Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Польський уряд виділить більше 175 млн. доларів на Національну програму з розвитку читання

Wyborcza. biz 

Польська Національна програма з розвитку читання буде реалізована у 2016-2020 роках. Протягом п'яти років на виконання завдань програми з державного бюджету буде виділено 435 млн. злотих та з місцевих бюджетів - 231 млн. злотих, що в сумі складає понад 660 млн. злотих (більше 175 млн. доларів).

Національна програма розвитку читання є реакцією на низький рівень освіченості серед поляків. Дослідження, проведене Національною бібліотекою Польщі показує, що у 2014 році  близько 58,3% поляків не прочитало жодної книжки. Згідно із результатами дослідження, дорослі читають частіше, якщо вони мали регулярний контакт з книгами з раннього віку. «Тому необхідно заохочувати і підтримувати розвиток читання серед дітей та молоді», - йдеться в заяві, опублікованій після засідання Уряду.

Програма має спростити доступ до книг, журналів і мультимедіа, кожен охочий зможе використовувати їх безкоштовно. Також кошти будуть вкладені у розвиток публічних, шкільних та педагогічних бібліотек як локальних центрів соціального життя.

Кілька пріоритетів

Серед пріоритетів польський уряд називає, зокрема, закупівлю нових книг для публічних бібліотек через Національну бібліотеку у Варшаві. Протягом п’яти років на це виділять 135 млн. злотих з державного бюджету.

У найближчі роки 150 млн. злотих спрямують на розбудову інфраструктури бібліотек. Тобто йдеться про те, щоб адаптувати публічні бібліотеки до потреб читачів,  створити місцеві умови для розробки нових функцій книгозбірень і підвищити привабливість бібліотечних послуг.

«У межах програми також фінансуватиметься модернізація, будівництво, реконструкція та облаштування бібліотечних будівель, що дозволить підвищити їхній рівень.  Особлива увага буде приділена публічним бібліотекам в селах, селах міського типу і містах, кількість населення яких сягає 50 тис», - йдеться у повідомленні.  

Розвиток дітей

Ще одна мета програми - популяризація читання серед дітей та підлітків. Частина коштів піде на купівлю книжкових новинок для шкіл - для цього виділено 150 млн. злотих.

На думку польського уряду, привабливість книжкового асортименту шкільних та педагогічних бібліотек  гарантує зміцнення ролі цих інституцій. «Учні повинні мати легкий доступ до книг, які їх цікавлять та надихають. Так вони вироблять звичку до читання і отримуватимуть від цього задоволення. Доступ до цікавих книг є одним з найефективніших способів зацікавити читанням дітей і молодь, що має зберегти їхню любов до читання і в дорослому житті.  Тому у шкільних бібліотеках з`являться не лише підручники, а й книги, які допоможуть школярам у вивченні та розумінні сучасного світу», - йдеться у заяві.  

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage