Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Роман «Амадока» Софії Андрухович – серед фіналістів премії «Еспресо. Вибір читачів 2020»
Журі книжкової нагороди «Еспресо. Вибір читачів 2020» назвало фіналістів у номінації «Література для дорослих». До трійки претендентів на перемогу увійшов роман Софії Андрухович «Амадока», що лише кілька місяців тому побачив світ у «Видавництві Старого Лева» з художнім оформленням Творчої майстерні «Аґрафка». Номінантів обрали з 96 поданих на конкурс творів.
 
Це історія про те, що нічого не зникає безслідно, зв’язки та паралелі між минулим і сьогоденням з часом можуть не стоншуватися, а глибшати, а пам’ять окремої людини та цілих поколінь ховає у собі багато таємниць.
 
Сюжет роману охоплює кілька епох. Але центральною залишається сучасність. Понівечений до невпізнаваності в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману «Амадока» тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам'яті: чоловік не пам'ятає ні свого імені, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагменту свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені клапті понівеченої свідомості, зшивати докупи спільну історію.
 
Назва книжки – «Амадока» – походить від назви найбільшого в Європі озера, розташованого на території сучасної України. Вперше про нього згадує Геродот і впродовж кількох століть середньовічні картографи відтворюють його на мапах. Аж раптом воно зникає і з мап, і зі згадок. Та цей роман – не про озеро, а про його зникнення. Про зникнення цілих світів та культур і про те, що залишається натомість.
 
Також до трійки фіналістів потрапили Оксана Забужко із книгою «Планета Полин» та Сергій Жадан і його поетична збірка «Список кораблів».
 
Переможця премії тепер мають визначити читачі під час третього етапу голосування у бібліотеках по всій Україні. Хто переможе – дізнаємося згодом.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage