Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Оксана Лущевська – про ековідповідальність та захист тварин
Друзі, чи знаєте ви, що 15 вересня пройде Всеукраїнський марш за тварин-2019? З цієї нагоди Старий Лев приєднався до флешмобу #говорипротварин та поспілкувався з чудовою письменницею Оксаною Лущевською, авторкою дитячої книжки «Опікуни для жирафа», в якій головною тему є саме захист тварин. Читаймо про ековідповідальність та зоозахисну тему у дитячій літературі та разом вчимося дбати про наших маленьких друзів.
 
– Оксанко, піклування про вихованця зоопарку є лейтмотивом твоєї книжки «Опікуни для жирафа». Як ти дізналась про цю ініціативу в київському зоопарку?
 
– Насправді, я понад 10 років звертала увагу на програми опікунства в США. Мені вони дуже подобаються. Коли я задумала писати книжку про зоопарк, то мене цікавила тема опікунства. Це широка та глобальна тема. Я почала шукати подібні програми в Україні. І було приємно побачити, що такі програми діють. І у випадку з Київським зоопарком бачимо, що аспекти програми протлумаченні онлайн.
 
Участь у таких програмах готує дитину до розуміння багатогранності аспекту зоопарку, бо діти часто сприймають зоопарк за розвагу. Звісно, що насамперед відповідальність дорослих у тому, щоб пояснити дітям особливості програми і підвести дітей до участі. Якщо книжка – це відображення певних реалій, то я вирішила доторкнутися до цієї теми і привідкрити дітям і дорослим реалії, які надзвичайно важливі для сьогодення.
 
 
– Чому вирішила вписати у сюжет «Опікунів...» марш за захист тварин?
 
– Зоозахисні марші важливі, бо наголошують про відповідальність людей перед тваринами. Бути активно задіяними в марші, та й у згадані програми опікунства, – це можливість вірити, що ці діти будуть у майбутньому створювати центри опікунства, рятувати тварин, ставати ветеринарами…
 
Вірити, що дорослі та діти допомагатимуть бездомним тваринам. На моїх скайп-зустрічах із читачами ми завжди обговорюємо ті чи ті акції, спрямованні на екосвідомість, або ті чи ті плакати на підтримку тварин, які можна власноруч створити в класі чи вдома. Здається, що українські діти готові та активні, якби лише дорослі не забували про це.
 
– Чи береш участь у зоозахисних маршах і яка твоя мотивація: на чому конкретно тобі залежить, коли приєднуєшся до ходи?
 
– У місті, де я живу (Шарлотт, штат Північна Кароліна) є трохи інші марши, до прикладу, Pet Palooza Walk for the Animals. Фокус – на домашніх тварин, що залишені людьми з тих чи тих причин. Цього року їм зібрали $165,000. Тобто, можна приєднатися до цієї акції чи то фінансово, чи то ходою.
 

Моя мотивація – екосвідомість та ековідповідальність.
 
У США, принаймні, де я живу, нам уже не треба «відстоювати» права тварин не бути задіяними в програми цирку чи інші подібні права. У нас вже є багато програм опікунства. Ми з чоловіком стали опікунами пташці Північному Кардиналу, а наш хресник Марко став опікуном морській черепашці. Ми також всіляко підтримуємо петиції, що спрямовані на екозбереження. Конкретно мені залежить на розумінні, що ми всі – люди – частина екосистеми, і, не поважаючи та не зберігаючи її (хай це тварини, чи рослини, чи вода, чи енергія…), ми по суті винищуємо себе тут і тепер.
 
– Що, на твою думку, можуть зробити наші дорослі і маленькі читачі вже сьогодні, аби допомогти тваринам?
 
– Допомагати тваринам на вулиці. Наприклад, мій тато (живе в місті Тальному, що на Черкащині) підбирає собак і котів та знаходить їм домівки. Або, допомагати притулкам для тварин. Наприклад, виділяючи певні кишенькові гроші чи вигулюючи собак або граючись з котами. Чи робити годівниці. Наприклад, ближче до зими можна подарувати власноруч зроблену годівничку комусь у родині. Ще важливо прибирати за своїми улюбленцями, бо тоді не лише буде приємно ходити вулицями та газонами, а й у інших людей буде складатися позитивне враження про собак, і вони, допускаю, захочуть узяти якусь «цюцю» під опікунство. Це найпростіші кроки.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage