Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Підлітковий топ: 5 книжок для читання у травні
Міра Київська, Букмоль. Кадр із фільму «Приголомшені та збентежені» Річарда Лінклейтера
 
Боюся, нікого не здивую, якщо скажу, що любити читання багатьом українським підліткам доводиться не завдяки шкільним урокам літератури, а всупереч їм. Так уже склалося, що вивчення літератури у наших школах здебільшого нагадує похід до музею з галереєю бюстів класиків та незмінним «експонати не чіпати», а не захопливий діалог з книгами.
 
"Ще одна велика проблема цієї шкільної програми – незнання її творцями сучасного світу за межами України. Вони тягнуть школярів у минуле. […] Крім того, програма просякнута очевидною недовірою до постмодернізму, постколоніальної критики, ґендерних і культурних студій, психоаналізу, інших герменевтичних практик, що розвинулись у світовому літературознавстві протягом останніх десятиліть як спроба зблизити академічну філологію і реальне життя".
 
Олександр Пронкевич,
«Заохочування до читання чи конструювання кліпової свідомості?»
 
І, хоча нічого проти текстів Бальзака, Достоєвського, Шевченка, Ґете, Франка й багатьох інших класиків світової та української літератури я не маю, з власного досвіду знаю, наскільки нецікавою буває шкілька програма. Отож, поки вчителі та вчительки готують учням довжелезні списки літератури на літо, ми вирішили створити рубрику «Підлітковий топ», у якій щомісяця радитимо 5 книжок, якими, сподіваюся, зможуть насолодитися школярі та школярки у свої 11, 12, 13, 14, 15, 16 і більше років.
 
«Диваки і зануди» Ульфа Старка
11+
Ульф Старк, Диваки і зануди /пер. з швед. Галини Кирпи. – «Видавництво Старого Лева», 2015
 
Повість “Диваки і зануди” розповідає про життя дванадцятирічної Симони — звичної для підліткової літератури неординарної героїні, якій доводиться кардинально поміняти своє життя через рішеня ще більш неординарної мами жити разом із бойфрендом. Знайти нових друзів, знайти пса, якого загубили при переїзді, стати заручницею ситуації й випадково “перетворитися” на хлопця, побитися з однокласником, завести нових друзів, знову стати заручницею ситуації і, нарешті, повернути справжню себе — протягом одного лише тижня автор змушує головну героїню пройти крізь таку велику кількість випробувань, що їх вистачило б на цілу трилогію. При цьому, одна із сюжетних ліній повісті торкається теми смерті близької людини, одна порушує проблему складних стосунків з мамою та вітчимом, одна ж розповідає про такі невід’ємні речі (підліткового) життя, як то соціалізація, взаємне і невзаємне кохання, навчання тощо.
 
 
Захопливий сюжет, реалістичні герої та майже непомітний автор, який не пригнічує, не моралізує та не намагається відверто навчити читача усьому “хорошому, доброму й світлому”, – усе це робить книгу і справді цікавою як підліткам, так і зовсім дорослим читачам.
 
«Диво» Р. Дж. Паласіо
11+
Р. Дж.Паласіо, Диво. – Віват, 2016
 
Але я вже звик до свого вигляду. Знаю, як удавати, ніби не помічаю виразу людських облич. Ми всі до цього звикли: я, мама з татком, Вія… Беру свої слова назад, у Вії це не дуже добре виходить. Вона починає нервувати, коли люди роблять щось образливе. От, наприклад, одного разу на майданчику старші діти галасували. Я навіть не знаю, що вони там кричали, бо сам не чув, а Вія почула і напосілася на них. Така вже вона є. Я не такий.
 
Повість Р. Дж. Паласіо «Диво» – світовий бестселер, що розповідає про десятирічного хлопчика Огеста Пуллмана. З одного боку, так само, як усі хлопці його віку, Огест фанатіє від «Зоряних воєн», грає зі своїм собакою, свариться та мириться зі старшою сестрою, обожнює ходити на дні народження до своїх друзів, грати в комп’ютерні ігри, ласувати морозивом та займатися іншими звичайними речами. Але з іншого боку, Огест зовсім не такий як його однолітки. По-перше, він ніколи не ходив до школи — з ним удома займалася мама. По-друге, через генетичну аномалію, синдром Трічера Коллінза, його обличчя сильно відрізняється від «звичайних» облич. У свої 10 років Огест переніс аж 27 операцій, але вони не зробили його «таким». І ось настав день, коли хлопчик повинен піти до звичайної школи. Вперше…
 
Авторці вдалося створити дуже гостру, проникливу і водночас легку та смішну історію, яка вселяє надію та віру в людей.
 
«Середина світу» Андреаса Штайнгьофеля
16+
Андреас Штайнгьофель, Середина світу /пер. з нім. Ірини Загладько. – «Видавництво Старого Лева», 2015
 
Як і будь-який інший сімнадцятирічний хлопець, Філ намагається знайти своє місце серед вихору людських дивацтв. Він шукає порозуміння з ексцентричною мамою та відлюдькуватою сестрою-близнючкою, мріє дізнатися бодай щось про свого батька, закохується у нового загадкового однокласника, досліджує «чорні діри» власної душі разом з найближчою подругою та змалечку чинить опір «маленьким людям» – жителям провінційного містечка, на краю якого хлопець живе у великому занедбаному маєтку. Це історія про все перше, раннє, несподіване, що стається на початку життєвого шляху.
 
 
Більше про неї Букмоль розповість трохи згодом.
 
«Гордість і упередження і зомбі» Сета Ґрема-Сміта та Джейн Остін
16+
Джейн Остін, Сет Ґрем-Сміт, Гордість і упередження і зомбі / пер. з англ. Роксоляни Свято, Ярослава Стріхи. – Основи, 2016
 
Вже неподалік від дому  Елізабет і Дарсі перестріли зграю нечестивих — десь із десяток мерців окопався у саду за якийсь десяток ярдів від дороги. Потвори повзали по землі і вгризалися у стиглу цвітну капусту, яку прийняли за мізки. Посміявшись, Елізабет і Дарсі вирішили йти далі, а зомбі їх навіть не зауважили. Проте, обмінявшись поглядами і усмішками, вони зрозуміли, що це їхня перша нагода битися пліч-о-пліч. Тож наготувалися до бою.
 
Бестселер «Гордість і упередження і зомбі» є одним з найпопулярніших у світі мешап-романів, у якому всесвіт найвідомішого твору Джейн Остін поєднується зі світом “Ночі живих мерців” Джорджа Ромеро, світом фільмів Тарантіно та різноманітних коміксів і відеоігор про зомбі.
 
Сюжет класичного роману лишився незмінним. Англія початку 19 століття. Містер і місіс Беннет виховують п’ятьох незаміжніх дочок. І хоча родина досить забезпечена, заощаджень у них немає. Та ще й маєток у Лонґборні після смерті містера Беннета має перейти за законом у власність  кузена, містера Коллінза, від ласки якого місіс Беннет і дівчата змушені будуть повністю залежати. Тож дівчатам, бодай одній із сестер, просто необхідно якомога швидше вийти заміж. Принаймні, на думку їхньої матері, місіс Беннет. Та й гріх не скористатися можливістю зіграти дуже вигідну партію, коли на горизонті з’являється заможний і привабливий містер Бінґлі. І все було би дуже просто, якби не гордість, упередження і зомбі.
 
Доповнивши історію Джейн Остін цікавою екзотикою (зомбі та ніндзя), Сет Ґрем-Сімт зумів зберегти гармонійну структуру та композицію тексту і водночас донести читачеві основні ідеї роману.
 
«Путівник по Галактиці для космотуристів» Дуґласа Адамса
14+
Дуґлас Адамс, Путівник по Галактиці для космотуристів : роман / пер. з англ. Олексія Антомонова. – Навчальна книга-Богдан, 2016
 
Із кожним днем зростали лави тих, хто вважав, що людство як вид припустилося страшенної помилки, коли вирішило спуститися з дерев на землю. Дехто йшов ще далі, стверджуючи, що життя взагалі не слід було випускати з первісного океану.
 
Фантастичний роман Дуґласа Адамса «Путівник по Галактиці для космотуристів» розповідає про пригоди веселої компанії диваків з різних куточків Галактики, об’єднаних завдяки знищенню планети Земля, та дає відповідь на питання про те, що ж таке Життя, Всесвіт, ну і все таке інше. Як і книга Джейн Остін та Сета Ґрема-Сміта, «Путівник по Галактиці для космотуристів» створена не для підлітків. Проте ця дрібничка аж ніяк не заважає дотепному й іронічному роману потрапляти до чисельних добірок найкращих підліткових книжок у світі та бути однією з найпопулярніших фантастичних книжок серед школярів.
 
Особливий бонус цієї книги – нещодавно вона з’явилася у чудовому й максимально зручному кишеньковому виданні.
 
Із нетерпінням чекатимемо ваші враження від прочитаного у коментарях до цієї добірки. Приємного читання!
 
p.s. усі зазначені вікові обмеження є умовними.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage