Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Скарби професійного досвіду
Вже давно мені не давала спокою одна ідея – організувати в нашому місті виставку оригіналів найкращих ілюстрацій наших книжкових графіків. І водночас познайомити ще зовсім юних ілюстраторів-початківців з тими художниками, які в українській книжковій графіці мають свій виразний творчий стиль і визнання, а головне – неабиякий досвід. Ми недаремно назвали виставку «Скарби Старого Лева». Бо роботи, які експонувалися, – роботи наших найкращих майстрів – справжні перли книжкової ілюстрації. А ще тому, що їхній досвід – це також безцінний скарб.
 
Мені хотілося, щоб така виставка і лекторій від професійних графіків стали джерелом натхнення. І не лише для студентів-ілюстраторів, а й для звичайних відвідувачів, особливо для дітей, котрі дивляться на ілюстрації широко розплющеними очима і мріють створювати власний кольоровий світ мрій.
 
 
І от нарешті обидві ідеї втілилися під час цьогорічного Форуму видавців у Львові. Виставка ілюстрацій «Скарби Старого Лева» на два тижні завітала до затишної галереї Оксани Бондарук «Art-e-fakt-galereЯ», що на вулиці Костя Левицького, 17, і тривала з 9 по 21 вересня. Її побачило чимало дітей і дорослих, львів’ян і гостей міста. Виставка об’єднала графічні роботи сімнадцятьох ілюстраторів, переважно оригінали робіт у різних техніках. Відразу поруч на полиці можна було погортати книги з цими ілюстраціями і навіть придбати з автографом деяких ілюстраторів та авторів.
 
Цікавим доповненням до вражень від книжкової графіки була й виставка авторської ляльки, організована Катериною Кириловою, куратором фестивалю «Ляльк-арт». Лялькова експозиція також була незвичайною, адже ляльковими експонатами стали літературні герой, а серед них і сам Старий Лев, безмежно милий, водночас трішки суворий і добродушний, ніби зійшов зі сторінок «Казки про Старого Лева». Цього Лева змайструвала Ольга Луців. І після виставки Лев ляльковий став моїм Левом домашнім.
 
 
Дбайливо вибудувана експозиція із картин, ляльок і книг (цим займалася сама господиня галереї Оксана Бондарук) перетворила два невеликі світлі зали галереї на маленьке книжково-казкове королівство. У такій затишній і дуже творчій атмосфері і відбувалися зустрічі студентів із професіоналами. За допомогу в організації лекторію ми дуже вдячні Українській академії друкарства. Власне, ще задовго до виставки її викладачі Орест Хамула та Ігор Миклушка пообіцяли нам зібрати найбільш зацікавлених студентів. А завідувач кафедри графіки Володимир Стасенко виступав на відкритті виставка і говорив про те, що вбачає перспективу співпраці між видавництвом і молодими ілюстраторами, студентами та випускниками вузу. Що ж, така співпраця вже існує. Яскравий приклад – дипломна робота Анастасії Стефурак, яка потім втілилася в ілюстроване видання «Прислів’я українські», що здобуло велику прихильність читача.
 
Лекторами нашого лекторію стали українські ілюстратори Катерина Штанко, Даша Ракова, Ольга Кваша, Романа Романишин та Андрій Лесів. Художники-професіонали ділилися з молоддю власними секретами успіху, розповідали історії з життя, говорили про те, наскільки важливо довіряти собі, розвиватися в професії, вірити у справу всього свого життя. Ольга Кваша ділилася особистим досвідом отримання натхнення. Творча студія «Аграфка», Романа Романишин та Андрій Лесів говорили про сучасні тенденції в книжковій графіці, про режисуру в ілюстраціях до поетичних книг «Гронінгенський рукопис» та «373», а також перевертали уявлення студентів про дитячу книжку, демонструючи найепатажніші і найцікавіші іноземні видання. Надзвичайно цікавими були розповіді Катерини Штанко – і про власний шлях художниці в книжковій графіці, і про те, як змінилася естетика дитячої книги, і про нові тенденції в ілюстрації. А Даша Ракова у своїй лекції скрупульозно по пунктах давала важливі поради початківцям стосовно того, як досягати успіху у професії.
 
 
Я так само мала виступи перед студентами. Говорила про те, якою важливою є якісна співпраця видавця і художника, як ми зацікавлені в тому, щоб із молодого покоління виростали сміливі професіонали-новатори, за якими майбутнє книжкової графіки в Україні і які матимуть усі шанси на успіх за кордоном. І я в це дійсно вірю. Українська школа графіки дуже сильна. І головне – існує спадкоємність між поколіннями митців, те, що дає і міцну основу, і широку перспективу.
 
Фото: прес-служба Форум Видавців/Vitaliy Hrabar/ Фотоагентство LUFA
 
Фото виставки: Поліна Ленарт

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage