Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Олександр Шатохін: «Кожну книжечку я намагаюсь зробити хоч трохи по-інакшому»
Сьогодні під час фестивалю Book Forum відбулася розмова та майстер-клас з Олександром Шатохіним – ілюстратором і автором книжки «Найщасливіше левеня» та модераторкою Наталкою Малетич. Під час зустрічі автор не лише прочитав свій улюблений уривок із книжки та навчив наших маленьких читачів і читачок гарчати, як справжні левенята, а й розказав про своє дитинство, ілюстраторський шлях, любов до малювання та ідею створення книжки. Зібрали для вас найцікавіші фрагменти з розмови.
 
Про шлях до книжкової ілюстрації та своє дитинство
 
Книжки я полюбляю ще з дитинства, я зараз говорю саме про розглядання ілюстрацій. Я пам’ятаю це відчуття, тож коли в мене зараз запитують: «От чому ти ілюструєш книжки?» – я згадую, що все це з дитинства, коли розглядаєш цю магію книжкову, бачиш ілюстрації, а потім, коли стаєш дорослішим, намагаєшся перемалювати це все. Тож можна сказати, що я, як це Найщасливіше левеня, здійснив свою мрію і став книжковим ілюстратором.
 
Змалку був таким, що мені дай клаптик паперу, і все – Сашка немає. Мама розповідала, що така дитина – дуже добра і зручна, бо можна багато встигнути зробити: «Що там Сашко, на тобі олівець – і Сашко вже сидить та малює». Тобто можна сказати, що з дитинства це моя пристрасть, і я намагаюся нести це відчуття, бажання і жагу малювати, малювати і ще раз малювати.
 
Про книжку «Найщасливіше левеня»
 
Це перша власна книжка – і проілюстрована, і написана мною. Саме тому вона для мене така важлива, і, до речі, вона «локдаунна», бо народилася тоді, коли розпочалися ці всі «коронавірісні справи».
 
У мені якось відгукується ця історія про Левеня, тільки навпаки: мої батьки дуже підтримували мене в тому, що я роблю, що я малюю, і тому, коли прийшла ідея зробити таку книжку, то я це все згадав – і виникла ідея, що моє Левеня буде таке «легеньке й мрійливе», яке любить музику, а не таке, яке любить ричати.
 
Про малювання та самовдосконалення
 
Малювання – це для мене повсякденна справа, я намагаюсь малювати щодня, щось змінюю, щось додаю, щось мені хочеться намалювати по-новому, тобто кожну книжечку я намагаюсь зробити хоч трохи по-інакшому.
 
 
Про ілюстрування книжок інших авторів
 
Запитати, як у мене з’являються ці образи – це все одно, що запитати в кулінара, як він вміє щось приготувати – це складно пояснити, воно виникає в голові.
 
Для мене кожна нова історія, яку мені дають ілюструвати, – ніби новий світ, я в нього заглядаю, і мені цікаво створити цей світ, а ця зацікавленість не дає мені змоги понудьгувати.
 
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage