Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Сестра перша почала носити синьо-жовтий значок
"Як я руйнувала імперію" — назвала свою нову повість дитяча письменниця Зірка Мензатюк, 59 років. На обкладинці дівчинка у вишиванці дує на кульбабу, а в небо злітає пам'ятник Леніну. Ілюстратор Ростислав Попський, 32 роки, створив малюнок узимку.
 
— Був розпал "ленінопаду" в Україні. Дівчинка мені наснилася. Потім думав, що раз вона дує на кульбабу, значить, мусить розлітатися щось пов'язане з тим минулим, про яке йдеться. Оскільки книжка дитяча — Ленін летить на повітряних кульках, як олімпійський Мішка, — говорить художник.
 
Книжка розповідає про підлітків, які живуть у Радянському Союзі та зазнають усіх труднощів того часу: дефіцит товарів, страхи й заборони.
 
— Це дуже особиста книжка. Онучка десь у першому класі почала просити: бабусю, розкажи мені про Радянський Союз. Тоді зрозуміла, що я людина з іншого тисячоліття, з іншої держави, — розказує письменниця. Народилася вона у селі Мамаївці Кіцманського району Чернівецької області. — Я колись маленькою так просила діда розказати про Австро-Угорщину. Він служив в австро-угорській армії, потрапив до російського полону в Першу світову війну. Дід для мене був з іншого світу, так само як ми тепер для сучасних дітей. Треба, щоб діти усвідомлювали, якою страшною може бути держава, коли вона тоталітарна. Відчувала цей гніт дитиною. У мене було роздвоєння: вдома казали, що є Бог, а у школі — зовсім інші речі. Ми робили тоді перші наївні спроби боротися за незалежність: моя сестра перша почала носити синьо-жовтий значок. То було дуже небезпечно і відчайдушно. Тепер це дурниця, а тоді був вчинок. Діти мають знати, що демократія — це основа усього, тож її треба відстоювати.
 
У творі описані реальні події 1988–1989 років.
 
— Тоді в Україні не було жодних натяків на зміни. Ми з чоловіком 1988-го прилетіли до Латвії, ходили вранці порожньою Ригою. До пам'ятника Свободи прийшла жінка і поклала півонії — білі та багряні. Вона була членом Гельсінської спілки. Розповіла, що півонії — це символ прапора Латвії. Тієї, яку знищила радянська держава. Ми ввечері прийшли на опозиційний мітинг. Написала про цей епізод так, як його тоді сприймала.
 
Книжка вийде у львівському "Видавництві Старого Лева". Рекомендують її читачам 13–16 років.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage