Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Радуйся, жінко!» – нова книжка віршів Мар’яни Савки закликає не боятися бути собою
У вересні в книгарнях з’явиться збірка поезій Мар’яни Савки «Радуйся, жінко!». Це двадцята книжка співзасновниці і головної редакторки «Видавництва Старого Лева». Лірична героїня у текстах вже достатньо смілива, щоб бути собою, танцювати, співати і кохати на повну силу. Вона вже достатньо сильна і досвідчена, щоб вести за собою інших, вдихати віру і давати впевненість, що всі ми прийшли у світ для радості.
 
Радуйся, жінко! Мар'яна Савка закликає до щастя. Феєрія емоцій, чуттєві і чесні тексти та внутрішня музика поезії – дарують відчуття польоту усім, хто наважується відкрити збірку, усім, хто наважується жити своє життя. Крім нових поезій, на сторінках видання читачі і читачки зустрінуть тексти, що є піснями з репертуару Тріо «Мар’яничі», гурту Мар’яни. В оформленні використано колажі Тані Омельченко, на яких чорно-білі фото жінки доповнені ніжними акварелями. 
 
Мар’яна Савка розповідає про ілюстрації у збірці:
«Мені давно хотілося поєднати акварель і фотографію, причому чорно-білу фотографію і кольорові акварелі. У книжці використано мої світлини. Фотосесію Олена Чернінька запропонувала зробити ще у травні. На той момент я не збиралася робити збірку. Все вийшло спонтанно. Я раптом зрозуміла, що книжка готова, а часу, щоб її оформити і вчасно надрукувати до
Book Forum вже нема. І тоді з’явилася ідея поєднати ці фотографії з акварелями. Тож я швидко намалювала пелюстки і перлини, а Тетяна Омельченко створила з усіх деталей колажі».
 
«Ідея цих робіт – танець життя. Це рух. І невідворотність. Бо квітка облетить пелюстками на вітрі. Жінка теж колись завершить свій танець. Але поки вони кружляють – варто зупинити мить і відчути радість», – додає мисткиня.
 
Сергій Жадан ділиться враженнями про книжку: «Вірші, наповнені жіночим диханням і чоловічими рухами, вітрилами, сонцем та відчуттям повернення, з якого виростає радість. Радість, що насправді є можливою і простою, радість, яку можна і варто розпізнати за тривогами й печалями. Радість як винагорода за сміливість та готовність рушити в чергову мандрівку, яка щоразу видається безнадійною».
 
Психологиня Світлана Ройз у передмові пише: «Мені здається, поезія – це втілений у словах танець Бога. Читаючи вірші з цієї збірки, у мене було відчуття, що в кожному з них – танець життя людини, жінки. Танець буття Жінкою. Різні танці – сили, суму, болю, надії, мрії, пристрасті.
 
Я обрала всього декілька рядків із багатьох чудових віршів, щоб спробувати показати глибину і красу цієї збірки. Ось із найпершої поезії-танцю: “Просто з землі пробивається музика <...> Та зерно проростає”. І ти, читаючи і захоплюючись цим танцем, до якого тебе запросила Мар’яна Савка, проростаєш разом із ним власним зерном, проростаєш у своєму житті, щоб пізнати світ і людей у ньому, і погоджуєшся, що: “Світ не лагідний і не злий <...> Є тільки зліплені з божого тіста тіла”».
 
 
Мар’яна Савка — головна редакторка і співзасновниця «Видавництва Старого Лева», письменниця, перекладачка, актриса, перформерка, художниця. Авторка 20 книг для дітей і дорослих та культурно-мистецьких проєктів. Фронтвумен Тріо «Мар’яничі». Як ілюстраторка дебютувала в 2019 з книжкою Юрка Іздрика «Меланхолії». Від 2017 року є Посланцем з толерантності ПРООН в Україні, з 2018-го — входить до ПЕН-клубу, має титул «Обличчя Львова» за версію журналу «Boom Awards». Ведуча авторської програми на YouTube-каналі «Мар’яничі на ніч»
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage