Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Новинка «Куди і звідки» арт-студії «Аґрафка» розповість про рух, мандри та простір
Довгоочікувана новинка «Куди і звідки» від творчої майстерні «Аґрафка» (Романи Романишиної та Андрія Лесіва) вже за місяць вийде друком у «Видавництві Старого Лева». Пізнавальна книжка-картинка розповість читачам про рух та подорожі в усіх їхніх проявах: від переміщення планет до маленьких кроків окремої людини, про свідомі та підсвідомі мандри усіх та кожного, а також про те, звідки ми прийшли та куди рухаємось. Новій книзі, як і попереднім роботам творчого тандему Романи та Андрія, пророкують успіх не лише серед українських читачів, але й закордоном. Ще до здачі новинки в друк, «Видавництво Старого Лева» підписало контракти на продаж прав на переклад книжки з партнерами із Словаччини, Іспанії та Південної Кореї.
 
«Куди і звідки» мовою ілюстрацій та влучних описів показує маленьким читачам, що у Всесвіті нічого не перебуває у стані повного спокою. Рух є природним: Земля, вода на ній, атмосфера, континенти, усі живі організми перебувають у безперервному русі. Ми ходимо, бігаємо, стрибаємо, повзаємо, пливемо, летимо. Ми мандруємо.
 
«Якось, чекаючи на свій запізнілий рейс в одному з аеропортів і спостерігаючи за мурашником людей, кожен з яких кудись поспішає, виникла ідея створити книжку про мандри, швидкість, мобільність. Ця ідея певний час жила з нами, настоювалася, ферментувала. Потрібен був час аби зібрати і відібрати інформацію, викристалізувати концепцію. Згодом ми розвинули її до більш глобальної і філософської ідеї руху, мандрів, міграцій і так далі. – діляться Романа Романишин та Андрій Лесів. – Робота над новою книгою завжди має декілька етапів: ідея і розпрацьовування концепції, збір і аналіз інформації, нагромадження фактів і їхній відбір, відшліфовування, далі – створення загальної історії, героїв, ліній оповіді, зв’язків між елементами тощо. Кожен із цих етапів має свої особливості і складності, а також свою тривалість в часі. Загалом, ідея книги виникла у нас декілька років тому. З того часу ми постійно жили з нею, розмірковували і надавали все більш чіткої форми майбутній книзі».
 
Книжка «Куди і звідки» – про рух і про мандри: не лише людей, а й тварин, рослин, вітру, води, нашої планети. Вона розповідає про подорожі заради торгівлі чи завоювання, про подорожі задля задоволення і відпочинку чи задля виживання, про наукові експедиції і паломництво. Про міграції, мапи, навігацію і, зрештою, про пошук свого власного шляху. Два слова, які подорожній найчастіше чує у мандрах, – це «куди» і «звідки». «Куди прямуєш?», «Звідки ти?». Ця книжка – візуальна й інтелектуальна мандрівка крізь тисячі років у пошуках відповідей на ці та ще багато інших запитань.
 
«Активна робота безпосередньо з текстами й ілюстраціями тривала трохи більше року. В певному сенсі нам в роботі посприяв карантин і глобальне «завмирання», бо можна було сфокусуватися лише на роботі з книгою, паралельно переживаючи глибоку ностальгію за мандрами. У виборі візуальної концепції книги ми багато в чому опиралися на виразну і лаконічну естетику сучасних мап і планів міст, транспортних схем, навігаційних вказівників та інфографіки. Окремим важливим завданням було візуально передати рух і швидкість простими графічними засобами – тут ми також активно досліджували роботи художників авангардистів, котрі працювали з динамікою, рухом: Джакомо Балла, Фортунато Деперо, Умберто Боччоні, Марсель Дюшан, а також хронофотографії початку ХХ століття Етьєна-Жуля Маре», – розповідають про роботу над книгою Романа та Андрій.
 
Книга з'явиться на полицях книжкових магазинів на початку листопада.
 
 
Творча майстерня «Аґрафка» – творчий та сімейний тандем художників Романи Романишин та Андрія Лесіва, одні з найбільш популярних українських ілюстраторів за кордоном. У 2012 році казка «Ріпка» у переказі Івана Франка та творчо-ілюстративному втіленні «Аґрафки» увійшла до світового каталогу кращих дитячих книжок «Білі круки». Книга «Зірки і макові зернята» отримала відзнаку Міжнародного дитячого книжкового ярмарку в Болоньї (Італія). Книга «Війна, що змінила Рондо» отримала відзнаку журі Міжнародного дитячого книжкового ярмарку в Болоньї та увійшла до каталогу «Білі круки». Обкладинка «Аґрафки» до книжки «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Люсі та Стівена Гокінґів увійшла до довгого списку призерів «The Global Illustration Award» на Франкфуртському книжковому ярмарку. У 2017 році їхні книжка-картинка «Голосно, тихо, пошепки» та абетка-енциклопедія «Франко від А до Я», удостоїлися нагороди BIB PLAQUE від Бієнале Ілюстрації у Братиславі. У 2018 році Романа та Андрій стали переможцями «Bologna Ragazzi Award 2018» у номінації «Non Fiction» за книги «Голосно, тихо, пошепки» та «Я так бачу». У 2020 році видання «Голосно, тихо, пошепки» увійшло до 50 найкращих ілюстрованих книжок 2020 року у Японії, а книга «Оптика Бога», проілюстрована Романою та Андрієм виграла золото на «European Design Awards».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage