Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Падіння тоталітарної системи очима українських дітей»
Книга Зірки Мензатюк «Як я руйнувала імперію» чи не перша літературна рефлексія на тему розпаду СРСР та становлення української державності, написана для дітей. Її перша презентація відбулася під час «Книжкового Арсеналу».
 
«Над цією книгою я довго мучилася, - розповідає Зірка Мензатюк. - А підштовхнула мене до її написання моя онучка, яка тут сидить на презентації разом із моєю донькою. А все тому, що вона весь час мені казала: «Бабусю, розкажи мені про радянський союз». І я тоді собі подумала: «Боже, я ж не просто з іншого століття, ніж вона, а з іншого тисячоліття, з іншої держави». Теперішні діти вже не знають, хто такий Ленін, як жилося людям в СРСР. Цього всього можна і не знати.. Але є річ, яку повинні розуміти всі: не можна жити в тоталітарній державі. Демократія - це те, що необхідне кожному з нас. Вона - як повітря. Коли вона є, ми не помічаємо і не цінуємо. Але коли її немає, жити стає неможливо. Мені хочеться, щоб діти це зрозуміли... Саме про це і є книга».
 
«Поява цієї книжки для мене дуже і дуже важлива, - каже Ірина Старовойт. - Адже це означає, що ми почали розмову про те, про що не забороняли собі думати, але не вміли сказати і розповісти молодшому поколінню. А зараз народжується нова ситуація спогадування, новий запит від молодших слухачів, які хочуть слухати, і від тих старших, які готові дещо розказати».
 
 
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage