Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Про рік, який минає, але не минає безслідно
Я щороку пишу таку підсумкову колонку. Щороку намагаюся згадати все. І всього завжди багато. А цьогоріч всього не просто багато, воно має дуже сильне емоційне звучання. Принаймні для мене. Озираючись на рік, який минає, знову думаю про ці дивні штуки з відчуттям часу. Один рік як ціле життя. Ще на початку року здавалося, що всі заплановані події та книжки так близько, що ми вже майже запізнилися з їхнім плануванням та організацією, а тепер, згадуючи усі книжки, презентації, тури, фестивалі, виставки, – здається, що цього б вистачило як мінімум на п’ятирічку. Може, просто якась шалена конденсація подій, висока швидкість, сильні відчуття.  Цього року особливо сильно відчувалися втрати. Що довше живеш на світі, то важче миритися з несподіваним відходом великих світлих людей, друзів, колег. Водночас у моє життя і в життя видавництва увійшли нові люди – дуже сильні, дуже цінні – та стали частиною нашого світу. І залишаться там назавжди.  
 
Ми знову виросли. В усьому – у наших показниках, кількості людей, рівні завдань та виконанні поставлених задач. І знову трохи навіть злякалися свого росту. Бо постає вічне питання: куди і як рости далі, як не втратити все здобуте, не втратити тих людей, котрі багато років поруч. Цього року у нас вперше було чимало ротацій, кілька людей пішло з компанії – якраз той момент, коли люди доростають до власних вершин і хочуть рухатися далі самостійно. Всі ці зміни неминучі і, напевно, потрібні. Бо людина має прагнути змін і виходити із зони комфорту. А натомість у нас з’явилися нові люди – класні, світлі, натхненні. Люди – це головний капітал. Люди творять усе – книжки, дійства, емоції. Можу лише пишатися нашими людьми. І любити. Любити і давати можливість бути собою.
 
 
«Видавництво Старого Лева» залишається собою. Це – головне, це – найважливіше. Ми залишаємося вірними собі, нашим читачам, нашим смакам. За результатами року, бачимо, що всі книжки 2018-го були потрібними, важливими, а часто і знаковими. Наші автори з книжками, виданими у «Видавництві Старого Лева», завойовують перемоги на різноманітних конкурсах.
 
 
Цього року на дві найбільші книжкові виставки – Книжковий Арсенал та Book Forum – до нас приїхали фантастичні закордонні гості: Ґюдрун Скреттінґ з Норвегії, Дорж Бату, Майкл КатакісАскольд Мельничук – зі США.
 
 
А ще Міленко Єрґович – із Хорватії, Олів’є Бурдо – з Франції, Генрі Марш – з Великої Британії.
 
 
Також у нас в гостях побували чудові брати Фоенкіноси – Давід і Стефан. Це були незабутні зустрічі, надзвичайно сильні емоції, які заряджали оптимізмом, вірою в людей, вірою в книжки на цілий рік. Про це можна писати книжки, а не колонки.
 
Ми відкрили нових прекрасних українських авторів. Їх чимало. Скажу лише, що троє з них – Дорж Бату, Андрій Цаплієнко та Ілларіон Павлюк – для мене особисто були ще й відкриттям року в номінації «Мої важливі люди».
 
 
І ще трохи цифр.
 
Цього року ми видали 138 книжок. Безперечний лідер продажу – книжка Галини Вдовиченко «36 і 6 котів».
 
 
Упродовж року організували і провели 346 різного роду презентаційних подій.
 
Ми організували 25 письменницьких турів.
 
 
Побували на 10 міжнародних виставках: Тайбей (лютий), Стамбул (березень), Париж (березень), Болонья (квітень), Прага (травень), Варшава (вересень), Табор (вересень), Франкфурт (жовтень), Відень (листопад), Шарджа (ОАЕ) (листопад).
 
Підписали 38 контрактів на продаж прав у 24 країни світу. А загалом дотепер права на книжки видавництва продано у 30 країну. 
 
 
Топ-продажу прав за кордон 2018 року:
 
1. Романа Романишин, Андрій Лесів, «Я так бачу» (17 контрактів);
2. Романа Романишин, Андрій Лесів, «Голосно, тихо, пошепки» (13 контактів);
3. Юлія Коломоєць, Алла Гутніченко, «Незвичайні професії» (4 контракти);
4. Романа Романишин, Андрій Лесів, «Війна, що змінила Рондо» (3 контакти);
5. Катерина Міхаліцина, Оксана Була, «Хто росте в саду», «Хто росте у парку» (по 2 контракти кожна).
 
Романа Романишин та Андрій Лесів – наші щасливі талісмани – далі тішать неймовірними здобутками. Цьогоріч вони отримали неймовірну кількість нагород – від перемоги у номінації non-fiction на почату року в Болоньї до першості в номінації «Best of the Best» міжнародного конкурсу книжкової графіки Little Hakka у Китаї, а також двох нагород Nami Concours у Південній Кореї  для книжок «Прощавай, зброє» та «Супергерої». 
 
 
Ми повністю уклали план на 2019 рік – і не зрадили собі. Знову будуть важливі автори, важливі книжки, неймовірні зустрічі, суперцікаві проекти. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage