Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Що варто почитати і дітям, і дорослим
Наш умовний топ-10 справді вартісних видань дитячої літератури українською мовою, які можна знайти на поличках книгарень
 
Одного разу ми з моїм маленьким сином зайшли в магазин іграшок і побачили там геть порожню одну полицю. Продавець розвела руками, пояснивши, що ще недавно тут було багато машинок із дистанційним керуванням, але їх дуже швидко розкупили… тати малюків, які нарешті отримали змогу реалізувати власні дитячі мрії.
 
Щось схоже відбувається нині і з книжками для дітей – дорослі зачитуються ними для власного задоволення, наздоганяючи своє дитинство, навіть попри те, що радянська малеча мала не найгірший добір книжок для читання. Що ж до сучасних маленьких читачів – то багато з них часто не просто добре обізнані з асортиментом, а й відслідковують та полюють на нові видання (як то було колись із "Гаррі Поттером", пригадуєте?), але для цього їм треба знати.
 
Тим же, хто тільки намагається стати активним читачем, буває складно самотужки знайти саме ту книгу серед пістрявого розмаїття видань – не завжди добре написаних, але часто крикливо ілюстрованих. Власне, для неофітів – наш умовний топ-10 справді вартісних видань дитячої літератури українською мовою, які нині можна знайти на поличках книгарень.
 
1. Іан Вайброу "Геройська книжка Маленького Вовчика", "Капосна книжка Маленького Вовчика" (Видавництво Старого Лева, 2008-2013)
 
Історії про пригоди Маленького Вовчика, якого батьки відправили навчатися в Школу Поганців, щоб він став злючим вовчиськом. Книги написано як листи Вовчика до батьків, де він оповідає про все, що з ним відбувається, намагаючись то прикрасити свою розповідь, то применшити небезпеки, що на нього чигають, то приписати собі мужності, відваги й винахідливості. Точнісінько так, як це роблять діти. Дуже весела й грайлива книжка, із кумедними помилками в листах (виправленими шляхом закреслювань, як у шкільних зошитах) і дотепними каламбурами.
 
Рекомендований вік: від 5 до 8 років.
 
8. Мар’яна Прохасько, Тарас Прохасько "Хто зробить сніг" (Видавництво Старого Лева, 2013)
 
Добра й лагідна казка про кротячу родину: від весняного народження кротенят до їх зустрічі з першим снігом. Сюжет – простий і невигадливий, базований на сімейних цінностях. Особлива подяка авторам за нагадування про прості дитячі радощі (адже дорослі мають погану звичку про них забувати), дуже ненав’язливий рецепт подружньої злагоди (мама щоранку готує зелений чай для себе і для тата, а тато варить каву для себе і для мами), а також популярна в нинішній дитячій літературі увага до складних тем – у Прохаськів це тема смерті: кроленята (як і совенята, зайчата, білченята й навіть вовченята) змалку знають, що коли хтось помирає, то він потрапляє на небо, щоб робити там сніг, який урешті приносить усім стільки захвату.
 
Рекомендований вік: від 5 до 8 років.
 
Ірина Троскот
 
Весь перелік можна побачити на Insider
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage