Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Ольга Войтенко: «Мої книги не про темряву, а про світло»
Під час фестивалю Book Forum у Львові Ольга Войтенко презентувала читачам заключну книгу своєї трилогії «У світлі світляків». Письменниця зустрілася з підлітками у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука та розповіла все найцікавіше про роботу над книгами, про головних героїв, теми книжок та дорослішання у сучасному світі.

Модерувала презентацію блогерка Анна Полегенько, а поставити власне питання, підписати книгу чи обійнятися з письменницею могли всі охочі. Під час розмови про книгу «У світлі світляків. Там, де тиша» Ольга та Анна підняли стільки цікавих тем, що деякі їхні думки варто було занотувати.
 
ПРО (НЕ)ДОРОСЛІСТЬ
 
Складається враження, що у нас планета недорослих людей. Адже деякі діти є більш дорослими, ніж самі дорослі. Я помічаю, наприклад, що маю пояснювати значно більше речей моїй бабусі, аніж племінниці, якій 4 роки. Виходить такий дещо обернений світ. 
 
ПРО ТЕМУ ЕКОЛОГІЇ В КНИЖЦІ
Я б не сказала, що хотіла тикнути людей носом у те, в чому вони винні. Все-таки я більше орієнтувалася на світлі речі. Але так, у книзі є такий натяк. Ми живемо не в капсулі, а в реальному світі. Якщо раніше, якихось 50 років тому, був китовий промисел і ми знищували 90% видів китів на планеті, то це не було видно. А зараз вплив на природу стає помітним – і на прикладі погоди, і багато чого іншого. Тому робити вигляд, що цього немає, ми не можемо. А навпаки варто проговорювати важливість природи з дітьми і підлітками і формувати нові свідомі покоління.
 
ПРО ТЕ, ЯК З’ЯВИЛАСЬ ТРИЛОГІЯ
 
Я не збиралася писати трилогію. Я писала маленьке оповідання про дівчинку, яка не виходила з дому і в якої вимкнули світло. У той час я була в Миколаєві, це був 2014 рік, і тоді постійно вимикали світло. Ми всі багато годин сиділи без нього, і я думала про те, що це дуже цікаво: ти не знаєш, що робити, адже нічого не працює, телефон розряджений… Єдине, що ти можеш — і що робить персонаж Тім — це читати. Але я думала про те, що буде, якщо вимкнення світла триватиме не годину й не декілька годин. Що, як у цьому треба буде жити? І так в мене почала формуватися головна ідея — саме в 2014 році. 
 
ПРО НАЗВУ
 
Над назвою ми думали десь пів року, за які я вже набридла усім своїм друзям. В мене була група з усіма друзями, і я надіслала їм десять варіантів назви. А також надіслала їх редакторці Наталці Малетич. Мені одразу сказали, що «У світлі світляків» неможливо вимовити, і з погляду редактора це взагалі постріл у голову, тому що ніхто так не робить. Але я говорила про те, що не хочу, аби в назві була темрява. І щоб книжки пов’язували з темрявою. Мої книги в темряві, але вони не про темряву. Вони про світло. 
 
ПРО ПІДЛІТКІВ І ТЕМРЯВУ
 
Мені здається, що підлітковий вік — це якраз історія про власну внутрішню темряву. Тому що коли ти дитина, у тебе все весело і класно. Бігаєш калюжами, і життя прекрасне. А коли стаєш підлітком, то раптово починаєш замислюватися над своїм місцем в школі, у світі. Думаєш про те, як до тебе ставляться. І тоді виходить багато якоїсь внутрішньої темряви. Не в тому сенсі, що ти стаєш поганою людиною, а в тому, що більше не можеш бути веселою пташечкою, яка постійно радіє. Ти починаєш замислюватися над своїм місцем. І я давала кожному із героїв свою темряву. 
 
 
ПРО ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ КНИГИ
 
Деякі читачі пишуть відгуки на книжки, в яких говорять, що Єва-Ліза — це головний персонаж. Але Єва-Ліза — не головний персонаж. Вона розповідає історію. Джоан Ролінґ зробила так само з Гаррі Поттером: коли він потрапляє у світ магії, то запитує: «А це що? А це що?», й інші героїв повинні йому про все розповідати, бо він нічого не розуміє. У мене Єва-Ліза є таким провідником, особливо на початку історії. Але потім, і я роблю це свідомо, я змінюю точки зору, переходжу за спину різних персонажів і показую історію з погляду інших героїв. Тому в різні моменти різні персонажі є головними героями. Хоча насправді тут є один головний персонаж, і це дуже несподівано для читачів… 
 
АННА ПОЛЕГЕНЬКО ПРО ОСОБЛИВІСТЬ ТРИЛОГІЇ
 
Я назвала б ці книги пригодницькими романами. Але тут постійно додаються такі елементи фентезі, як дракони, різні міфічні істоти. Тобто, окрім всього іншого, у цій трилогії є також багато міфології. 
 


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage