Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

У «Видавництві Старого Лева» вийшла ще одна особлива дитяча книга за підтримки програми Європейського Союзу «Креативна Європа». Книжка Гайді Лінде «Олівія і два її життя» в перекладі Наталі Іваничук та художньому оформленні Альбіни Колесніченко розповість про те, як бути щасливою дитиною навіть у непростих ситуаціях. Розлучення батьків і життя на дві хати, стосунки братів і сестер, дружба і шкільні клопоти та, звісно ж, магія Різдва — усе це в новинці Старого Лева.

Десятирічна Олівія проживає цілих два життя. Батьки дівчинки розлучені, і вона тиждень живе у тата, а тиждень — у мами. Втім, Олівія не сумує, а насолоджується своїм подвійним життям. В одному її домі постійно панують веселощі й гамір, а інший наповнений спокоєм і порядком.

Щоправда, коли Олівія дізнається, що татова дружина має народити дитину, дівчинка починає серйозно переживати. Чи не любитимуть її тепер менше? Ще й у школі з’являється новенька учениця, яка перетягує на себе всю увагу…

«Ці теми — розлучення батьків, життя дитини на дві хати — доволі пропрацьовані у норвезькій літературі, — розповідає перекладачка Наталя Іваничук. — У книзі Лінде мені подобається, що ситуація в сім’ї Олівії є просто тлом розповіді. Це не головне, що відбувається з дівчинкою. Більше того, життя на дві хати в Олівії досить цікаве. Немає таких ситуацій, що хтось на когось “наїжджає”. Мама з татом не конфліктують. Вони мають нові подружжя, і дитина з цим легко змирюється. Ні в кого немає намагання психологічно ускладнити Олівії процес розриву між батьками. З цього не зробили проблему чи катастрофу у житті дитини».

Навіть у таких особливих обставинах життя Олівії наповнене радістю. Дівчинка каже, що хтось взагалі не має дому, а їй пощастило мати аж два. Шкільні проблеми і переживання через майбутню сестричку також згодом перетворюються на любов і важливий досвід. Та ще й напередодні Різдва!

Це тепло, оптимізм і радість книжки відображено не лише в її тексті, а й на обкладинці та численних ілюстраціях.

«Образи персонажів вдалося відчути майже з першого разу. Якщо потім і були певні коригування, то незначні. Тут хочу висловити велику вдячність самій Гайді Лінде, авторці книги. У неї талант описувати персонажів у найменших деталях! Мені ж залишилося тільки зібрати образ у єдиний пазл, — ділиться ілюстраторка Альбіна Колесніченко. — Мені сподобалося, що образи героїв були не ідеалізовані, а близькі до людей, яких ми зустрічаємо у реальному житті. Зі справжніми переживаннями, проблемами і страхами!.

Гайді Лінде — популярна норвезька письменниця, а також сценаристка серіалів та короткометражних фільмів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage