Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Про важливість сліз і черв’яків. Катерина Міхаліцина презентувала книжку «Яків і мокрий вечір»
Чи вміємо ми чесно проживати емоції? Письменниця Катерина Міхаліцина і психологиня Юліана Маслак спілкувалися про те, чому плач важливий і як реагувати на дитячі сльози. У львівській обласній бібліотеці для дітей презентували книжку Катерини «Яків і мокрий вечір», а ще познайомилися з дощовим черв'яком і його друзями та розмальовували жуків, відтворюючи їхній настрій у кольорах. Історія оформлена влучними ілюстраціями Грасі Олійко, кольористика підсилює враження від тексту, який легкий для дитячого сприйняття і корисний для батьків.
 
Катерина Міхаліцина про черв’яка Якова і сльози
Звичайний дощовий черв’як Яків одного вечора на прогулянці зустрів багато дрібних істот, які чомусь плакали. Спочатку він дивувався, а потім зрозумів, що сльози непросто так – вони важливі. Я кажу своїм дітям: «Добре поплач, а я буду з тобою». Чи не помиляюся я як мама?
Черв’як Яків, головний персонаж, спеціально істота чоловічого роду, щоб долати цей болісний в обидва боки стереотип «хлопчики не плачуть», бо плакати можуть і мають всі. Дитячі сльози бувають дуже страшні, і тільки розібравшись із собою і своїми сумнівами, здолавши цю першу батьківську реакцію «не плач, ось тобі цукерочка, пташечка», ми можемо давати для них підтримку.
 
Юліана Маслак про емоційні сигнали дітей
 
Я читала книжку «Яків і мокрий вечір» в тиші і зрозуміла, що в кожній ситуації: чи є це сором, сум, страх, – сльози – емоційний сигнал, що відбувається щось важливе і потребує когось збоку. Сльози в дітей – один із важливих способів навчитися давати собі раду і проживати різні стани.
 
Катерина Міхаліцина про проживання емоцій з дітьми
 
Один із головних мотивів книжки – проживання. Важливо не відпустити дитину самотньо проживати свої емоції, а показати, що поруч є дорослий, який приймає тебе і якому можна довіряти. Це співперебування в моменті важливе для обох. Фокус, що і як проживається, змінюється з віком. Дорослий дає дитині механізм пережити і доносить, що людина має право на вираження будь-яких емоцій. Дорослішання неможливе без розуміння, що відбувається в тебе всередині. Не лише на рівні інтелекту, а й на рівні емоційного інтелекту.
 
 
Юліана Маслак про токсичні стереотипи щодо хлопчиків
 
Токсичні стереотипи про хлопців «ти сильний, мужній», «козаки не плачуть» заважають жити, показувати свою вразливість. Є діти емоційно вразливі, високочутливі, які з позиції нейробіології проживають все значно інтенсивніше. Якщо в них катастрофа, то всесвітнього масштабу, якщо радість, то ейфорія. Батькам важливо помічати й вчити хлопчиків з таким темпераментом не уникати емоцій.
 
Раціоналізація – це одна зі стратегій «вистрибнути з емоцій», не проживати їх. Емоції для того, щоб відчувати смак життя. Яків уникав відчуттів і не розумів, чого зустрічні істотки плачуть, відбувалося знецінення. Належне зчитування емоцій снує ниточки між дітьми і батьками «ти важлива/–ий для нас, ти можеш плакати». Тоді дитина починає усвідомлювати себе. В певному віці сльози – це єдиний індикатор, що відбувається щось не так.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage