Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Презентація дорослої поетичної серії від Старого Лева
Сьогодні, 12 вересня у затишній мистецькій атмосфері Театру ім. Леся Курбаса в рамках ювілейного Форуму видавців у Львові відбулась презентація дорослої поетичної серії «Видавництва Старого Лева».
 
До серії увійшли чотири книжкові новинки, кожна з яких є унікальною: перше повне видання віршів Грицька Чубая, зібрання поезій Мар’яни Савки, написаних протягом двадцяти років, перша поетична книга Юрка Іздрика та перше поєднання під однією обкладинкою віршів Богдана Ігоря Антонича та картин Олега Рибчинського.
 
- Ви знаєте, що Старий Лев видавав раніше тільки дитячі книжки, - коментувала головний редактор видавництва Мар’яна Савка. – Кольорові – для малят, текстові – для підлітків. Але як кожна дитина виростає і стає дорослою, так і видавництво доросло до жанру поезії. Наша поетична серія вже налічує чотири книги, які ми сьогодні і презентуємо.
 
- Перша книга серії, - подовжувала редакторка, - «Ю» Юрка Іздрика. Лаконічна, як Іздриковий погляд з-під капюшона, який ми всі так добре знаємо. У ній автор - іронічний, цікавий і водночас ранимий, закоханий, що дарує нам радість і любов. Ця книга була вперше прочитана у віртуалі у «Мертвому щоденнику», який, як виявилось, має властивість оживати.
 
- З грудня цього року я почав вести поетичний щоденник на сторінці у Фейсбуці, - продовжує директор видавництва Микола Шейко. – І серед цих віршів Іздрикові твори траплялись дуже часто. Коли через деякий час ранок у видавництві із дня у день починався з читання цих поезій, я зрозумів, що збірка має вийти саме у нас. Іздрик погодився на пропозицію з однією умовою – він сам мав готувати і ілюстрації, і дизайн. І ми виконали цю домовленість.
 
Другою книгою у серії дорослої поезії стала збірка «П’ятикнижжя» Грицька Чубая. За словами Мар’яни Савки, це рішення постало з розмови з донькою поета – Соломією, яка виношувала цю ідею вже кілька років. Тим більше, що твори Чубая востаннє виходили друком п’ятнадцять років тому.
 
- Мені досі не віриться, що ця книга видана, - говорить Соломія Чубай. – Дуже хотілось, щоб це була не просто книжка, а видання, яке кожен хотів би мати у своїй колекції та передати онукам. Щоб там було багато батька, його чогось дуже особистого, але при тому не лізти йому в душу. Дякую «Видавництву Старого Лева», що видали цю книжку саме такою. Передмову до неї написав Костик Москалець – добрий друг нашої родини. Текст - унікальний, бо містить детальний аналіз віршів батька. В кінці книги подані листи до Олега Лишеги, які стали для мене справжнім відкриттям. Наскільки чистими та високими були ці люди у свої 25 років! У листах – жодного бруду, жодного поганого слова – сама лише поезія…
 
Поетеса, викладач Національного університету ім. Івана Франка, одна з упорядників книги «Чаргород» Олена Галета розповіла про створення збірки віршів Богдана Ігоря Антонича:
 
- Збірка має двох авторів: поета Богдана Ігоря Антонича та львівського художника Олега Рибчинського. Це - своєрідний путівник до «Чаргороду», а «дитвак із сонцем у кишені» - це той герой, який мандрує. А, може, мандрує кожен із нас? Усі дорослі шукають шляху, як повернути ту маленьку дитину в собі. Цій атмосфері відповідають і картини Олега Рибчинського, репродукції яких знайдете на сторінках збірки.
 
Останньою серію поповнила збірка віршів Мар’яни Савки «Пора плодів і квітів».
 
- Коли я вперше взяла до рук «Пору плодів і квітів», зрозуміла, що жодна книжка до того не викликала у мене таких емоцій, і, навіть заціпеніння, - зізнається авторка. - У ній – практично все, що я встигла створити до сьогодні.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage