Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Ольга Войтенко: «У світлі світляків» – історія про збереження нашої планети
Чи можуть історії змінити світ? Як наші дії впливають на світ довкола? Що відбувається, коли зникає світло і відключаються усі доступні прилади? Саме під час Дитячого форуму у Львові про це говорили з авторкою книги «У світлі світляків. На порозі ночі» Ольгою Войтенко.
Разом з дітлахами спілкувалися про екологію та джерела альтернативної енергетики. А також думали над тим, що робити, якщо звичні для нас блага цивілізації – як-от світло, інтернет, зв’язок – зникнуть. Модерувала розмову Анна Шиманська.
 
«Ця книжка почалася з того, що у мене в будинку вимкнули світло. Тож я взялася за писання, щоби не марнувати час. Так оповідання перетворилося на трилогію: сюжет почав обростати новими лініями, пригодами й персонажами»,розповіла Ольга Войтенко і додала, що друга частина трилогії уже редагується, а третя – пишеться.
 
«Ми звикли жити в добу цивілізації, тож коли втрачаємо якісь блага – світло, воду, інтернет, – це робить нас дуже вразливими, і наш звичний комфортний світ перетворюється на хаос. Люди ХХІ століття, які виросли в світі ґаджетів, переживають такі зміни вкрай болісно. Але герої книжки в цій екстреній ситуації почали згадувати про різні джерела, які можуть замінити світло, і вигадувати, як же не пропасти в цьому світі без світла», – розповіла Анна Шиманська.
 
 
Ольга Войтенко розказала, що допомогти видобути енергію може і природа – вода чи вітер, а освітити шлях – навіть різні гриби, світлячки, птахи чи інші тварини, у яких, приміром, в темряві світяться очі.
 
Говорили і про головних героїв книжки, одна з яких «живе» у віртуальному світі й зі зникненням світла вперше за довгий час виходить з дому. Тож спілкувалися з дітлахами й про те, шкоду чи користь приносить інтернет. «Дехто вважає, що у цій книжці я виступаю проти інтернету. Але інтернет – це не погано. Його треба просто вміти з користю використовувати. Наприклад навчатися, слухати лекції, що відбуваються на іншому континенті, абощо. Загалом, вважаю, варто знаходити золоту середину: щоби і гуляти з друзями та рідними, і читати книжки, й іноді мандрувати інтернетом».
 
 
«Якщо говорити про всю серію, а не лише про першу книжку, вона – про щось більш глобальне, аніж про зникнення світла в домі. А саме про збереження нашої планети. Тут і проблеми екології, й енергетики, й загалом побудови світу. І мені хотілося б пофантазувати, як зможуть діти – нове покоління, яке вже думає по-іншому, ніж дорослі, та яке, маю надію, зможе врятувати планету, –даватиме собі раду з цими глобальним проблемами»,розповіла авторка.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage