Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Шелоб, Варіс, Араґоґ… Нові види павуків назвали іменами літературних персонажів
Нещодавно бразильські біологи відкрили 7 нових видів павуків у печерній системі в штаті Пара. І, як не дивно, ця новина має прямий зв’язок з літературою :) Бо кожен з нових видів отримав назву на честь відомих книжкових персонажів. 
 
Ifl science, ілюстрація – Adam Brockbankі, з книги «Harry Potter: The Creature Vault» Jody Revenson.
 
Так, два види тепер мають імена з трилогії «Володар перснів» Дж. Р. Р. Толкіна: Ларакна (Ochyrocera laracna), як португальською мовою називають Шелоб – гігантську павучиху, яка охороняє тунель-прохід у Мордор, та Унґоліант (Ochyrocera ungoliant), що отримала назву на честь матері Шелоб, злого духа у формі павучихи.
 
Звісно, дослідники не змогли оминути іншого відомого восьминогого – Араґоґа. На честь велетенського павука із серії книг Джоан Ролінґ про Гаррі Поттера біологи назвали ще один вид членистоногих – Aragogue Ochyrocera.
 
Charlotte Ochyrocera – таку назву обрали для іншого виду, і означає вона героїню книги Е. Б. Вайта «Павутиння Шарлотти», яка давно посіла вагоме місце у класиці дитячої літератури.
 
Вшанували біологи й персонажа Говарда Лавкрафта, найменувавши один з видів ім’ям величезного павука з людським обличчям Атлач-Начі з «Міфів Ктулху» - Ochyrocera atlachnacha. Натомість інший вид тепер має ім’я дружелюбного героя дитячих книжок Девіда Кірка – Місс Спайдер (Ochyrocera misspider).
 
Лорда Варіс, персонаж «Пісні Льоду і Полум`я» Джорджа Мартіна
 
Єдиним видом, який отримав назву не від павука-героя, а від людини, став Ochyrocera varys – на честь лорда Варіса, персонажа «Пісні Льоду і Полум`я» Джорджа Мартіна. За сюжетом, Варіса називали павуком через його майстерність у шпигунстві та вміння «сплести павутину» інформаторів.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage