Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Про темну матерію і Великий вибух - юним львів`янам презентували книгу Стівена та Люсі Гокінґів
На 10-му Дитячому Форумі відбулась презентація третьої книги із серії Стівена Гокінґа і Люсі Гокінґ –  «Джордж і Великий вибух». Квест-вікторину «Космічні пригоди за Стівеном Гокінґом» провели перекладач книги Ганна Лелів, директор Львівської астрономічної обсерваторії Богдан Новосядлий та модератор Наталія Малетич.
 
«Гокінґи вирішили писати книги для дітей після цікавого випадку: на одній із вечірок, які організувала Люсі, діти почали запитувати її про наш Всесвіт, - розповідає Ганна Лелів. Тож вони створили серію книг, написаних в особливому стилі, у якому поєдналися пригодницька сюжетна лінія і справжні факти з фізики».
 
Перекладчка розповіла, що з цією книгою у неї пов'язана цікава історія. «У грудні позаминулого року я відвідувала конференцію TED у Женеві.  Серед іншого, у програмі була екскурсія у міжнародний дослідницький центр CERN, де знаходиться адронний колайдер. Минув рік, я почала працювати над перекладом цієї книги і дуже здивувалася, коли стало зрозуміло, що події у творі розгортаються саме у місці, яке я відвідала».
 
 
За словами кандидата фізико-математичних наук Богдана Новосядлого, книга стане для нього чудовим помічником навіть у роботі із його студентами. «Доступніше про такі складні і глобальні речі ще ніхто не говорив, адже перед нами – робота авторів цих понять, - каже науковець. – Всесвіт, простір, час, темна енергія і темна матерія, Великий вибух – про це все можна прочитати у книзі Стівена і Люсі Гокінґів».
 
Богдан Новосядлий прочитав для присутніх лекцію про Великий вибух, а також розповів про основні наукові відкриття, пов’язані із ним. «Зараз йде спорудження найбільшого у світі телескопу, який матиме діаметр 39 м (наразі найбільший – 16 м), - каже лектор. – Його розмістять у високогірній пустелі Чилі і він даватиме дані кращі, аніж телескопи, що знаходяться у космосі. Усе це для того, аби довести правоту теорії, про яку прочитаєте у книзі про Джорджа».  За словами науковця, людство знає про Всесвіт лише 5%  усієї можливої інформації, решта залишається для нас абсолютно невідомим.
 
 
На завершення зустрічі усі мали можливість взяти участь у космічній вікторині, в якій перевірили знання про те, що спільного між космосом і бульйоном, як називається найвідоміша у фізиці тварина і чому частинки темної матерії «сором’язливі».
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage