Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

П'ять кращих книг українською, які допоможуть зрозуміти сучасне мистецтво
Чорний квадрат Малевича, Насіння соняшника Ай Вейвея, Три м'ячі Джеффа Кунса, зрозуміти ці твори часом не так просто, адже сучасне мистецтво - це послання, яке потрібно вміти прочитати. НВ STYLE вибрав книги, які дадуть відповідь на багато питань і доступною мовою пояснять в чому сенс робіт відомих авторів.
 
Що це Взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі. Уілл Ґомперц. Видавництво ArtHuss
 
Вілл Ґомперц – редактор BBC Arts. Сім років працював директором галереї Tate. Серед його зацікавлень особливе місце займає сучасне мистецтво. Ґомперц пише про мистецтво для The Times, Guardian та BBC. Нещодавно нью-йоркський журнал Creativity визнав Ґомперца одним із п’ятдесяти видатних креативних мислителів.
 
Автор не забув ні про квадрат Малевича, ні про банки супу Енді Ворхола і дотепно і влучно охарактеризував менш відомі, але не менш важливі віхи в історії створення сучасного арт-простору. У своїй розповіді про річну історію сучасного мистецтва Гомперц не ставить перед собою завдання оцінювати ті чи інші твори, але дає читачам «короткий курс» культурних кодів, що дозволяють самостійно орієнтуватися в сучасному художньому просторі і розбиратися, де фікція, а де - справжній витвір мистецтва.  
                                                                        
Це Воргол. Кетрін Інґрем. Видавництво Старого Лева
 
 
Авторка книги – незалежний історик мистецтв. Арт-видання про одного з основоположників поп-арту Енді Воргола, мабуть, найвідоміших і найбільш суперечливих постатей в мистецтві другої половини XX століття. Він віртуозно творив культ себе як ексцентричного генія і довів, що мистецтво може приносити прибуток.  Цей ілюстрований життєпис художника включає неймовірні факти з його біографії і знамениті картини, що захоплююче і без зайвих прикрас розповідають про життя та творчість митця.                                                                 
33 митці у трьох актах. Сара Торнтон. Видавництво ArtHuss
 
Сара Торнтон – відома британська журналістка та соціолог. Авторка світових бестселерів про мистецтво. Книга пропонує вражаючу добірку розповідей про зустрічі з митцями, від міжнародних суперзірок до непублічних викладачів мистецтва, котрі хоч і не мають комерційного успіху, але розширяють уявлення про те, чим є сучасне мистецтво. Торнтон розповідає про свій візит до Ай Вейвея після його ув’язнення, про публічні лекції Джеффа Кунса. Вона зустрічається з Демієном Гьорстом у його майстерні, в якій він вперше за багато років на самоті створює живописні полотна і захоплююче розповідає про ці зустрічі у своїх історіях.     
 
Франсуаза Барб-Ґалль. Як розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ століття. Видавництво Старого Лева
 
 
Друга книга французької письменниці і мистецтвознавця, яка пропонує практичні поради для залучення дітей до мистецтва минулого століття. Картини сучасників часто здаються занадто складними навіть дорослим, але це не означає, що для дітей сучасне творчість - зовсім «інша планета». Щоб дитина зрозуміла і полюбив мистецтво ХХ століття, потрібен правильний підхід.
 
Найбільшу увагу авторка зосереджує на роботах другої половини XX століття, оскільки вони зазвичай непрості для розуміння й інтерпретацій.
                                                           
Казимир Малевич. Київський период. Видавництво Родовід
 
Історія появи книги – дуже цікава: Наприкінці 2015 року мистецький світ облетіла новина – в Києві віднайдені нові тексти Казимира Малевича та документи, що стосуються його викладання в Київському Художньому Інституті в 1929-1930 роках. Архіви Мар’яна Кропивницького, асистента Малевича, за якими спеціалісти полювали десятиліттями, раптом знайшлися під час реконструкції лекцій видатного художника і теоретика мистецтва, приуроченої до 100-ліття створення «Чорного квадрата».
 
У текстах відкривається не лише професійна сторона життя, але й приватна. Тут ми бачимо образ вразливого чоловіка, якому не вистачало побутового комфорту і турботи дружини. Книга – це кропітка робота над архівами і безліч цікавих фактів про життя художника. Упорядкована Тетяною Філевською, вона стала надзвичайною подією не тільки книжкового, а й мистецького світу.  
                                                                         
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage