Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Після Криму» – вірші війни, любові і надії
29 березня у київському кнайп-клубі «Купідон» відбулася перша презентація поетичної книжки «Після Криму» Світлани Поваляєвої. Авторка розповіла, як народилася ця збірка, а ще зачитала чимало поезій – як з книжки, так і нових віршів. Також до розмови долучилися ілюстраторка видання Світлана Фесенко і письменник Олександр Ірванець.
 
Світлана Поваляєва розповіла, що поезії, котра потрапили до цієї книжки, почали зароджуватися ще у 2013 році. «Тоді у моєму житті був період, коли вірші просто виливалися з мене у Facebook. І я всіх їх зберігала, – говорила авторка. – Так сталося, що врешті я вперше була у Криму навесні, згодом прожила там все літо. Тоді ж я і прощалася з Кримом. Тому назва моєї збірки невипадкова. Вона означає для мене той часовий і емоційний проміжок часу. З анексією Криму почалася емоційна еміграція. Проте Крим для мене завжди асоціюватиметься зі здатністю любити і відчувати».
 
 
розбитою шклянкою
останнім на таці чилійським перчиком
проталою кригою
старезною бабою
дурнуватим дівчиськом
весняною відлигою
кримським спекотним червнем
скаженою завірюхою
кішкою у переймах
від ватри нічної приском
росяною травою
тупо міською бруківкою
усім цим водночас чутися
дертися плівкою вздовж і впоперек
дертися вгору
у прірву зриватися
або
просто взяти і перестати взагалі
відбуватися
 
 
«Знаю цю збірку досконало, бо прочитала разів п’ятдесят, поки працювала над ілюстраціями, – розповіла Світлана Фесенко. – Хоча я й не дуже люблю ілюструвати поезію, бо не завжди відчуваю, ця збірка стала особливим винятком. Читаючи, я багато плакала, потім сміялася і знову плакала. Ці вірші несуть у собі абсолютне нещастя і щастя водночас. Це вірші війни, любові і надії».
 
 
Світлана Фесенко розповіла, що для ілюстрування поезій використала дуже просту та легку техніку. Художниця поділилась, що основні кольори – акварельні червоний і жовтий, на тлі яких дуже чіткі чорно-білі «черепи та колючки». «Ця книжка могла бути намальована лише аквареллю, бо вона така ж прозора, як і ця поезія», – наголосила ілюстраторка.
 
 
«Ця книжка включає вірші за останні роки, і вони вражають. Завдяки поезії на сторінках збірки очевидно, що Крим для обох Світлан – авторки та ілюстраторки – важить дуже багато», – зауважив Олександр Ірванець.
 
 
 
 
 
 
 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage