Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Видавництво Старого Лева» отримало з друку пізнавальну книгу для підлітків та дорослих «Твоя книга про кіно» авторства кінокураторки та культурної менеджерки Ольги Бірзул. З неї читачі дізнаються як з’явилося і еволюціонувало кіно, як воно відзеркалює наші страхи і мрії, а також впливає на масову свідомість. А ще як працює сучасна кіноіндустрія та які професії необхідні у кіновиробництві. Про них, зокрема, розкажуть відомі постаті української кіноіндустрії: режисерка Ірина Цілик – про сценарну майстерність, композитор Антон Байбаков – про музику у кіно, кінокритикиня Дарія Бадьйор – про кінокритику. Також авторка та герої книги поділяться своїми рекомендаціями цікавих фільмів, вартих перегляду. Художнє оформлення книги виконала Катя Слонова. 

Художнє оформлення книги виконала Катя Слонова.

  

«Ідея книжки народилася у мене ще до війни. Я щиро дивувалася відсутності підліткової літератури про кіно у наших книгарнях. І це у часи, коли молодь переважно споживає інформацію з моніторів, а не книжок. У нас є кіношколи, які обіцяють зробити з дітей зірок та режисерів, а базової шкільної освіти про природу і мову кіно – немає. Хоча воно неодноразово демонструвало людству не лише свої зразкові якості, а й запалення гендерної нерівності, залишки расизму та недоліковану ксенофобію. Я вирішила виправити ситуацію і створити ілюстрований нон-фікшн, який розповідає підліткам про складні явища кіноіндустрії доступною мовою. З іншого боку, як кінокураторка я досліджую тісні стосунки документалістики і пропаганди, а також психологічний вплив фільмів на поведінку людей. Вочевидь, на цій території множиться багато міфів та стереотипів, завдяки яким з’являється не завжди адекватна батьківська та вчительська цензура. Замість перегляду якісних глибоких фільмів, які активують емоційний інтелект, дорослі обирають для дітей посередні стрічки, які не розвивають чутливість, а навпаки уповільнюють її. Мені би хотілося, щоби цей нон-фікшн став для підлітків вдумливим провідником у світ кіно і допоміг відчути терапевтичну силу фільмів у буремний період свого дорослішання»,розповідає авторка Ольга Бірзул. 

   

Ольга Бірзул – культурна менеджерка та кураторка кінопрограм. Має вищу освіту з української та англійської філології, журналістики, а також книжкового дизайну. Вивчала культурний менеджмент на програмах ЄС «Культура і креативність» та «Developing Your Film Festival». У 2006–2013 роках працювала в українських виданнях у сфері культури як журналістка та редакторка. У 2009 році приєдналася до команди Docudays UA, де протягом десяти років була кураторкою, програмеркою та координаторкою освітньої платформи Docu/Сlass. З 2016 по 2018 рік координувала «See Ukraine: Docudays UA мандрує світом», фестивальний проєкт з культурної дипломатії. У 2019 році очолила сектор кіно в Українському інституті — державній установі, що налагоджує міжнародні культурні зв’язки між Україною і світом.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage