Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Оксана Луцишина – лауреатка Шевченківської премії 2021 за роман «Іван і Феба»
Шевченківський комітет назвав імена цьогорічних лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка. У номінації «Література» перемогу здобула Оксана Луцишина із книгою «Іван і Феба», що побачила світ у «Видавництві Старого Лева».
Чільне фото — Валентин Кузан
 
«Іван і Феба» —
роман, дія якого розгортається в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності. Після навчання у Львові та участі у Революції на граніті герой книги Іван повертається в рідний Ужгород, де одружується з поеткою Марією, що називає себе Фебою. Львів та Київ — міста з бурхливим політичним життям, Ужгород натомість вирізняється дещо гротескною атмосферою патріархального сімейного укладу та раннього капіталізму по-українськи. Тут легко обійтися без спецефектів із горору чи трилера: сама реальність повсякденного життя підказує ходи, які за напругою можуть посперечатися з творіннями Кінга або Кустуріци. Художнє оформлення книги створила Тетяна Омельченко.
 
Також оголосили лауреатів у номінаціях «Журналістика та публіцистика», «Кіномистецтво», «Візуальне мистецтво», «Музичне мистецтво» і «Театральне мистецтво». Зокрема у номінації «Журналістика та публіцистика» першість віддали Станіславу Асєєву за книжку «В ізоляції», інша книга автора «Світлий шлях: історія одного концтабору» вийшла у «Видавництві Старого Лева» 2020 року.
 
Шевченківська премія — державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Цьогоріч у номінації «Література» також на перемогу претендувала інша книга Старого Лева – роман Василя Махна «Вічний календар».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage