Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Підлітковий «свіжачок»: 10 книжок на літні канікули
Шукаючи, що почитати на літніх канікулах, не обмежуйтеся виданими у школі списками рекомендованого читання на літо, а зазирайте у списки новинок «Книжкового арсеналу». У цій підбірці ви знайдете відбірний «свіжачок» – захопливі і романтичні фентезі-романи, круту фантастику і цікаві реалістичні історії про сучасних підлітків.
 
Віталіна Макарик, Yakaboo
 
«Черептон Крутій. Гра з вогнем» Дерек Ленді (АССА, 2019)
 
Свіженьке фентезі, в якому є небезпечні лиходії, борці з магічними злочинцями і бойова магія високого рівня, підготувало для читачів видавництво «АССА». Це – продовження історії про скелета-спецагента Черептона Крутія та його юну напарницю. З того часу, як дівчинка-підліток Стефані стала Валькірією Веремією, минув уже рік. Вона суттєво просунулася в опануванні силами стихій, але стрес і досі заважає їй зосередитися – а напружених ситуацій у неї хоч відбавляй!
 
З військової в’язниці в Росії втік жорстокий і могутній барон Мстивослав, і Валькірія з Черептоном мають його упіймати. Із паном Крутієм у втікача свої рахунки, а дівчинка, яку недолюблює головний маг, може стати випадковою жертвою у їхній війні. Та Валькірія просто так не здається, а Черептон – не з тих, хто кидає своїх напризволяще. Ці двоє влаштують вам гарячі читацькі дні, гарантуємо!
 
 «Ларс. LOL» Ібен Акерлі (Видавництво Старого Лева, 2019, пер. Наталя Іліщук)
 
В Аманди дві халепи – невзаємне, судячи з усього, кохання до Адама і підопічний Ларс із синдромом Дауна. Не те щоб вона була упереджена проти таких дітей, як Ларс, але воліла б, щоб це її не стосувалося.
Та все ж знайомство із цим милим хлопцем, який у вільний час вигадує нові заклинання для світу Гаррі Поттера, виявляється набагато приємнішим, ніж вона очікувала. Аж поки Аманда не дізнається, що найпопулярніші дівчата з класу таємно його цькують. І, спробувавши виправити цю ситуацію, вона робить фатальну помилку, яка може вкрити її ганьбою на решту життя. Чи не відвернуться після цього її друзі? Чи зможе пережити Ларс те, що сталося з ним із її вини? Чи стане їй сили пройти через усі ці випробування і спокутувати провину? І що зрештою на все це скаже Адам?
 
«Ларс LOL» – це щира, мила і водночас дуже непроста й багатогранна історія про інклюзивність і про її виклики для довколишніх, про булінг та його наслідки, про складний вибір і відповідальність за свої вчинки, і про дивовижну внутрішню силу, якою володіють, на перший погляд, цілком звичайні підлітки.
 
«Таємниця проклятого лісу» Анна Кантьох (АССА, 2018, пер. Сергій Легеза)
 
Два місяці після того, як Ніна пережила найдивніші канікули у житті і дізналася правду про янголів, котрі насправді зовсім не посланці Бога, минули спокійно. Ну, як – відносно. Тепер у неї, як і в дванадцятьох інших підлітків з покинутого монастиря, що в польських Маркотах, є певні магічні здібності, на них полюють комуністи, братик важко хворіє, мама надто вірить янголам і з підозрою ставиться до доньки, а сама дівчинка не знає, кому довіряти. Відносний спокій закінчується швидко: до школи приходять люди в мундирах і забирають Ніну з собою. В Інституті Тотенвальд поміж інших дітей, з якими контактували янголи, вона зустріне і своїх приятелів з покинутого монастиря. І разом їм доведеться воювати на два фронти – протистояти янгольській магії і дивним експериментам, які над дітьми проводять ВОНИ.
 
«Таємниця проклятого лісу» – друга частина історії про янголів, які не те, чим здаються. І вона так само, як і «Таємниця покинутого монастиря», фентезійно-містична, заворожлива і захоплива.
 
 «Виставлю тебе на Facebook» Катарина Соломун (Рідна мова, 2019, пер. Володимир Криницький)
 
Тесі потроху заздрять всі однокласниці: доглянута красуня в дорогому, зі смаком дібраному одязі, яка на вихідні запросто може полетіти в Дубаї чи ще кудись, де вічне літо. Теса ж натомість ловить себе на тому, що заздрить Хані, хоч і вважає її куркою, вбраною в незугарні лахи. Але та має щось недоступне красуні – справжню близькість із мамою, споріднену душу, яка завжди поряд. Правда, згодом усі Тесині відчуття поглинає потужна хвиля гніву, коли її хлопець звертає увагу на Хану. І шкільна красуня вдається до звичної тактики – знущань, шантажу й підступних інтриг, аби помститися суперниці.
 
Розкішна старшокласниця-садистка vs порядна непримітна дівчина – хто переможе у цьому протистоянні, якщо у все це вплутаний ще й хлопець, який подобається обом? А що як війна вестиметься на фейсбук-просторі, де перевагу завжди має той, хто отримує більше лайків? Що станеться, коли однокласникам доведеться обирати між ними? Ця сучасна, легка і цікава книжка від хорватської письменниці про проблеми, спільні для підлітків в усьому світі, про ганебні вчинки, які роблять чи не всі молоді хлопці й дівчата, і про те, як потім складно буває розгребти їхні неприємні наслідки – і про те, що зрештою все закінчується щасливо.
 
«Зільбер. Друга книга сновидінь» Кетрін Гір (ВД «Школа», 2019)
 
Романтичне фентезі від Кетрін Гір, за яким ви уже, либонь, встигли скучити, повертається! Старшокласниця Лів Зільбер попри стрес, який їй довелося пережити у «Першій книзі сновидінь» (не щодня тебе намагається принести в жертву демону людина, яка входила до числа твоїх друзів!), продовжує вправлятися в усвідомлених сновидіннях. Але майже щоразу, коли виходить у коридор між снами людей, чує моторошне шелестіння.
 
Яку загрозу воно приховує? Чи пов’язане воно якось із Анабель, яка тепер збавляє свої дні у психлікарні? До цих нічних переживань додадуться й інші клопоти: молодша сестричка Мія перетворюється на сновиду. І Лів доведеться розриватися між домашніми і «сонними» проблемами, не забуваючи при цьому про коханого Генрі. Адже у шкільному блозі анонімна Втаємничена активно пліткує про те, що в їхніх стосунках якось замало пристрасті…
 
 «Мишоловка» Олена Рижко (ВЦ «Академія», 2019)
 
Інтернет дає свободу. Але вона може слугувати лише приманкою – як-от той сир у мишоловці. Торі це зрозуміла, але надто пізно. Втікаючи від реальних проблем, залипла у віртуальному світі. Там зустріла загадкового Фенікса – цікавого і зухвалого чоловіка, який, здавалося, розуміє її з пів слова. Торі так хотіла з ним зустрітися, так бажала бути з ним, що й не зогледілася, як пастка закрилася за її спиною. І годі сподіватися, що друзі допоможуть їй вплутатися, адже кожен по вуха у власних проблемах.
 
Історії від Олени Рижко не повчають, але пропонують можливі варіанти розв’язання проблеми. Так і героїня «Мишоловки» переконається, що вихід є завжди, навіть у безвихідній ситуації. Головне – побачити його і прийняти.
 
«Замок у хмарах» Кетрін Гір (ВД «Школа», 2019, пер. Вікторія Чабан)
 
Коли літня спека вимагає трохи прохолоди, допоможе ця майже-різдвяна магічна історія про вишуканий готель у засніжених горах. «Замок у хмарах» напередодні Різдва готується до святкового прийому гостей. Заклопотані усі – від покоївки до сина готельєра. Але коли свято нарешті розпочинається, персонал починає підозрювати, що щось тут не те. За оксамитом і коштовностями приховано надто багато дивних таємниць. І схоже, що всі ці люди – не зовсім ті, за кого себе видають. Ба більше – здається, не всі вони люди…
 
Магія, романтика і чудове почуття гумору – це неодмінні складники романів Кетрін Гір, і у «Замку у хмарах» ви знайдете їх також. А ще – таємниці, загадки, погоні, пригоди і розмаїття цікавих персонажів.
 
 «Ніж, якого не відпустиш» Патрік Несс (АССА, 2019)
 
А ось – міцне фентезі-антиутопія. В тому сенсі, що йдеться тут про спільноту, де живуть лише чоловіки, і Тодд, коли йому виповниться тринадцять, стане одним із них. Шум – наслідок вірусу, який колись заразив містечко і винищив усіх жінок – дозволяє хлопцю чути думки усіх навколо – від інших чоловіків до песиків і пташок. Але це зовсім не значить, що їхній Шум каже правду. Бо містечко Прентісстаун має темні, страшні секрети. І незабаром Тодд почне осягати правду – що насправді сталося з жінками, чому усім так важливо, щоб він офіційно став чоловіком
 
«Ніж, якого не відпустиш» – це перша частина трилогії «Ходячий хаос», у якій йдеться про складні і серйозні проблеми, але під «соусом» захопливих і небезпечних пригод. Фішка роману – це мова, яка, скажімо так, не зовсім відповідає літературним чи правописним нормам. Але не спішіть звинувачувати в цьому редакторів видання! Річ у тому, у містечку, де живе Тодд, освіта, по суті, під забороною. Тому він балакає і пише, як неосвічений хлопака. Й автор постарався максимально правдоподібно передати його мову.
 
«Антон та інші зі зграї» Ґюдрун Скреттінґ (Видавництво Старого Лева, 2019, пер. Наталя Іваничук)
 
Старша школа – це вам не жарти. Особливо якщо ти не дуже впевнений у собі підліток – такий, як Антон. У перший день в новому класі він тільки й думає про те, як би то стати невидимим. 
Тираж закінчився
 
Але ненавмисне ляпнувши дурницю про вчителя, завойовує повагу найбільших крутеликів у класі. І тепер йому доведеться обирати: чи робити речі, які не дуже до душі, аби влитися у зграю, чи лишитися з власними переконаннями і старими друзями, але лишитися ніким.
 
Проблем додає і те, що інші зі зграї беруться цькувати його найкращого друга, особливого хлопчину Уве. А Антонова кохана Іне, яка потрапила до паралельного класу, надто багато уваги приділяє новому зведеному брату – мускулястому красунчику. З цієї щирої і кумедної історії ви більше дізнаєтеся про дружбу, про спілкування з однолітками і про те, чи виправдані компроміси з собою заради того, щоб стати «своїм» у новому товаристві.
 
 «Пік» Роланд Сміт (Кальмар, 2019, пер. Олена Оксенич)
 
Пік вважався крутим буфером. Аж поки не потрапив до рук поліцейських. І тепер перед ним стоїть вибір – сісти за грати чи полізти на Еверест. Слабо майже-чотирнадцятилітньому підлітку стати наймолодшим підкорювачем найвищої вершини світу? Навіть перед досвідченими альпіністами, такими, як Піків батько, ця гора ставить надзвичайно складні виклики. Але Пік спробує прийняти їх і здолати. От тільки чи добереться до піка Евересту?
 
Велику і захопливу подорож Пік описує на сторінках блокнотів, так би мовити, в ріал-таймі. Тому для вас це унікальна нагода побачити сходження на Еверест очима підлітка, дізнатися про все, що потрібно для цієї експедиції, і зважити, чи могли би ви погодитися на таку пригоду.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage