрути.
 
— Слухай, — казала Мієчка вже тепер, — а ти коли нервуєш, досі прибираєш, як божевільна?
 
— Відколи з’явилася прибиральниця, я бігаю по дванадцять кілометрів. Раз забігла так, що додому їхала на автобусі.
 
Підлога була дерев’яна і пофарбована пів століття тому. На місцях, де особливо часто крутились діти, човгали ногами старі, перебирали ногами собаки і качались коти, вона була витерта до дерева.
 
— Треба міняти ці дошки, — казала Мієчка.
 
Дошки справді треба було міняти. Бабуся колотила пончики, які жодна з них не їла, але ніякої можливості це зупинити не було. Останні років п’ятнадцять пончики пеклись, а потім котрась із дівчат бігала по сусідах і їх роздавала. Бабуся не могла припинити генерувати пончики, як вишня не може взяти і спонтанно перестати родити вишнями. Лілічка бігала по молоко, а Мієчка — у магазин, і, перш ніж вона вийшла з хати, бабуся попросила її наді- ти оте плаття, потім оглянула її з ніг до голови і сказала:
 
— Дуже гарно.
 
— Але? — запитала Мієчка, вловивши нотку сумніву.
 
— Але якби трохи довшеньке.
 
— Воно ж до колін, — сказала Мієчка.
 
— Аби за коліна, — крикнула Лілічка з-за дверей з банкою молока, яку тримала на талії.
 
З бабусею перебрався сюди на літо кіт, якого вони знайшли у восьмому класі, як гуляли з дідом у лісі. Здається, коти стільки не живуть, але цей жив. Він лежав на сонці, і його руда шерсть тьмяно горіла.
 
Після пончиків і прибирання усі троє сіли надворі для оплакування померлих родичів. Бабуся починала згадувати: спершу усі в спогадах були святі люди, без жодних недоліків. Того літа їй виповнювалось дев’яносто шість, тому вона пам’ятала немало родичів. Після першого раунду плакання за святими вона починала згадувати їхні гріхи і казала, що якби не її янгольський характер, з ними усіма без винятків можна було б перескандалить. Коли родичі закінчувались, бабуся починала згадувати співаків і співачок. Потім акторів. А потім Лілічка починала згадувати поіменно всіх котів і собак, що жили колись у цім домі своїм щасливим собачо-котячим життям.
 
— Ще я за котами не плакала, — казала бабуся, але коли згадували кицю, що втонула, таки заплакала.
 
В обід сестри лишили бабусю з котом, а самі поїхали шукати майстра на двері. Приємно було взятись за спокійну, рутинну справу, не думаючи про звітність, про розподіл ресурсів і про те, щоби не образити когось із колег. На базарі було людно, торгували квітами, першими тепличними полуницями, оселедцями і зефіром. Вони купили усього. Шукали зефіру без шоколаду, знайшли мармелад, тепличних помідорів і молодих огірочків. У черзі за оселедцями, де вони стояли вдвох, тримаючись за руки, щоб не загубитись, а жінки з декольте нахилялись до оселедців і питали, чи жирні, Лілічці прийшло повідомлення.
 
— Ой, дивись, — сказала вона і показала екран сестрі.
 
На екрані світилося фото їхньої кузини, яка писала, що прилітає у середу, і питала, чи не могли б її зустріти. Вони лише переглянулись між собою, дочекались оселедців і мовчки рушили до машини, несучи одна ко- робку зефіру, а друга — коробку заварних тістечок для бабусі. Аж тоді Лілічка сказала:
 
— Притягло і Марту.
 
Перебування у цьому будинку мало накопичувальний ефект, а радіус сили тяжіння до нього, як тепер з’ясувалось, сягав майже п’яти тисяч кілометрів.
 
Марта не прилітала вже років сім, і ніколи мови не було про те, що збирається. Вона, як від неї й очікувалось, робила кар’єру. Носила білі сорочки, високі підбори, а після робочого дня сварилась з батьками. Потім як грім серед ясного неба переїхала, попри свою фатальну гидливість до чужої культури, в Індію і раз на тиждень говорила з матір’ю по телефону. Коли у Лілічки і Мієчки з’являлися досягнення, відео, тексти й навіть діти, Марта не виказувала до них жодного інтересу.
 
— От я не хочу вірити в оці кровні зв’язки, в оце спільне коріння і всяке таке ретроградство, — казала Лілічка. — Але як можна не вірити у нього, якщо Марта — коза, і завжди була козою, але при цьому вона нам рідна?
 
— Та й ти коза, якщо придивитись, — відповідала Мієчка. — Але своя.
 
Лілічка знала, що Мієчка так неодмінно пожартує, і навіть усміхнулася наперед.
 
Марта прилітала з Делі до Києва, де вони й мали її зустріти.
 
— Ба, Марта прилітає в четвер, — сказала Лілічка, вийшовши з машини з коробкою зефіру.
 
— Марта?
 
Бабуся не була певна, чи вона ображається на внучку, що та довго не приїжджала, чи ні. Схилялась до думки, що ні. Марта була висока, довгонога, з чорним волоссям, підстриженим під каре. Ніхто не знав, у кого вона вдалася такими чорними очима, густими темними бровами, і чому завжди така бліда на лиці. З Мартиними батьками бабуся підтримувала стосунки на відстані, вони формально бачились раз на рік, але, бувало, раптом у розмові починали згадувати якихось спільних знайомих і часи слави того будинку. Бабуся гордилася, що вона ні разу не заважала синові одружуватися, хоча могла би. Власне, свого часу бабусині батьки були проти її переїзду у дідовий рай, хоч і сталося так, що останні свої години її матір провела тут, серед щебеню й піску, слухаючи ранішніх пташок.
 
З літака із Делі Марта вийшла точно така, якою сестри її й пам’ятали. Точно така ж, нітрохи не змінилася. Марта як Марта. Тільки вагітна.
 
— Так, — одразу сказала вона, — ти вези мою валізу, — і дала ручку від валізи Мієчці. — А тобі на сумку, — і дала сумку Лілічці. — А я піду поблюю.
 
Сестри стояли поруч, одна з валізою, а інша — з Мартиною сумкою, і переглядались. Валіза була рожева і велика, а сумка — «Шанель».
 
— Вона не змінилась, — сказала Лілічка.
 
— Вона досі з нами поводиться, наче ми підлітки, а вона — доросла тьотя, — відповіла Мієчка.
 
— У той час, як ми вже самі дорослі тьоті.
 
Тимчасом з туалету вийшла Марта, і на обличчі її була відраза. А тоді всі сіли в машину і поїхали додому, зупиняючись кожні кількадесят кілометрів, бо Марту нудило. Її нудило у соняшниках, що сходили, у посадці, у молодій картоплі і в березовому гаю.
 
— Бабуся плакатиме? — спитала Марта.
 
— Вона вже плакала, — відказала Лілічка із заднього сидіння.
 
— Дуже добре.
 
Починало темніти, Марта попросилась на заднє сидіння і там заснула, а Лілічка з Мієчкою продовжували балакати.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage