Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Павло Коробчук написав «художню історію Незалежності»
Письменник, журналіст і музикант Павло Коробчук презентував свій другий роман – «Ключові клапани», що вийшов у «Видавництві Старого Лева». Книга розпочинає свою дію із проголошення Незалежності України й по-суті є художньою історією країни – останніх трьох десятків років. А доля кожного з її героїв – роздумами на тему, куди міг би повернути розвиток держави у той чи інший ключовий момент. Про ідею створення, сюжетні повороти та загадкову назву книги письменник поділився з читачами. 
 
«Зазвичай
пишу або пізно вночі, або на балконі в дику спеку, або у ванній, або в метро, де ніхто й не здогадується, чим я зараз займаюся. Приблизно в таких середовищах – у пізній темряві – я й писав свій новий роман "Ключові клапани", – розповів про створення книги Павло.– Ідея цілковито сформувалася на березі Дніпра у серпні, на сонячному пляжі... Мені хотілося поєднати уже майже тридцятиліття в одну цілісну історію, три різні епохи, покоління, способи і формування мислення, стереотипи, меми й ідеї, зміну ставлення суспільства до влади, зміну ставлення особистості до історії й моралі». 
 
«Ключові клапани» – друга книга великої прози Коробчука. Це історія про дружбу і зраду, славу і звинувачення, хворобу і любов, музику й мужність. «Вирішив підсумувати час від точки дня Незалежності до сьогодення. Розмислами, історіями, героями показати як час і нові знання змінюють наше минуле. Час змінює минуле. Кожне попереднє десятиліття породжує наступне. І це схоже на передачу генів: ось з'являється нібито нове десятиліття, але з генетичним матеріалом минулого десятиліття, з подібними рисами обличчя, – і тому історії повторюються під зовсім неочікуваним кутом і в неочікуваних обставинах», – зауважує письменник.
 
Перед читачем розгортається історія чотирьох друзів: Дениса, Яна, Юри і Віти. Одного спекотного серпневого полудня діти виходять з музичної школи і зустрічають активістів, що святкують проголошення Незалежності України. Кожен герой роману дуже різний, як й музичні інструменти у їхніх руках – волторна, гітара, барабани і скрипка, – а відтак, й доля у друзів складається по-різному.
 

«Чотири головні герої "Ключових клапанів" – це чотири збірні образи: моїх друзів, недругів, просто красивих незнайомих облич на фотокартках. Я їх дуже довго збирав докупи, а ще довше формував хронологічну лінію сплетінь їхніх біографій. Кожен герой, і музичний інструмент кожного з них, – це символ того, як могла би розвиватися країна, якби вона була людиною. Чотири різні характери, чотири різні перспективи і стратегії. Хоча, про які стратегії можна говорити, якщо далеко не всі з них спрямовані на самовдосконалення... І слово "клапани" – це не так про серце, як про музику. Чому? Про це – в романі». 

Павло Коробчук – поет, музикант, журналіст, дипломований сходознавець. Автор семи поетичних книг, малої прози «Священна книга гоповідань» (2014), романів «Море для шульги» (2012) й «Ключові клапани» (2019). Лауреат премій ім. Бориса Нечерди (2017), «Смолоскип» (2004), поетичного конкурсу ім. Нестора Літописця (2016), премії ім. Б. І. Антонича «Привітання життя» (2009) тощо. Переможець 20-ти літературних слемів. Займається електронною музикою, автор музичного альбому «HOROBRO». Як журналіст працював на «Радіо Свобода», «Газеті по-українськи», зараз працює контент-редактором у кампанії «Чесно.Фільтруй суд». Мешкає у Києві.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage