Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Оголосили переможців премії «Bologna Ragazzi Award 2019»
От і стали відомі цьогорічні переможці найпрестижнішої міжнародної нагороди у галузі дитячої літератури «Bologna Ragazzi Award». Цього року журі нагороди обрало найкращі книжки для малечі одразу у п’яти номінаціях.
 
Серед претендентів із понад 40 країн світу найкращою у номінації «Fiction» стала чеська книжка «Panáček, pecka, švestka, poleno a zase panáček», яку написав Vojtech Masek і намалював Chrudos Valousek. На сторінках книжки розгортається нова історія Піноккіо. «Цей психоделічний, поп-абсурдний, гумористичний і сатиричний книжковий образ є несподіваним, – зауважило журі нагороди. – Улюблений персонаж дитячої літератури, постать, яка постійно надихала художників у всьому світі, тут представляє абсолютно нову галерею героїв і пригод».
 
 
Номінація «Non-fiction» стала переможною для видання «Atlas das viagens e dos exploradores» португальської письменниці Isabel Minhós Martins з ілюстраціями Bernardo P. Carvalho. Ця ілюстрована колективна біографія розповідає про дослідників з усього світу, зокрема Пітея, Ібна Баттута, Мері Кінґслі, Сюаньцзана, Марко Поло і Чарльза Дарвіна. Подорожі ченців, ботаніків, купців, матросів або художників зробили важливий внесок у пізнання планети. І самі ці мандрівники – з усіх часів і місць – є головними героями книги.
 
 
У номінації «Opera Prima» першою стала американська книжка «Julian Is a Mermaid», яку написала і намалювала Jessica Love. Захоплива і сповнена добра дебютна книжка авторки-ілюстраторки – це історія любові до себе і яскравого святкування індивідуальності. Журі нагороди серед іншого оцінило зрілість графічної роботи від першої до останньої сторінки книжки, загальну візуальну концепцію та мистецьке втілення.
 
 
Книжка «A History of Pictures for Children» британських авторів David Hockney та Martin Gayford з ілюстраціями Rose Blake здобула першість у номінації «New Horizons». Ця книжка переносить юних читачів у цікаву пригоду історією мистецтв. Від картин на стінах печер до відеоігор вона показує, чому мистецтво споконвіку було важливим для людей. І доповнюють цю пригоду яскраві малюнки. «Дійсно, ілюстрація тут є ключем до того, щоб привернути увагу дітей до візуальної культури», – зазначає журі.
 
 
2019 року була створена нова номінація, в межах якої відзначатимуть книжки для малечі до 3 років, – «Toddler». І першу сходинку в ній посіло видання «¡A dormir, gatitos», яке створила іспанська письменниці й ілюстраторка Bàrbara Castro Urío. «Ця тиха і важлива книга стане ідеальною для читання перед сном. Це також вступ до вивчення форм, кольорів і цифр», – зауважило журі. Книжка закликатиме малечу взаємодіяти з нею, стимулюючи логічне та аналітичне мислення.
 
 
З 1966 року премія стала однією з найбільш високо оцінених міжнародних нагород у секторі книговидання дитячої літератури і відзначає найкращі книжки як за їхній змість, так і за художнє оформлення. Нагадаємо, що серед переможців «Bologna Ragazzi Award» минулих років є й книжки Романи Романишин і Андрія Лесіва (творча майстерня «Аґрафка») – «Зірки і макові зернята», «Війна, що змінила Рондо», «Голосно, тихо, пошепки» і «Я так бачу».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage