Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Підлітковий топ: найкращі книжки для читання у травні
У мене багато книжок. Я люблю купувати їх і читати теж. А знаєте, єсть такі, що купують і не читають. Купують і ставлять на полицю. Смішно, правда? І багато є смішного. Ви ще молоді — я не кажу, що ви дурень, боронь боже! А колись побачите, що читати книжки далеко цікавіше, ніж самому робити те, що в них написане.
Валер’ян Підмогильний, «Місто»
 
Для багатьох підлітків травень — не просто останній у навчальному році місяць, а далі — Ура! — літо, розваги та відпочинок, але й такий собі Рубікон, після переходу якого починається нове життя, коли ти вже не восьмикласник/восьмикласниця, десятикласник/десятикласниця чи, що ще важче, коли ти вже взагалі не школяр/школярка. Саме про такі перехідні етапи людського життя й розповідає наша травнева добірка «Підлітковий топ», книжками з якої, сподіваюся, зможуть насолодитися школярі та школярки у свої 12, 13, 14, 15, 16 і більше років.
 
Міра Київська, Букмоль 
 
Місто, Валер’ян Підмогильний
 
15+*
Валер’ян Підмогильний Місто / текст Валер’яна Підмогильного, ілюстрації Максима Павлюка. — Київ: Основи, 2017
 
Роман Підмогильного «Місто» — це один із тих текстів, який свого часу мене-тінейджерку переконав у тому, що українська література здатна приносити задоволення і насолоду, що українська література — це не тільки про народні страждання та звитяги, але й про «Я».
 
Модерний, проблемний, філософський, незмінно актуальний, справді вишуканий і елементарно цікавий. Роман про те, як бути людиною, як бути собою і як ставитися до інших. Роман про спробу підкорення міста. Роман про героя, який спонукає аналізувати себе, який викликає то співчуття, то жалість, то огиду, то злість. Роман про вибори, що їх ми робимо щосекунди-щогодини-щодня. Роман про те, як бути вільним/вільною, коли маєш тіло. Роман, що може стати одним із найулюбленіших для багатьох. Особливо ж у новому «Основівському» перевиданні з ілюстраціями Максима Павлюка, які настільки вдало осучаснюють текст, що, читаючи його, мимоволі доповнюєш сюжет сьогоднішніми подіями та іменами, а географію — назвами популярних нині клубів.
 
 
 
14+*
Анастасія Левкова Старшокласниця. Першокурсниця. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017.
 
Продуманий сюжет, актуальна для багатьох тінейджерок та тінейджерів проблематика, напрочуд справжня героїня, переживаннями якої читачі перейматимуться буквально з перших сторінок, психологізм — повість «Старшокласниця. Першокурсниця» Анастасії Левкової має усі шанси стати одним із найкращих цьогорічних дебютів у сфері української підліткової літератури. Написаний у формі щоденника роман розповідає про один із переламних моментів життя абсолютно звичайної дівчини Лілії Маринник — про, як ви, певно, здогадалися з назви книжки, завершення школи та вступ в університет. Як і Степан Радченко з роману Підмогильного, Ліля намагається знайти своє «Я», але без усього того екзистенційного пафосу, що ним переповнене «Місто». Ліля відкриває собі себе і світ, Ліля закохується, Ліля робить помилки та розчаровується, Ліля трошечки страждає і, можу закластися, підлітки-читачі обов’язково співчуватимуть їй, співпереживатимуть та переживатимуть за неї навіть попри те, що живе вона на початку 2000-х.
 
Вундеркідз, Жаклін Сільвестр
 
12+*
Жаклін Сільвестр Вундеркідз / переклад з англ. Ігоря Андрущенко. — Київ: Сім кольорів, 2017.
 
Здавалося б, що для усіх тих, хто втратив навіть останні надії отримати лист-запрошення до Гоґвортської школи чарів і чаклунства, з’явилася альтернатива — потрапити до Вілдвудської академії для обдарованих дітей та підлітків, до майже магічної закритої школи, двері до якої відкрилися перед талановитою п’ятнадцятирічною Нікою саме тоді, коли мама прогоріла на модному стартапі, коли скінчилися гроші, сили та надія, коли довелося розпрощатися з красивим будинком і школою у Беверлі-Гіллз, коли довелося переїхати до тітоньки-алкоголічки у Сіетл…Іншими словами — дуже й дуже вчасно. Проте, не все так сонячно, як може здаватися. Адже, як відомо, безкоштовний сир буває лише у мишоловках (і у романах про Гаррі Поттера). І бідолашній Ніці доведеться переконатися у цій банальній істині на власному досвіді, бо щойно Ніка потрапить до Вілдвудської академії, як загадкова престижна школа з повним пансіоном, вишуканими інтер’єрами-екстер’єрами та такими ж вишуканими викладачами виявиться далеко не раєм на землі, а її керівництво — зовсім не альтруїстичними янголами, які тільки й мріють розвивати талановиту молодь Америки.
 
Роман, що його, здається, всіма силами намагаються зробити бестселером, підкуповує, головним чином, сюжетом. Не таким уже й оригінальним — не обійшлося тут і без кліше, і без занадто впізнаваних «алюзій» на популярні підліткові тексти; не таким уже й непередбачуваним — певна річ, що читачів досвідчених інтригувати доволі важко; одначе достатньо захопливим для того, щоби бути прочитаним за один-два рази. І, можливо, куди цікавіше було б подивитися фільм за таким романом… Та, поки екранізації немає, можна із задоволенням досліджувати-розплутувати-розгадувати любовні трикутники й ті самі таємниці, що загрожують фантастично талановитим героям абсолютно справжньою смертю, гортаючи книжку, що має майже 500 сторінок.
 
Коли Марні була поруч, Джоан Робінсон
 
12+*
Джоан Ґ.Робінсон Коли Марні була поруч / переклад з англ. Володимира Чайковського. — Київ : Рідна мова, 2017.
 
Наостанок — читво якщо не найлегше, тоді вже точно найбільш літнє та найатмосферніше. У центрі сюжету екранізованого студією Ґіблі роману британської письменниці Джоан Робінсон лежить історія про дівчину-сироту на ім’я Анна. Самотню і водночас надзвичайно милу-чесну-добру дівчину, яка полюбляє усамітнюватися, ніяк не може знайти друзів і часом говорить та робить речі, через які дорослі думають, що з нею щось не так. Саме через цю її особливу дивакуватість одного дня Анна опиняється у своєї родички у маленькому селищі на узбережжі — відпочити від міського життя, подихати свіжим повітрям, поспостерігати за морем і, можливо, знайти нових друзів. І хоча життя у Літл-Овертоні важко назвати буремним, саме тут для Анни все змінюється — одного дня в неї таки з’являється ідеальна подруга. Та, як і годиться в таких сюжетах, у такій дружбі ніколи не обходить без маленьких таємниць, без випробувань та важливих філософських запитань, на які авторка спробує дати «корисні», але не дуже повчальні відповіді.
 
Із нетерпінням чекатимемо на ваші враження від прочитаного у коментарях до цієї добірки. Приємного читання!
 
* Усі зазначені вікові обмеження є умовними, тож у виборі краще покладайтеся на (читацький) досвід.
 
Запрошуємо переглянути підбірку книжок "Видавництва Старого Лева" для підлітків

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage