Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Журі літературної премії Книга року ВВС оголосило короткі списки Книги Року BBC-2023 у трьох номінаціях: Книга року ВВС-2023, Дитяча Книга року ВВС-2023 та Книга року ВВС-Есеїстика-2023 Серед фіналістів цьогоріч є й автори Старого Лева! Журі обирало фіналістів серед 40 видань, які увійшли до довгих списків Книги року ВВС-2023.

За першість у номінації Книга року ВВС-2023 боротиметься  роман «Драбина» Євгенії Кузнєцової (обкладинка Андріани Чуніс). А до короткого списку в номінації Книга року ВВС Есеїстика-2023 увійшла книга «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення» Олександра Михеда (ілюстрації Міті Фєнєчкіна) та видання «Ерос і Психея» Володимира Єрмоленка (обкладинка Тетяни Омельченко).

Щиро вболіваємо за кожну книжку!

Про книги:

«Драбина»

Толік щойно здійснив головну мрію свого життя: купив будинок, де все буде так, як хоче лише він, та ще й у чотирьох тисячах кілометрів від усієї своєї надокучливої родини. Однак війна перевернула все, і на голову йому звалилась рідня: мама, одноногий дядько, далека родичка зі своїм слинявим песиком, сестра з депресивною подругою і навіть котячі свекруха й невістка.

У той час, коли в Україні розносить вибуховими хвилями вікна, гинуть сотнями й тисячами люди, у будинку Толіка війна не окопна, вона отака, життьова: у деталях побуту людей, які намагаються в чужій країні створити свою тимчасову домівку із запахом помідорів. Тут є та нестерпна простота повсякдення людей, душі яких — вдома, в Україні. Але війна — весь час з ними. Вона — як та драбина, яка має багато щаблів, висот і вимірів.


«Позивний для Йова. Хроніки вторгнення»

Олександр Михед почав писати книжку «Позивний для Йова» у перший день широкомасштабного вторгнення, що трапилося на восьмому році російсько-­української війни. Автор працював над книжкою протягом тринадцяти місяців, писав про те, що пережив разом із дружиною, про своїх батьків, які майже три тижні були в Бучі під час окупації. Про те, як змінюємося ми, як наша повсякденна мова стає мовою війни, колись звичні й важливі речі — ​болючими тригерами, а певні відчуття та емоції — ​такими, які хочеться забути, але й водночас запам’ятати назавжди.

Ця книжка не є винятково рефлексією автора, радше навпаки: він зібрав й виклав думки і переживання багатьох українців протягом першого року вторгнення. Україн­ці, як і колись старозавітний Йов, нині проживають жахливі втрати. Як ми втрачаємо найрідніших друзів і домівки? Як змінюються українські діти і яку постпам’ять матиме наступне покоління? Врешті — ​хто кожен із нас у цій війні?.


«Ерос і Психея»

Книжка Володимира Єрмоленка побудована як цикл лекцій — із переліком рекомендованої літератури до кожного розділу. Проте вже від перших сторінок читач збагне, що це чистісінька омана, адже твір сприйматиметься не як академічний текст, а радше як захопливий роман.

Ви зустрінетеся з французькими, німецькими, італійськими, британськими, австрійськими, єврейськими та українськими текстами. Україн­ські теми тут тісно сплетені з європейськими: автор не лише намагається поглянути на українських авторок та авторів (Марко Вовчок, Леся Україн­ка, Володимир Винниченко, Юрій Косач) крізь загальноєвропейські теми, а також торкається європейських сюжетів (образ Мазепи в європейській літературі; творчість Захер-Мазоха), які безпосередньо зачіпають український ґрунт.

З повним переліком номінантів можна ознайомитися тут.

А хто переможе – дізнаємося вже 14 грудня 2023 року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage