Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Середина світу»: чого дорослі не хочуть знати про підлітків?
У рамках «Феміністичної майстерні» Форуму видавців у «Львівській копальні кави» відбулася відверта розмова про сексуальність, жорстокість та інші речі, які дорослі не хочуть знати про підлітків. В основі дискусії, яку вела перекладачка Ірина Загладько, була книга Андреаса Штайнгьофеля «Середина світу», що українською побачила світ у «Видавництві Старого Лева».
 
«Порушуючи тему жорстокості, сексуальності серед учнів старшої школи, ми акцентуємось на підлітках, але рідко згадуємо про їхніх батьків, які не вміють, а іноді й не хочуть говорити з дітьми на складні теми сексуальних стосунків, агресії серед однолітків, насилля, - почала розмову Ірина Загладько. - І це не дивно, адже в Україні не виробилась традиція розповідати дітям про відверті речі. Можливо варто створювати гарячі телефонні лінії підтримки саме батьків, адже логічно, що допомоги у цій ситуації потребують не лише діти».
 
 
«І діти-жертви, і діти-агресори з’являються від нестачі любові, у найбільшій мірі - батьківської любові, - переконана дитячий психолог Мирослава Дивчук. -  Бо причиною агресії, як не дивно, є низька самооцінка. Дитина дивиться на інших, думає, що вона не така кмітлива, вправна, красива, відтак замикається у собі і починає ненавидіти однолітків».
 
«Бібліотечна робота – це безпосередній контакт з дітьми і підлітками, - підхопила розмову провідний бібліотекар Львівської центральної бібліотеки для дітей та юнацтва Тетяна Пилипець. - Часто до мене підходять діти із зовсім не книжковими проблемами. Я ніколи не відмовляю їм у розмові, але завжди бентежить той факт, що підлітки не можуть поговорити про це з батьками. Мені пощастило - про секс зі мною говорила моя бабця, вона пояснила, як важливо відчувати себе щасливою жінкою, що існує сексуальне насильство і про це не варто мовчати. Я дуже оцінила той момент, що в Україні з’явилася книга «Середина світу» Андреаса Штайнгьофеля, яку власне переклала Іра.  І дуже добре, що вона вийшла у ВСЛ, яке має кредит довіри у читачів. Такої літератури дуже мало у бібліотеках, у фондах країни її немає. І гадаю, ця ситуація не потребує пояснення. Тому важливо говорити, чому ці книги потрібні. У «Середині світу» є усі ці теми – підліткова агресія, несприйняття тебе містом, конфлікт батьків-дітей, підліткові стосунки. Тут присутня тема інакшості, а саме - гомосексуальності. Зрештою, на цьому не акцентується:  гомосексуальність викладена на 20 сторінках, а про підліткові переживання – це практично уся книга».
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage