Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Оголосили ім’я переможця, а також володарів спецвідзнак Премії ім. Юрія Шевельова, яку щорічно вручають за найкращу українську книжку есеїстики!

У 2023 році Премію ім. Юрія Шевельова отримав письменник, культуролог та культурний менеджер Олександр Михед із книгою «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення», яка побачила світ у «Видавництві Старого Лева» з ілюстраціями Міті Фєнєчкіна.

Спеціальні відзнаки Капітули були присуджені посмертно Андрію Гудимі з книжкою «69 спецій для Серця» за смак до життя і слова, з глибокою вдячністю Герою за чин, а також Андрію Содоморі за віртуозне продовження традиції українських неокласиків в есеїстиці за книжку «Під чужою тінню» (Літопис).

А спеціальну відзнаку Радіо Культура за есеїстику в межах Премії імені Юрія Шевельова у 2023 році отримав письменник та художник Андрій Гуменюк за книжку «Африка». Відзнаку вручила виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська, яка зазначила: «Це книжка, якої не було б без російсько-української війни. В цих текстах є безпосередня реакція на нову воєнну реальність. Для цієї книжки багато важить діалогічність, розмова і голос. Все це робить книжку близькою радійникам, які добре розуміють, як із цим матеріалом працювати, аби допомагати слухачам чути тих, хто зараз нас захищає».

Щиро вітаємо усіх причетних!


Про книгу «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення»:

Олександр Михед почав писати книжку «Позивний для Йова» у перший день широкомасштабного вторгнення, що трапилося на восьмому році російсько-­української війни. Автор працював над книжкою протягом тринадцяти місяців, писав про те, що пережив разом із дружиною, про своїх батьків, які майже три тижні були в Бучі під час окупації. Про те, як змінюємося ми, як наша повсякденна мова стає мовою війни, колись звичні й важливі речі — ​болючими тригерами, а певні відчуття та емоції — ​такими, які хочеться забути, але й водночас запам’ятати назавжди.

Ця книжка не є винятково рефлексією автора, радше навпаки: він зібрав й виклав думки і переживання багатьох українців протягом першого року вторгнення. Україн­ці, як і колись старозавітний Йов, нині проживають жахливі втрати. Як ми втрачаємо найрідніших друзів і домівки? Як змінюються українські діти і яку постпам’ять матиме наступне покоління? Врешті — ​хто кожен із нас у цій війні?

Про книгу «69 спецій для Серця»:

Яка головна спеція твого життя? Чим і як ти присмачуєш страву свою на щодень? Яка тобі сіль пасує? А який ти перчик? А ягідка? А гриб ти як готуєш? А тісто?! Не вмієш тісто?! То ось же! Ось прочитай, Серце, як тобі бути, як тобі жити, слухати Ластівок, ловити моменти, вибирати спеції, давати лад у кухні, готувати, шанувати, частувати і… смакувати щастя. Смакувати щастя, попри все.

У цій книзі — кулінарні секрети й таємниці досвіду Андрія Гудими — Майстра, Воїна Світла, який прагнув ділитися зі світом знаннями і любов’ю до всього. Автор не встиг побачити власну книгу, віддавши за свою країну життя. Життя, яке надзвичайно любив.

«Ніяка праця не вартує витраченої секунди, якщо вона не приправлена головною спецією із тут описаних». Усе минуще, а Любов — ніколи не перестає і не минає. І наповнює життя справжнім смаком.

Про книгу «Африка»:

Книжка львівського живописця Андрія Гуменюка (Кельта), який із початком російсько-української війни облишив палітру й пішов доб­ровольцем на схід, збірка біографічних новел-нотаток про війну. До книжки, окрім авторської прози, увійшли також малюнки автора. Тут немає жодної вигаданої ситуації і жодного вигаданого образу — все написано на реальних подіях, усі події прямо чи опосередковано пов’язані з війною. Це не репортаж подій, і часова послідовність тут відсутня, це чесна розповідь, як вона є, від очевидця.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage