Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Підліткове кохання: книжки про перші поцілунки і не тільки
 
Від перших поцілунків до першого сексу, від пристрасті до ненависті, від комедії до трагедії, від Еросу до Танатосу — пропонуємо вашій увазі добірку найцікавіших підліткових повістей та романів про найсокровенніше, про перше кохання. Кохання, що може приносити радість і біль, спонукає творити та нищити, мріяти й зневірюватися.
 
Йорґен+Анна=любов, Віґдіс Йорт
 
 
Головна героїня роману Віґдіс Йорт «Йорґен+Анна=любов», Анна Люнде, поки ще не сильна й незалежна жінка, але вже доволі смілива четвертокласниця, яка дуже рішуче налаштована завоювати своє перше кохання й подолати суперниць та інші перешкоди на шляху до свого невеличкого щастя – мовчазного новачка Йорґена Рюґе. І в Анни є неабиякі шанси на перемогу, адже вона для цього вона вигадала справжній план! Крім того, в Анни є легендарна кумирка, Гельґа-Розбійниця, яка надихає дівчину діяти рішуче. Отож Анна сиднем не сидить і не чекає, поки Йорґен зверне на неї увагу першим покохає, а вигадує різноманітні авантюри, щоби він її покохав так само «по-справжньому, як ото буває в дорослих або в телевізорі».
 
Абсолютно нецілована, Ніна Елізабет Ґрьонтведт
 
 
«Абсолютна нецілована» — це написана у формі щоденника книжка норвезької письменниці Ніни Елізабет Ґрьонтведт, в якій вже знайома українським читачам але трохи доросліша Уда Андреа Стоккгейм щиро розповідає найпотаємніші секрети про себе, свою найближчу подругу Геллє, молодшу сестру Ерле, батьків, друзів, школу і (ура!) свої перші закоханості й поцілунки.
Як і перший щоденник Уди, «Абсолютна нецілована» є зразком легкої, наївної та дещо навіть занадто банально підліткової прози, у якій одинадцяти-дванадцятирічні читачі зможуть знайти не лише смішне, цікаве та несподіване, але й у певному сенсі корисне, адже вчитися на чужих помилках завжди приємніше, ніж на своїх.
 
Диваки і зануди, Ульф Старк
 
 
У сюжеті повісті «Диваки і зануди» кохання не відіграє головної ролі – як завжди, Ульф Старк розповідає про своїх героїв усе й не зациклюється на чомусь одному. Проте саме перше кохання з поцілунками (і не тільки) стає особливою нагородою для дванадцятирічної Симони, якій протягом одного тижня доводиться пройти ціле море випробувань: знайти нових друзів, знайти пса, якого загубили при переїзді, стати заручницею ситуації й випадково “перетворитися” на хлопця, побитися з однокласником, завести нових друзів, знову стати заручницею ситуації і, нарешті, повернути справжню себе.
 
Дівчата закохані, Джаклін Вілсон
 
Попри не дуже привабливу обкладинку й кепську поліграфію, повість Джаклін Вілсон «Дівчата закохані»  цілком заслуговує на увагу наймолодших підлітків, які, як і головна героїня цієї історії, інколи сваряться з батьками та друзями, комплексують через зовнішність, постійно потрапляють у незручні ситуації, дорослішають і, звісно ж, уперше цілуються, закохуються й лікують розбиті серця.
Крім звичних для усіх підліткових лавсторі душевних страждань та переживань, книга Джаклін Вілсон пропонує читачам і читачкам можливість дізнатися про небезпеки статевих стосунків, підліткову вагітність, шкоду від наркотиків, алкоголю та інші неприємності, які чатують на дванадцяти-тринадцятирічних на кожній дискотеці.
 
Солоні поцілунки, Ольга Купріян
 
Дебютна повість літературознавиці та критикині Ольги Купріян залишає по собі такі ж враження, як хороший підлітковий серіал, що в одній серії змушує глядачів плакати, а в іншій усміхатися від щастя. Серіал про кохання та інші неприємності, у якому все дуже знайомо і правдиво, складно і, водночас, просто, радісно та гірко.
Крім того, на відміну від Еллі, Мілка героїні повісті «Дівчата закохані», – сучасниця потенційних читачів повісті, а її історія кохання розгортається не лише у традиційних записах щоденника, але й у електронних листах та sms-ках.
 
Крута компанія, Надя Біла
 
Повість «Крута компанія» – ще один дебют у просторі української підліткової літератури і найсвіжіша книжка цієї добірки. І свіжа не лише через те, що з’явилася на початку 2017 року, але й через свою відвертість, переконливість і цікаві літературні алюзії, які спонукають читачів пригадувати як сучасні young-adult романи на кшталт «Елеанор і Парк» Рейнбоу Ровелл, так і класику на зразок «Гордості й упередження» Джейн Остін.
 
Передбачувано, що центральною темою повісті є пошуки справжнього кохання. Яке воно? Красиве, як у героїв вишуканих фільмів? Чи, може, сіре й буденне, як у батьків та однокласниць? Відповідь на це запитання й намагається знайти шістнадцятирічна Мілка. От тільки її шлях до простої істини виявляється не таким легким, як здається, бо… не все те золото, що блищить.
 
Елеанор і Парк, Рейнбоу Ровелл
 
Можливо, бестселер екс-копірайтерки Рейнбоу Ровелл, як і більшість популярних нині підліткових книжок, не стане з плином часу класикою, але сьогодні це, поза сумнівами, зразкова лавсторі – з актуальною проблематикою, захопливим сюжетом, Шекспірівськими алюзіями (куди ж без нього!), згадками про чудові музичні гурти (що особливо приємно), а також переконливими голосами героїв-підлітків, завдяки яким удається повністю розчинитися у хвилюючих переживаннях таких різних Елеанор і Парка, завдяки яким хочеться вірити в історію їхнього кохання й проживати її разом із ними.
 
Тринадцять причин чому, Джей Ашер
 
«Тринадцять причин чому» – історія про справжнє кохання, якого так і не було, і про несправжнє, що буквально зруйнувало життя. Історія, яка переконує читачів у тому, що кохання неможливе без розуміння, підтримки й емпатії. Історія надзвичайно щемлива, бо в ній немає навіть надії на щасливий фінал. Так-так, головна героїня роману померла, а головний герой так і не наважився сказати їй три заповітних слова.
 
Ми були брехунами, Емілі Локгарт
 
Якщо вам здається, що література не знає сумніших лавсторі за оповідь про Ромео та Джульєтту, тоді ви, швидше за все, не читали роману Емілі Локгарт «Ми були брехунами».
 
Як і класична Шекспірівська трагедія, роман Локгарт розповідає про перше кохання, застарілі упередження й заборону, через яку страждатимуть усі, хоч і вигадали її лише для того, щоби «захистити» рідних від страждань.
 
Але на відміну від історії про перше кохання між дітьми двох ворожих веронських родин, історія кохання найстаршої онуки мільйонерів Синклерів із Гатом Пателем є значно заплутанішою та сумнішою. Чому? А ви спробуйте лишень уявити собі життя Джульєтти, якби вона не знайшла «рятівного кинджала».
 
В пошуках Аляски, Джон Грін
 
І знову сумна історія, знову наркотики та алкоголь, знову цікаві літературні алюзії та страждання, від яких різні герої намагають втекти у різні способи.
 
Роман «У пошуках Аляски» популярного нині підліткового автора Джона Гріна розповідає про різне, але, головним чином, про кохання майже-дорослого майже-інтелектуала Майлза Голтера до емоційно неврівноваженої красуні Аляски Янг, яка своєю незвичністю та загадковістю дещо нагадує Марго Рот Шпіґельман.
 
Як і в «Паперових містах», кохання між Майлзом та Аляскою є явищем неоднозначним і не зовсім очевидним, про що читачів попереджає квітка ромашки на обкладинці видання. Щоправда, відповідь на запитання «Кохає чи не кохає?» читачі так і не дізнаються. Натомість – отримають чудовий привід поміркувати над сенсом цього слова.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage