Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

П’ять книжок про перше кохання

Yakaboo.ua

Несподіване, інколи таке бажане, а подекуди невчасне, перше кохання приходить до всіх по-різному. Трапляється, що воно захоплює з першого ж погляду, засліплюючи, наче блискавка. А буває, навпаки, народжується довго і малопомітно, аж доки певний випадок не виявить всю глибину невідомих досі почуттів.

Так чи інакше, а вперше опиняючись у вирі ніжних почуттів, молода людина багато чого дізнається про себе. Кохання, яке провокує на нелогічні вчинки та на маленькі подвиги, відволікає від навчання і стає поштовхом до пригод – все це ви знайдете у нашій добірці п’яти книжок про перші романтичні почуття.

Марина і Сергій Дяченки “Ритуал”

Чи не кожна дівчинка мріє бути прекрасною принцесою, за увагу якої змагатимуться лицарі та принци. Але навіть коли пощастило народитися принцесою, інші складові можуть виявитися далекими від вимріяного видива. Героїня «Ритуалу» жодних надздібностей не має. Хіба що незвично негарна, як для принцеси. Крім того, вдача в Юти – теж не з казкових: «До її обличчя, до її фігури та ще й кепський характер, дратівливість і впертість». Але насправді принцеса неймовірно щира й надзвичайно допитлива. Останнє стане в пригоді, коли її помилково (замість красунечки-сестри) вкраде дракон.

Любов у «Ритуалі» висвітлює в героях найкращі та найгірші якості. Прекрасний і мужній принц Остін виявляється боягузливим віроломним негідником, кровожерливий дракон – люблячою відданою людиною, потворна принцеса – відчайдушною красунею. Щире кохання нівелює всі статуси й ритуали.

Іван Андрусяк “Закоханий Бурундук та інші розбишацькі історії”

Найновіша книжка відомого дитячого письменника Івана Андрусяка має всі шанси стати однією з головних цікавинок 2015 року. Насамперед завдяки апелюванню до підліткової аудиторії, опису першого кохання і стосунків між школярами.

Перша закоханість обрушується на героя книжки зненацька й примушує робити нераціональні вчинки – слідкувати за своєю пасією, шукати її в соцмережах, помалу зближуватися через її подруг. Читати про все це кумедно й цікаво. Автор майстерно володіє словом і тонко відчуває емоції молодої людини. Описи школи, шкільної вечірки, епізоди, в яких зображено спілкування підлітків – усе це робить повість динамічною, правдоподібною і цікавою, змушує читача співчувати Бондаруку-Бурундуку й радіти за нього.

Оксана Лущевська “Інший дім”

“Інший дім” Оксани Лущевської належить до сучасної реалістичної літератури, а, отже, показує життя дітей і підлітків у його багатогранності. Книгу побудовано у формі паралельної розповіді старшого брата Артема і меншої сестри Польки про кількаденні події в одній окремо взятій родині. Хлопець і дівчина почергово ведуть розповідь, ділячись своїми переживаннями і власним баченням родинних та шкільних проблем. У повісті також є дві «любовні лінії». Перша дитяча закоханість Польки виглядає досить бурхливою – із втратою мови, червонінням до самих кіс… Трохи схоже на поведінку Джіні Візлі у перших книгах при появі Гаррі Поттера. Артемове кохання вже юнацьке, несміливе, але значно реалістичніше. Зі спільним переглядом фільмів і проводжанням додому.

Як каже сама авторка, “«Інший дім» – це повість про страх і сміливість, про поразки і перемоги, про турботи і радість, про складнощі вибору і легкість прощення. Усі ці переживання випадають на долю Полі й Артема, що стоять на порозі важливих життєвих змін. Книжка розрахована на читачів 9-12, 12-14 років, та я певна, що старша аудиторія теж знайде щось для себе в «Іншому домі»”.

Ірен Роздобудько “Арсен”

Якщо тобі тринадцять, а життя здається сірим і буденним, можливо, саме час зазирнути до родинної шафи і пошукати в ній скелетів? Може, існує якась сімейна таємниця, цікава родинна історія, про яку дорослі – а вони так люблять від дітей усе приховувати! – досі тобі не розповідали?

Повість відомої української письменниці Ірен Роздобудько написано від імені 13-річного Арсена. Знавці хлопчачої психології стверджують, що в його образі складно впізнати суперечливого підлітка, який живе з розлученою матір’ю і намагається іти супроти системи. Надто вже він правильний. Але в цьому є свої плюси: усім нам потрібен позитивний герой для наслідування, то чому б ним не стати Арсенові? Так ось, хлопець таємно їде на літні канікули в село до діда й баби, залишивши маму, яку називає просто Юлею. Там, у селі, Арсен дізнається моторошну таємницю свого роду, історію жорстокого вбивства, яке він неодмінно мусить розплутати разом із читачами. А допомагає йому в цьому чарівна Айрес, дівчина-мрія на мопеді, яка відіграє в житті хлопця немалу роль.

Тетяна Корнієнко “Недоторка: психологічна казка”

Рукопис цього твору ще 2013 року здобув першу Корнейчуковську премію у номінації «Проза для дітей старшого віку», проте світ побачив лише нині. Видавництво «Час майстрів» видало книжку одразу двома мовами: в оригіналі, російською, та українською – у чудовому перекладі Івана Андрусяка.

Головна героїня Аля – підліток із фобією бруду. Вона не користується ліфтом, адже це «найбільш негігієнічне місце в будинку», не має комп’ютера, бо «він шкідливий, очі псує, опромінює», і завжди носить із собою пляшечку з перекисом, щоб за найменшого контакту з мікробами протерти шкіру. У свої 14 років вона чудово розуміє, що страх чимось заразитися – надмірний і надуманий. Та попри все, при кожній нагоді несеться до рукомийника. Друзів у неї немає, а клас, очікувано, насміхається з недоторки. Та чи не найгірше дівчину гнітить думка, що її ніхто ніколи не поцілує – «Ні-ко-ли. Бо ж мікроби». Аж раптом Аля закохується…

 Огляд підготовлено порталом BaraBooka

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage