Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Що і як читають українці? Нове дослідження
Більше половини українців не читають книжки, а паперові видання все ще переважають над електронними. Про це свідчить нещодавнє всеукраїнське опитування, яке провела дослідницька компанія «Research & Branding Group».
 
У першій половині листопада дослідники опитали 1805 українських читачів, віком від 18 років, щоби з’ясувати: чи справді читання стає все менш популярним, а традиційні книжки відходять у минуле?
 
Як показали результати дослідження, 43% українців вважають, що читають регулярно. Натомість 57% – майже не беруться за книжки. При цьому жінки читають більше, ніж чоловіки (47% проти 38%). Завзятішими книголюбами є люди віком 18-30 років (51%), а найменше часу книжкам присвячують українця передпенсійного та пенсійного віку (39%). Також левову частку читачів становлять люди з вищою освітою (56%).
 
Також дослідники з’ясували, як часто українці беруть до рук книгу. Виявилося, 14% читають практично щодня, 27% – кілька разів на тиждень, 31% – кілька разів на тиждень, 21% – кілька разів на рік, по 4% опитаних зазначили, що не читають взагалі або ж утрималися від відповіді. За останніми даними, середньостатистичний читач України прочитує за рік приблизно 9 книг, що на дві книги більше, ніж 2017 року. Якщо говорити про кількість прочитаних видань за рік у регіональному розрізі, то більше книг читають у Центральній (10) і Південній (9,7) України.
 
Говорячи про формати книг, 74% українців все ще віддають перевагу паперовим виданням, електронні книги обрало 21% респондентів, а 4% поставили на першу сходинку аудіокниги. Очікувано, що старше покоління схиляється до традиційного формату літератури, натомість молодь все частіше обирає цифровий та аудіоваріанти книг.
 
Окрім того, як показали результати, найпопулярнішими серед літературних жанрів та видів сьогодні є детективи (41%), історичні твори (36%), любовні романи (27%). Менше уваги приділяють науковій літературі (18%), класиці (16%), науковій фантастиці (15%) та науково-популярній літературі (12%). Найменш улюбленими для українців є трилери (7%), казки (7%), поезія (9%), мемуари/біографії (9%) та військові романи (9%).
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage