Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Що читати у травні: 4 нові романи
Роман про Кремнієву долину та нова книга Нобелівського лауреата Кадзуо Ішіґуро – письменник Любко Дереш розповідає про найцікавіші книги травня.
 
 
Александра Вулф «Долина богів»
 
Донька відомого письменника Тома Вулфа уклала детальний путівник по найгарячішій точці планети – Кремнієвій долині. Саме там сьогодні зароджуються не лише інновації у сфері ай-ті, але й формуються радикальні соціальні та світоглядні моделі. В центрі оповіді – кілька стипендіатів премії фундації Пітера Тіля, засновника PayPal та легендарного інвестора. Вчорашні ботани і аутсайдери, які заробили на нових технологіях карколомні статки, і до котрих не дотягнутися навіть вовкам із Уолл-стріт, сьогодні стають лідерами нового світу: до них дослухаються, їх запрошують на розкішні прийоми та пропонують місця у парламенті. Однак ідеологи Кремнієвої долини залишаються вірними своєму кредо: проста сіра футболка і джинси, економний електрокар і невеликий будинок з підвалом, де можна облаштувати інженерну лабораторію для нового старт-апу. Простежуючи долю кількох підлітків-новачків у «місті геніїв», Александра Вулф змальовує повсякденне життя юних стартаперів у заворожуючих деталях. Візит у серце технократичної столиці нагадує мандрівку в пітерпенівський «Неверленд»: твори, заробляй, трансгресуй – і жодних тобі батьків. Несподівано глибока книга Александри Вулф про надихаючі ідеї, азартних людей і про складні запитання життя, відповіді на які залишаються все так само далеко.
 
Алекса Клей, Кіра Майя Філліпс, «Економіка бунтівників»
 
Ця робота комплементарно доповнює «Долину богів» А. Вулф. В той час, поки Вулф зосередилася на мейнстрімових постатях із Кремнієвої долини, Клей і Філліпс намагаються виокремити людей, що готують нам новий світ за межами Каліфорнії. Для них авторки підібрали влучний термін: «misfit» – слово, що позначає невдаху, «білу ворону», того, хто йде проти правил. Підбірка геніальних «невдах», котрі вибороли свій успіх, широка – від міссурських амішів, які розводять дійних верблюдів, до сомалійських піратів і французьких хакерів, зайнятих нелегальною… реставрацією Парижа. Що спільного між цими громадами? Всі вони, вступили у нерівний бій зі світом, здобули успіх – а отже, мають, що розказати іншим. Члени латиноамериканських кримінальних угруповань можуть поділитися не менш цікавим досвідом, аніж спеціалісти з МВА у Гарварді, а китайські експерти з підробок іноді роблять не менший переворот у моді та технологіях, аніж знані світові бренди. Крізь усю книжку проходить єдина ідея: хакерство – це стиль життя, і гакнути можна не тільки програму, але й самого себе, своє мислення, свій спосіб життя.
 
 
Кадзуо Ішіґуро «Похований велетень»
 
Несподівані пастки для читача – візитна картка Кадзуо Ішіґуро, британського письменника родом з Японії.  Цього разу приманкою став канон фентезі. Перед нами – Англія п’ятого століття невдовзі після смерті короля Артура, період лицарства, яке ще пам’ятає римлян і тільки вийшло з темряви Залізного віку. Британські острови заселені оґрами, ельфами та драконами, однак, на відміну від ідилічного толкієнівського Середзем’я, Англія Ішіґуро нагадує діораму в історичному музеї – з усією достовірністю ти бачиш землянки перших бритів і саксів з їх лякаюче простим побутом і господарюванням.  Сюжет роману простий та неквапливий – Британія оповита таємничою імлою, яка відбирає у людей пам’ять, тож недалека мандрівка до сина перетворюється для головних героїв, старих Акселя та Беатрис, на справжнє випробування. Забуття відбирає в мешканців острова найцінніше – їх самих, однак повернення спогадів означатиме повернення до ворожнечі між саксами і бритами, яке закінчиться жахливою кровопроливною війною. Це книжка для медитації, безмежно красива і вкрита таємничою пітьмою.
 
Ісабель Альєнде «Там, за зимою»
 
Оповідання історій – коник Ісабель Альєнде, особливо коли справа стосується витіюватості людських доль. Попри те, що багато років мешкала в США після втечі з Чилі, Альєнде залишається у світовій літературі голосом Латинської Америки. Її новий роман – традиційне заглиблення в психологічний реалізм і гірку поетику Півдня. В Нью-Йорку, паралізованому сніговим бураном, Річард Баумастер, старий університетський викладач, потрапляє у невелику автомобільну аварію. Протаранений ним автомобіль належить господарям Евелін, молодій дівчині з Ґватемали, яка панічно боїться повертатися назад до суворого роботодавця. Однак ставки в цій ситуації різко підвищуються, коли з’ясовується, що в багажнику позиченого без дозволу автомобіля знаходиться мертве тіло, чиїй появі, далебі, слід завдячувати лиховісному господареві Евелін. Річард і його співмешканка Луїса, закохана в нього професорка з Чилі, стають заручниками совісті. Вони не спроможні ані відправити дівчину до господарів, ані звернутися в поліцію, адже побоюються її депортації. Переступаючи закон держави заради закону серця, вони вирішують допомогти неповносправній «нелегалці» втекти від можливого покарання. Однак почасти комічна пригода, у яку вирушають всі троє героїв, перетворюється на мандри у власну пам’ять – трагічну для кожного.  Альєнде підіймає широкий пласт соціальних тем – від живописання мучівної дороги емігрантів у США до травми диктаторського періоду в Чилі у семидесятих, скрупульозно виписуючи деталі латиноамериканського побуту. Альєнде сама пережила численні удари долі, тому знає, як зробити із солодкавої історії роман про печаль, що приносить надію.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage