Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Сімейні пригоди до бінґо: саги, родинні веселощі та жахливі драми
Любите проводити час у сімейному колі чи з острахом думаєте про великі родинні з’їзди, де бабуся знову розказуватиме, як ви схудли… Ми підібрали майже два десятки книжок, щоб ви могли знайти саме свою: від підліткових розважальних до тих, де маркування 18+ аж ніяк не випадкове. 
 
Юлія Дутка, Yakaboo
 
Улісс Мур «Двері у міжчасся» (АССА, 2018, пер. Віктор Степанов)
 
Непосидючі близнята Джейсон та Джулія – нові мешканці величезного маєтку в Корнуоллі, спраглі до пригод. Кажуть, давньою садибою «Кілмор-Ков» тиняється привид. Підлітки разом з місцевим хлопцем Ріком вирушають на його пошуки і знаходять таємничі двері, які будь-що хочуть відчинити. А за ними почнуться неймовірні пригоди і мандри у часі і просторі. Українською також вийшли друга та третя частини серії – «Крамниця забутих мап» та «Будинок дзеркал».
 
Жоель Діккер «Книга Балтиморів» (Видавництво Старого Лева, 2018, пер. Леонід Кононович)
 
Письменник Маркус Ґольдман (відомий за «Правдою про справу Гаррі Квеберта») повертається у власне минуле та крок за кроком підводить нас до Драми, розповідаючи про життя балтиморських Ґольдманів, які могли купатись в розкошах, але воліли завжди залишатись звичайними людьми. Що з ними сталось? Чому автор постійно говорить про якусь страшну трагедію, яка змінила все та знищила потужний клан. Підліткові пригоди та цілком дорослий жаль про те, що можна було б відвернути, та хто ж знав…
 
Сашко Дерманський «Мері» (А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2019)
 
Вона галопом увірвалась у життя сім’ї Ковальчуків. Мері – чистокровна англійська верхова, гніда кобила зі славним родоводом та прудкими ногами. Їй вдалось і розсварити батьків, і допомогти їм порозумітись з дітьми. Вона об’єднала родину, яка страждала через дрібні негаразди та сварки. А ще з цієї книжки ви дізнаєтесь про те, чому не варто гукати в колодязь та хто живе там глибоко серед товщі води. До речі, це найкраща дитяча книжка за версію ВВС у 2018 році!
 
С.К. Трімейн «Крижані близнята» (Віват, 2019, пер. Дарина Березіна)
 
Пронизлива шотландська зима на острові серед розбурханих хвиль. Але вони цього хотіли, їм треба було втекти з великого міста, де забагато страшних спогадів. Нова оселя зустріла їх холодом, нові сусіди з острогою, а нова школа перетворилась для дитини на випробування. В Сари та Енґуса було двоє донечок-близнят, але одна зірвалась з балкону і загинула. Мила тиха Лідія – маленьке янголятко, яке відлетіло на небо. Крісті дуже сумує за сестричкою, і одного дня заявляє, що всі помилились, вона – Лідія.
 
Андре Агассі «Відкритий» (Наш формат, 2019, пер. Ірина Павленко)
 
Грати в теніс в сім’ї Майка Агассі мали всі – він навіть дім вибирав так, щоб на подвір’ї міг поміститись корт. Та лише найменший син Андре досягнув успіху у цьому виснажливому спорті. Це історія про те, як батько безжально тренував, як мати вміла тримати рівновагу, як брат ставав опорою, а хлопець, який вибився у перші ракетки світу, оточив себе щирими друзями, які стали для нього справжньою сім’єю. І про те, що кохання всього життя він теж зустрів на корті. 
 
Ерік Рікстед «Дівчата, які нічого не скажуть» (#книголав, 2019, пер. Ігор Андрущенко)
 
Трилер з серії «Канаанські злочини». Рат – приватний детектив, який охоче співпрацює з колишніми колегами з поліції. На околицях зникають дівчата, дуже різні, щоб здаватись жертвами одного хижака, їх поєднує тільки вік. Такого ж віку донька Рата, яка вчиться в коледжі, тому він постійно напружений. Щось мусить їх пов’язувати, і це щось виведе на слід. Можливо, когось ще вдасться врятувати. Тим часом з в’язниці випускають виродка, який замучив справжніх батьків дівчини – сестру Рата та її чоловіка. 
 
Крессида Ковелл «Були собі чаклуни. Чари перші» (Рідна Мова, 2018, пер. Олекса Негребецький)
 
Дівчина-воїнка і хлопець-чаклун – що вони роблять темної ночі у лісі, де шугає щось страшне і моторошне. Вони – вороги, та в якийсь момент опиняються на одному боці барикад, бо правічне зло пробудилось. Відьмаки – смердючі магічні істоти неймовірної сили відродились, а, може, їх ніколи і не винищували. Неймовірні пригоди підлітків переплітаються зі складними стосунками з батьками, які, м’яко кажучи, розчаровані своїми дітьми. Ще масштабніші сімейні пригоди розгортаються у другій частині цієї саги.
 
Стівен Кінг «Кладовище домашніх тварин» (КСД, 2019, пер. Анатолій Пітик, Катерина Грицанчук)
 
Мертве має залишатись в землі – інакше почнеться історія в стилі Стівена Кінга. Родина Луїса Кріда переїжджає до невеликого містечка. В них затишний будиночок біля лісу, а серед хащів причаїлось кладовище домашніх тварин, куди місцеві діти приносять своїх мурчиків і бровків. От тільки поруч вантажівки ганяють, як скажені. Так одного дня сусід Крідів знаходить їхнього кота Черча (Черчилля) мертвим і пропонує Луїсові поховати його на індіанському кладовищі. На ранок кіт повертається, тільки він вже інший…
 
Волтер Айзексон «Бенджамін Франклін» (Наш формат, 2019, пер. Геннадій Шпак)
 
Його портрет прикрашає одну з найбажаніших купюр, його памфлети й досі залишаються зразком якісної сатири. Один із отців-засновників американської демократії Бенджамін Франклін був не тільки видавцем, винахідником та добрим писакою, а й ідеологом і справжнім тусовщиком (тут без жартів, він легко зібрав 5000 друзів і без Facebook). У своїй праці Волтер Айзексон приділяє багато уваги його сімейним взаєминам: стосункам з дружиною, сином, внуками і виводить вервечку позашлюбних синів. 
 
Жан-Крістоф Ґранже «Лонтано» (Book Chef, 2018, пер. Павло Мигаль)
 
Син розслідує злочини, дуже схожі на ті, розкриття яких принесло його батькові славу і вплив. Вправний імітатор? Пристрасний фанат? Бо ж Людина-Цвях вже кілька років як помер. Ервану Морвану випаде розслідувати заплутану серію жахливих вбивств у різних куточках Франції, які врешті виведуть на слід одержимого психопата. Разом з тим він натраплятиме на сімейні таємниці, спостерігатиме за тим, як руйнуються життя сестри та брата, а батьки вперто тримаються за скелети в шафі. Історія вже має продовження у книжці «Конґо реквієм». 
 
Наталія Матолінець «Гессі» (Віват, 2018)
 
Солодка і повітряна книжка-десерт, яка поєднує у собі і сімейну сагу, і магію. Ми бачимо непрості взаємини братів-сестер, власне, через різні пріоритети, проблему батьків і дітей, про світ явний і неявний, видимий і невидимий, але найбільше тут про дружбу та пошук себе. Дівчина з чарівним фотоапаратом вміє зробити людей щасливими, та чи щаслива вона сама? Зависла між двома світами, вона мусить знайти, де їй найкраще і робити те, що любить, адже лише так знайде рівновагу.
 
Володимир Набоков «Справжнє життя Себастьяна Найта» (КСД, 2019, пер. Олег Король)
 
Автор намагається з’ясувати, яким же було життя його відомого родича – письменника Себастьяна Найта, який нещодавно помер. Однокровних братів – російських емігрантів рано розлучили, і їх розкидало кого куди: Себастьян жив у Британії, його брат – у Франції. Спогади стають книжкою, але не цілісним романом без білих плям, а радше уривковою есеїстикою, оскільки авторові не вдається дізнатись все, бо деякі епізоди йому міг би прояснити тільки Себастьян. А ще підказки дають твори письменника, в яких, здається, багато автобіографічного.
 
Ульф Старк «Сікстен» (Видавництво Старого Лева, 2019, пер. Галина Кирпа)
 
Сікстенові важко, його батьки розлучились, і кожен полинув у свій світ. Хлопчик живе з батьком, а в мами вже нова сім’я. Тато не може відпустити старе життя і мучить сина надмірною опікою, але в Сікстена хоче діяти. І разом з найкращим другом Юнте він починає шукати спосіб підштовхнути тата до нових стосунків, а заодно змусити його перегорнути сторінку, піти далі. От тільки щось обпеченого зрадою чоловіка геть перестали цікавити жінки, то Сікстенові доведеться добряче попрацювати, щоб здійснити свій план.
 
С. Е. Гінтон «Аутсайдери» (Віват, 2018)
 
Троє братів, які готові заради один одного на все. У них більше нікого немає. Тож, коли один потрапляє у халепу, за нього в бій кидаються всі. У їхньому містечку триває справжня війна між підлітками: багатенькими та незаможними. Одна ніч і хибний крок змінює все назавжди. Містечко вже ніколи не буде таким, як раніше. А завданий біль повернеться. Роман, виплеканий 15-річною дівчиною, розкриває недитячу проблематику і важливість того, наскільки важливо мати сім’ю, яка завжди підтримає і ніколи не зрадить. 
 
Хлоя Бенджамін «Шукачі безсмертя» (Віват, 2019)
 
Все ж не варто знати, коли помреш. Чи варто? Провидиця розповідає чотирьом юним Ґолдам їхню долю, та чи не помиляється вона. Передбачення може здійснитись, якщо людина себе на нього програмує. Хтось з них проживає кожен день, як останній, хтось не вірить в те, що смерть може бути близькою і живе поволі. Вони шукають безсмертя чи пливуть за течією, яка веде тільки в одному напрямку. У когось думка про смерть перетворюється на нав’язливу ідею, яка тільки наближає напророкований день. 
 
Фредерік Бакман «Моя бабуся просить їй вибачити» (#книголав, 2017, пер. Олена Захарченко)
 
Ельзина бабуся – справжній живчик і вельми потішна екстравагантна старенька. Для семирічної дівчинки – вона просто подружка-супергеройка. Принаймні Ельза її такою пам’ятає: готовою до бешкету та повною чудових історій, де кожному можна бути іншим, а не обов’язково нудним нормальним. Але бабуся не вічна, і тепер дівчина згадує її за листами, у яких жінка просить вибачення, адже відчувала, що завинила. Пронизлива і зворушлива історія про дорослих, які не бояться бути з дітьми і плекають свою внутрішню дитину/

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage