Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Довгоочікувана новинка від «Видавництва Старого Лева» вже у книгарнях. Це книжка одного з найцікавіших сучасних українських есеїстів Костянтина Москальця «Спорудження мосту». Тексти, зібрані під її обкладинкою, умовно можна поділити на декілька змістових час­тин: есеї медитативні, світоглядно-споглядальні; есеї про улюблених письменників, філософів чи святих, а також про письмо й літературу; есеї, присвячені світові цифрової і технічної реальності, якою цікавиться автор; есеї-оповіді із життя; і есеї, написані як рефлексії на події війни.

Спільним для текстів видання є вишуканий стиль, ерудованість, доб­ре почуття гумору і тонка емпатія — там, де вони доречні. У книжці є місце для смутку і радості, для сміху і роздумів про вічні речі, як-от любов і смерть, прощення та співчуття, молодість і старість тощо. Потреба рефлексувати про важливе і є в певному сенсі нашим щоденним спорудженням мосту, завдяки якому потрапляємо на береги, донедавна невідомі й недоступні для нас.

Про спорудження книги та її народження розповідає автор Костянтин Москалець:

«Ця книга есеїв писалася не як суцільний текст, а поступово складалася з окремих есеїв-цеглинок. Деякі з них було написано як колонки для інтернет-видань – «Еспресо», «Український тиждень», «Verbum» тощо – і потім розширено (або скорочено). Окремі поставали як самостійні тексти, рефлексії про поточні події, спогади, медитації… Незважаючи на таку спонтанність, я від початку уявляв приблизний план цієї книжки, її ключові теми, розташування і сюжети есеїв, які її наповнять, загальний каркас споруджуваного між мною і читачами мосту. 

Перші есеї цієї книжки було написано ще в 2019 році для католицького часопису «Verbum». Потім я поступово накопичував матеріал, структурував його і наприкінці 2021 року подав рукопис готової, як мені тоді здавалося, книжки до Видавництва Старого Лева. Договір щодо видання я отримав якраз на свій день народження, 23 лютого 2022 року, це був мені такий своєрідний подарунок. Я підписав договір, заклеїв бандероль і вирішив надіслати її наступного дня. Але наступного дня розпочалася повномасштабна війна – російські ракети вдарили по Києву, Харкову, Чернігову, Львову, ви пам’ятаєте... І пошта вже не працювала. І банки теж. І поїзди з Чернігівщини, де я тоді перебував, уже нікуди не ходили. Автомобільні шляхи були заміновані, та й без того добиратися ними було вельми ризиковано, бо повсюди по Чернігівщині моталися танкові колони, час від часу розстрілюючи місцевих мешканців, просто так, задля розваги або щоб нагнати жаху. Тож я застряг на три місяці у своєму рідному Бахмачі, і бандероль із договором лежала на книжковій шафі. Я так і не надіслав її, бо протягом тих перших місяців війни було написано й додано інші есеї, також змінилася назва книжки (первісна була «Колонада»), тож ми уклали з видавництвом інший договір аж через рік, коли всі трохи оговталися. Ми не знали, чи взагалі залишимося живими, тож було не до видавничих справ. Але я не шкодую, що утворилася така пауза. Моя книга стала різноманітнішою, я зміг висловити те, що роками залишалося притлумлене, до чого не доходили руки. Зокрема, про ненависть до наших споконвічних ворогів-росіян, які без жодних на те підстав довго називали себе "братським народом"».

Костянтин Москалець — поет, прозаїк, перекладач, літературний критик, музикант, нонкомформіст. Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. Народився біля Батурина на Чернігівщині в родині письменника Вілія Москальця. Закінчив середню школу № 4 в м. Бахмач (1980). Заочно закінчив Літературний інститут ім. М. Горького в Росії (поезія, семінар Едуарда Балашова, 1990). Один із засновників бахмацької літературної групи ДАК. Служив у війську (1981–1983), працював на радіозаводі в Чернігові, був учасником Львівського театру-студії «Не журись!», виступаючи як автор-виконавець власних пісень. Автор слів і музики відомої в Україні пісні «Вона» («Завтра прийде до кімнати…»). Член Національної спілки письменників України (1992) та Асоціації українських письменників (1997). На початку 90-х власноруч збудував Келію Чайної Троянди у с.Матіївці, що дала назву кільком збіркам автора. Мешкає у Києві.

У «Видавництві Старого Лева» вийшли такі книги автора: «Поезія Келії», «Зірка на ім’я Марія. Вибрана проза», «Стежачи за текстом. Вибрана критика та есеїстика», «Спорудження мосту».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage