Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Ольга Герасим`юк: «Щастя без рівності не буває»
У п`ятницю, 26 лютого, у дворику львівської «Копальні кави» (пл. Ринок, 10) відбулось публічне інтерв`ю з Ольгою Герасим`юк -  відомою телеведучою, першим заступником голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Зустріч відбулась у рамках нового проекту письменниці, головного редактора «Видавництва Старого Лева» Мар’яни Савки  «12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину».
 
Говорили про українське телебачення, про споконвічні перипетії на нашій землі та теперішню ситуацію на території України, про соціальні проблеми, що існують в Україні, людські історії, котрі творять суспільство, про зміни та незмінні речі, заборони, витоки загальнолюдських цінностей, сміливість, гідність, чесність, і, головне, про рівність. Музичний супровід зустрічі забезпечив Сергій Гурін.
 
Перш, аніж почати розмову, Мар`яна Савка розповіла гостям зустрічі про проект «12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину»: «Мене особисто жінки надихають. У нашому суспільстві це та сила, яка багато чого визначає. І з ким, як не з жінками, говорити про цінності? Цінності - це те, на чому ми маємо будувати нову державу. Вже минуло багато років, відколи  ми здобули нашу незалежність, і можливо суспільство почало будувати якийсь дім, але він ще не є стійким. Бо не були закладені  підвалини цього дому – цінності, наші ідеали, які об’єднують людей в такій великій і такій різній країні. Які  є тим, на що ми кожного дня, кожної хвилини рівняємось. Які для нас є тою загальнолюдською мірою,  про яку ми так мало говоримо, але так сильно її потребуємо».
 
 
Письменниця розповіла, що 12 інтерв`ю увійдуть у книгу разом із есеями від кожної учасниці проекту про найважливіші цінності.  І, звісно, головною складовою проекту є соціальна: кошти, зібрані під час реалізації проекту, будуть передані на облаштування кімнати відпочинку  у лікарні ОХМАТДИТ
 
Ключовою темою розмови стала рівність. Своїми думками про те, чи можемо ми бути рівними і що таке рівність, поділася гостя зустрічі Ольга Герасим’юк«Коли ми говоримо про рівність, передовсім потрібно знати, що ми розуміємо під цим поняттям. Мені здається, що нічого в світі так нас не хвилює, як рівність. Мабуть, окрім щастя. Всі ми створені для щастя, все життя його прагнемо, шукаємо. Щастя і рівність дуже пов’язані. Зрештою, ми також не знаємо, що таке рівність. А без неї щастя не буває.  Знак рівності в школі вчили всі, формулу легко скласти.  Але якщо поміркувати, то ніби її і не існує. Ми всі не рівні у своєму житті. У виборі, у тому, які маємо знання, який маємо запас інтелекту. Один вчиться добре, інші -  гірше; хтось має більше грошей, хтось - менше. Цьому є різні причини та пояснення, різні погляди на одне і теж саме. Різні релігії, різні мови (в нашій країні їх дуже багато), різні погляди на чоловіка і жінку. У всьому є нерівність, абсолютно. І кожен має право зробити нерівний вибір. Хтось хоче вчитися в Оксфордському університеті, інший – у найближчому коледжі. Але кожен вибирає собі щось, що не дорівнює іншому. Так ми будуємо багато редутів між людьми і постійно воюємо за те, хто кращий. Я думаю, що кращих немає. Ми всі нерівні, але у всіх повинно бути право на цю нерівність. У кожного має бути рівна можливість зробити вибір. Право на те, щоб твою гідність при цьому поважали».
 
Мар`яна Савка зазначила, що найбільш яскраво нерівність проявляється  у законодавчому аспекті. «Якщо говорити про рівність, дуже важливо, щоб ми були рівні перед верховенством права, - вважає письменниця. -  Бо якщо йде мова про злочин, то кара повинна бути рівна і для багатія, і для бідняка. А у нас же тут діє право на нерівність».
 
«Справді, поняття рівності багатовимірне – це також і право на захист, право відстояти свою гідність у суді, – продовжує думку Ольга Герасим`юк. -  Сьогодні, коли ми бачимо, що відбувається у судах,  ми помічаємо різних людей. Одного ми любимо, іншого – ні, а третій нам здається багатим – і так йому треба. Ось тут й існує нерівність нашого підходу до захисту. Ми маємо знати, що кожен, ким би він не був, має право захиститися і довести свою невинність». 
 
 
Говорячи про питання захисту, журналістка наголосила, що те, що ми вважаємо дрібницями й іноді навіть не сприймаємо як образу, і викривлює наші уявлення про цінності. «І чоловік, і жінка можуть когось притягнути до відповідальності за образу, за приниження, за натяк на сексуальні стосунки. Ми вважаємо такі речі дрібницями, мовляв, чоловік пожартував. Але хіба це дрібниці?  Чому  ж тоді у нас стільки сексуальних злочинів, нерозкритих справ зґвалтувань? Чому жінка після насильства не йде заявляти у поліцію? Бо вважає, що вона винна, бо не так одяглася, не так посміхнулася, дозволила взяти себе за руку в танці. Бо в суді її принизять, змусять все розповідати, а потім скажуть, що це взагалі не злочин. Ось така маленька дрібничка, здавалося б, тягне за собою стан наших умів. То ж рівність це і можливість кожного захиститися і не бути висміяним».
 
Також гостя розповіла, що для неї у житті найважливішими є історії людей: «Можна поговорити з ким завгодно і зрозуміти, що розповідь цієї людини тягне на величезний роман. Для мене немає найбільшої насолоди, ніж наповнення  свого життя  людськими історіями. І, вважаю, потрібно ділитися цими історіями з іншими. Для того, щоб ми відчули одне одного рівними, треба просто відкритися. Кожен своє життя цінує, але часом думає «Я такий нецікавий. Все, що мене хвилює – це ж такі дрібниці. А от є люди, яким є що сказати». Це неправда, це прояв нашої нерівності. Ми звикли до неї. Між людьми справді дуже багато різниці. Але все ж таки і сирота, і дитина, в чиїй родині є мама і тато,  мають мати можливість з кимось поговорити, відчути, що є той, кому ти потрібен, хто тебе почує. І це найважливіше».
 
Часто під час зустрічі звучало слова «Заборона». Ольга Герасим`юк переконана, що його слід вживати якомога менше. Натомість варто показувати власний приклад правильної поведінки, навчати та пояснювати, формувати істинні та невикривлені часом та історію цінності. До прикладу журналістка навела  випадок, який трапився в рамках одного із соціальних телевізійних шоу і пояснила, що показувати суспільству нещастя, соромити і принижувати людей лише задля рейтингу – злочин проти людської гідності. 
 
«Я ненавиджу соціальні шоу, для мене це перемелювання людських життів на фарш. Ми не можемо їх заборонити. У людей існує переконання, що вони так допомагають людству, а ми, - говорячи про Національну раду  України з питань телебачення і радіомовлення, -  переконані – що це злочин. Зараз ми повинні пояснювати для себе та інших ті цінності, які існують. Бо роки бездушного телебачення сформували у людей дуже високий больовий поріг. Тобто, на думку журналістів, для того, щоб люди зрозуміли жахливість ситуації, потрібно жертву роздягнути, показати, що з нею зробили, принизити її перед камерами. Люди звикли до подібного, а відтак відбувається емоційне отупіння. Але такого не потрібно робити. Достатньо підібрати правильні слова та інтонації, поговорити з людьми так, щоб їх захистити, а не показати у приниженні. Найперше треба навчитися розуміти людину та як її берегти».
 
 
Говорячи про цінності, учасниці зустрічі дійшли висновку, що формування чітких принципів, стандартів та врешті загальнолюдських цінностей займуть чимало часу, люди повинні зважати і на дрібниці, адже саме дрібниці формують наші уявлення про світ.  Влучний приклад навела Ольга Герасим`юк:
 
«Виряджаючи маленьку дівчинку, ми часто можемо почути щось на кшталт: «О, вона буде грозою для всіх хлопців». І коли ти кажеш, що так не можна говорити, запитають: «А чому? Ми ж говоримо про красу». А насправді цією фразою ми говоримо про те, що головною для дівчинки є краса, і що всі її стосунки у школі і далі по життю будуть пов`язані з красою. Ми повинні слідкувати за собою.  Повинні виправити дуже багато уявлень про те, що взагалі є людським»
 
Дякуємо усім, хто завітав на зустріч. Спільними зусиллями ми зібрали 2358 грн. Це перший крок на шляху до створення кімнати відпочинку для дітей у лікарні ОХМАТДИТ.
 
 
Друге публічне інтерв`ю в рамках проекту «12 неймовірних жінок про цінності, які творять людину» відбудеться у четвер, 31 березня. Героєм інтерв’ю стане журналістка, міжнародний медіа-тренер, громадський діяч, письменниця Зоя Казанжи. Початок зустрічі – о 18.00. Локація - дворик «Копальні Кави» (пл. Ринок, 10).


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage